Cronica zilei: Vineri, 10.01.2014

calendarÎn ordine:

(1) Dimineața a venit cu știrea că Gabriela Firea și-a dat demisia din PSD. Motivul invocat: faptul că nici PSD nici (mai ales) PNL nu au reacționat după cum ar fi dorit domnia sa la criticile dure adresate lui Marian Petrache, președintele PNL Ilfov și al Consiliului Județean. Îndeosebi promovarea de către BPN al PNL a lui Petrache în calitate de coordonator al alegerilor europarlamentare a fost primită de către Firea ca o ofensă personală. Procedând astfel, fostul senator a arătat că nu are stomac de om politic, tot așa cum anterior arătase că nu are stofă de om politic de anvergură (nici măcar județeană) în momentul în care a început un război cu PNL în Ilfov, fără a avea șansa de a-l câștiga. Verdictul final l-a dat Dragnea, secretarul general al PSD: ” USL-ul nu a fost făcut numai pentru Ilfov, USL-ul a fost conceput pentru obiective naționale pe care le ducem in continuare.” În tradiția știută, nu se putea ca PNL să nu își prezinte un punct de vedere (de data aceasta) prin Puiu Hașotti, liderul senatorilor PNL: ”Regretele domnului Dragnea și părerile sale de rău ar trebui să fie îndreptate în primul rând către alianțele pe care propriul partid le-a făcut cu PDL în județe precum Neamț, Mehedinți și Suceava.”

(2) Legea pe descentralizare a fost respinsă ca neconstituțională de către CCR. Întrucât votul a fost unanim, deși în CCR membrii propuși de către USL au majoritatea, trebuie să presupunem că, într-adevăr, unele dintre prevederile legii (s-a făcut vorbire despre cele privitoare la transferurile de proprietate din domeniul privat al statului în cel privat al autorităților publice locale, de exemplu) nu se încadrează în prevederile Constituției. Această respingere este o primă înfrângere a USL pe 2014, și problema trebuie rezolvată cât mai repede. În primul rând de către propunătorul legii (guvern, în special pe linia Dragnea) iar mai apoi de către Parlament. Discuțiile în Comisiile parlamentare pe marginea legii, în următoarele luni,  vor constitui o adevărată hârtie de turnesol pentru relațiile din cadrul USL. Chiar dacă mecanismele guvernamentale și cele parlamentare vor merge ca unse, presupun că obiectivul implementării descentralizării în 2014 este parțial compromis, deoarece prevăd alte atacuri asupra legii, atât din partea Opoziției cât și din partea presedinției.

(3) Victoria Nuland, reprezentantul Secretariatului de Stat al SUA, a venit în România. A fost întâmpinată cu o oarecare răceală din partea guvernanților români: premierul Ponta nu se va întâlni cu reprezentantul american pe motivul unei agende deja încărcate, iar Frunda, consilierul premierului, a afirmat că ”România nu este colonie a SUA”, apreciere care a stârnit un val de remarci, pro sau contra. Personal, deși dau dreptate întru totul lui Frunda (România nu este colonie a nimănui, decât doar prin cedarea românilor la presiunile externe, și din păcate aceste cedări nu sunt destul de rare…) nu pot decât să remarc că prin lipsa unei întrevederi Ponta-Nuland se pierde o bună ocazie ca Guvernul (și prin aceasta USL) să arate SUA care sunt realitățile românești, dincolo de informațiile prmite prin canalele băsiste.

(4) Azi am aflat că Experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române, încă din decembrie trecut, că ”prima versiune a Acordului de Parteneriat (AP) pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată” (Mediafax). Observațiile critice ale experților europeni sunt numeroase și țintesc cam toate capitolele AP. Desigur, se pot face ajustările necesare, dar faptul că autoritățile române nu reușesc să se ridice la înălțimea cerințelor UE ridică serioase semne de întrebare asupra expertizei naționale – și de aici, asupra capacității noastre de a a trage și cheltui banii europeni în cadrul unui real program național de dezvoltare, pe termen mediu și lung.

În concluzie o zi în care nu toate evenimentele au fost de bun augur. Dar asta este una dintre sarcinile politicului – să transforme piedicile în oportunități de dezvoltare.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Cronica zilei: Vineri, 10.01.2014”

 1. chioru 10 ianuarie 2014 la 8:44 PM #

  psd NU il vrea pe crin presedinte.

  Apreciază

 2. Ionut 10 ianuarie 2014 la 9:40 PM #

  Romania e stat INDEPENDENT. America ar trebui sa se preocupe mai mult de regimul armelor de foc si sa aiba in vedere abolirea pedepsei capitale.

  In acelasi timp, ar trebui sa reevalueze relatiile comerciale cu un regim islamist radical, corupt (din Arabia Saudita) si pe cele pe care le are cu regimul dictatorial de la Beijing (care comite abuzuri de nedescris impotriva femeilor care au al doilea copil).

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: