Cronica zilei de miercuri, 15 ianuarie 2014: Nimic despre Eminescu…

eminescuDin lista de evenimente ale acestei zile de miercuri, am ales trei (trei fiind un număr magic). Nici unul dintre ele nu îmi crește gradul de optimism… dar nu fac eu agenda politică a națiunii.

1. CCR a dat un nou verdict negativ în privința unei legi propuse de către USL. Este vorba despre legea pentru modificarea Codului Penal, votată de parlamentarii USL în faimoase marți negre. Astfel, au fost constatate ca fiind neconstituționale de către Curte:

 • înlăturarea din categoria funcţionarilor publici şi a funcţionarilor a preşedintelui României, a deputaţilor şi senatorilor, precum şi a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţate de la bugetul de stat.
 • înlăturarea funcţionarilor publici din sfera subiecţilor activi a infracţiunii de conflict de interese şi exceptarea din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea şi semnarea actelor administrative, precum şi cele care privesc creaţia, dezvoltarea, pregătirea ştiinţifică, artistică, literară şi profesională

Decizia CCR face practic imposibilă modificarea Codului Penal de către USL înainte de intrarea, la 1 februarie, în vigoare a acestuia. USL a demonstrat o slăbiciune majoră nu numai în felul în care au fost operate acele modificări (pe picior, netransparent, fără o discuție publică pe temele sensibile ale modificărilor produse) dar și, pe fond, a substanței acestora. Desigur, intrarea în vigoare a noului Cod Penal poate fi prorogată de către Guvern, dar nimeni nu poate garanta că eventualele modificări pe care USL ar intenționa să le opereze (unele pe care personal le-aș aplauda – precum dezincriminarea calomniei și abrogarea interdicției de a emite opinii asupra actului judiciar) ar fi, ulterior, aprobate de către CCR (la care fie opoziția, fie guvernatorul de la Cotroceni vor face cu siguranță apel). ”Măreția dreptului” într-una dintre ipostazele ei: juriștii USL și juriștii CCR pare că mai nou nu concordă în viziunea lor asupra actelor legislative pe care unii le votează iar ceilalți le verifică din punct de vedere constituțional.

2. Nicușor Constantinescu, unul dintre liderii naționali ai PSD, a fost ridicat de pe stradă de către procurorii DNA. Deși șeful DNA Constanța acceptase, pe baza unor documente medicale, ca președintele CJ Constanța să fie invitat la Parchet numai după rezolvarea unor probleme medicale care necesitau o operație în afara țării. Dacă primarul Mazăre  nu minte, procedura semănă foarte mult cu o condamnare la moarte. Totuși, procedurile nu au fost încălcate, procurorul de caz nu va putea fi acuzat de abuz în raport cu Nicușor Constantinescu. Să sperăm că liderul pesedist constănțean are o sănătate mai bună decât pare – precedentul Nicolescu din Argeș arată că președinții PSD de consiliu județean rezistă la presiunile procurorilor, chiar pe targă fiind. În rest nu prevăd urmări dramatice în ce privește reacțiile PSD: statul de drept este bine apărat de doamna Kovesi, cea propusă de către guvernator (de conivență cu premierul PSD) ca șefă a DNA.

3. Continuă ecourile față de intervenția de ieri seară a cucului de la Cotroceni. Azi ministrul de externe a negat practic toate alegațiile agitatorului în ape tulburi care (mai) este președintele statului român, conform căruia emisarul SUA a transmis părții române îngrijorarea profundă pentru faptul că statul de drept în România este grav amenințat și sistemul democratic ar fi la un pas de prăpastie. Nu îmi permit să dau sfaturi ministrului de externe, dar mă bate gândul (idea nu este a mea!) că poate ar fi util un demers către doamna Nuland (sau către superiorul dânsei) pentru ca aceasta să confirme sau să infirme ceea ce Băsescu a afirmat în mod public devoalând (dacă nu cumva a mințit ca un ordinar) ceea ce ar fi trebuit să rămână un secret. Sau secretul nu mai este secret, sau marinarul amințit (nu că ar fi pentru prima oară!). Dacă Băsescu nu minte, atunci partea clasei politice aflate azi la conducerea statului român trebuie fie să își reconsidere opțiunile în ce privește prioritățile legislative, fie să își facă mai bine cunoscute intențiile, la Washington și prin capitatele Europei. Dacă Băsescu minte, atunci această îngrozitoare minciună pe care ne-o livrează în numele SUA ar trebui nu doar să îl discrediteze în relațiile internaționale (în relația cu poporul român, deja 7,4 milioane de români i-au spus deja cam ce i-au spus și unii jandarmi în faimosul episod cu caschetele) dar și să fie unul dintre punctele majore pentru care s-ar putea solicita suspendarea, pentru a treia oară, a președintelui. Poate că de data asta o fi cu noroc! Și poate că facem referendumul pentru suspendare concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale?

PS Nimic despre comemorarea lui Eminescu și Ziua Culturii Române. Și asta pentru că despre Eminescu și despre cultura română nu ar trebui să ne aducem aminte doar pe 15 ianuarie. Cu cel mai mic buget alocat culturii din ultimii 10 ani, ca membru al USL și al Parlamentului, mă rușinez să vorbesc despre Eminescu, azi. Și îmi aduc aminte de Winston Churchill căruia cineva din cabinetul pe care îl conducea îi solicita să scadă alocările bugetare pentru cultură, pentru a putea sprijini mai eficient efortul de război împotriva lui Hitler. Churchill i-a răspuns: ”Dacă facem asta, atunci pentru ce mai luptăm?” Colegi din USL: războiul pentru România se va purta pe frontul economic și vom ști că l-am câștiga atunci când vom îmbogăți mințile și sufletele contemporanilor noștri. Și asta numai prin cultură putem realiza.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

9 comentarii pe “Cronica zilei de miercuri, 15 ianuarie 2014: Nimic despre Eminescu…”

 1. World of Solitaire 15 ianuarie 2014 la 11:37 PM #

  „Dacă primarul Mazăre nu minte,”…o abordare în asemenea limbaj, nu poate duce decât la reacţii pe măsură, a celor, care stau la cotitură! Când vom învăţa limbajul corect al comunicării politice?
  Onu

  Apreciază

  • Radu Zlati 16 ianuarie 2014 la 12:32 AM #

   formularea ar trebui să fie făcută, căci teoretic primarul ar putea să mintă – este singura sursă care vorbește despre respectiva înțelegere, care chiar dacă a fost făcută este neconformă cu procedurile: șeful DNA local nu poate promite nimic într-un dosar pe care nu el îl instrumentează.

   Apreciază

   • World of Solitaire 16 ianuarie 2014 la 10:49 AM #

    Daca admitem ipotetic minciuna, atunci, orice blogger, poate chiar calomnia, prin omisiune.
    Sunt adeptul rafinamentului taleyrandian , sau richelieuian, mai ales intr-o exprimare cu valente liberale.
    Iar cum pt mine, liberalismul trebuie sa fie o stare de spirit fireasca , ma trezesc usor neplacut surprins, de nealegerea adecvata a exprimarii.
    Onu

    Apreciază

    • Radu Zlati 16 ianuarie 2014 la 2:35 PM #

     Vă rog să mă credeți că mi-am ales cu grijă cuvintele. Pentru a mă exprima delicat, situația de acolo este „complexă ba chiar complicată”, inclusiv în ceea ce privește ieșirile publice ale personajelor politice implicate. Apreciez, dincolo de asta, interesul Dvs față de stilul meu 🙂

     Apreciază

    • World of Solitaire 16 ianuarie 2014 la 2:48 PM #

     Suntconvins, dar mediul politic este cu totul aparte, şi incumbă sacrificii deliberate!
     Onu

     Apreciază

 2. Ionut 16 ianuarie 2014 la 1:36 PM #

  Aveti dreptate,… din pacate…

  Apreciază

 3. Lucian Florescu 16 ianuarie 2014 la 4:44 PM #

  Din stricta perspectiva a situatiei Romaniei anilor ’40, Churchill a fost un criminal de razboi, de aceeasi talie cu Hitler si Stalin. Nu vad ce cauta un astfel de individ intr-o companie precum aceea a lui Eminescu, fie si ca paranteza la o alta discutie.

  Apreciază

 4. adrian 20 ianuarie 2014 la 9:06 AM #

  Nu prea inteleg eu asta cu dezincriminarea calomniei. Adica ce e rau si cum va fi bine daca nu mai e ce e rau? Nu cumva ar trebui mai curand rafinata definitia calomiei? Caci calomniile par ca sunt in natura societatii noastre deci sa le lasam sa zburde in voie? Nu pricep si pace.
  De exemplu, mie mi se pare ca in contextul basismului actual, cand Basul sta pitit in spatele imunitatii lui abuziv decretata de Kovesi & Co, tocmai un proces pentru calomnie ar trebui provocat din partea lui Bas. Adica toate probele pentru procesele care nu se judeca din cauza de „imunitate” sau prescriptie nefericita ar trebui puse pe masa si provocat Basul sa le considere calomnii. Caci daca nu le ataca in justitie din cauza asta atunci inseamna ca sunt adevarate. Daca le ataca atunci vom putea sa le vedem analizate in veridicitatea lor astfel ca e mai putin probabil ca basul sa actioneze pe calea asta.

  Apreciază

  • Radu Zlati 20 ianuarie 2014 la 10:46 AM #

   Dezincriminarea înseamna doar că dispare din codul penal ca fapt penal si rămăne doar Infracțiune. În rest Dzeu cu mila.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: