Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut cu ocazia Forumului Anual European pentru Acordul Comercial dintre Uniunea Europeană și Statele Unite (Bruxelles)

TTIP_2“Doamnelor,

Domnilor,

Sunt onorat să mă pot adresa dumneavoastră în cadrul Conferinței comerciale anuale UE-SUA, într-un moment istoric și de cotitură pentru relația noastră transatlantică. Acest Parteneriat pentru Comerț și Investiții, care va fi dezbătut astăzi, este de o dimensiune fără precedent în cadrul acordurilor bilaterale. Dar el nu se va reduce doar la simple cifre economice și creșteri de PIB. Acest parteneriat este totodată și un proiect de o ambiție nemaipomenită, care aduce cu sine o imensă speranță și oportunități.

De-a lungul secolului trecut, lumea s-a schimbat rapid și în mod drastic. Procesul de globalizare este o realitate în continuă accelerare, chiar dacă vrem sau nu să acceptăm acest lucru, chiar  dacă suntem pregătiți sau nu pentru acest proces. De la state suverane, ne îndreptăm spre o lume de puteri regionale; și Uniunea Europeană reprezintă unul dintre primele exemple de succes ale acestei noi realități.

Cele mai strânse relații comerciale se dezvoltă între parteneri foarte apropiați din punct de vedere cultural, factor ce facilitează în mod natural comunicarea, încrederea și schimbul. Din aceste motive, Statele Unite au reprezentat întotdeauna un partener comercial privilegiat.

Suntem înclinați să ignorăm această evidență. Cu toate acestea, unul dintre efectele pozitive ale actualei crize economice este acela al realizării interdependenței profunde dintre economiile europeană și americană. De asemenea, această criză ne-a ajutat să înțelegem faptul că o integrare reciprocă și mai mare a celor două economii va duce la transformarea presupuselor slăbiciuni în puncte forte.

Lansarea negocierilor PTCI vine și într-un moment de înțelegere a faptului că piața transatlantică este probabil singura cale prin care poate fi consolidată ordinea economică liberală și prin care economiile emergente pot fi integrate într-o economie globală bazată pe reguli și pe o piață deschisă.

Dar PTCI nu este doar o simplă realpolitik economică. Așa cum spuneam, proximitatea noastră culturală este prima legătură care subliniază multe alte valori pe care le avem în comun. Acestea sunt democrația, libertatea, drepturile omului, domnia legii, valori pe care le-am apărat de-a lungul istoriei și pe care azi le apărăm atât în interiorul, cât și în exteriorul continentelor noastre. Acestea sunt lumea și valorile pe care ni le dorim pentru generațiile viitoare.

În acest moment de negociere, avem de înfruntat în continuare provocări la care ar trebui să fim atenți:

Cred că singura cale înspre un Parteneriat Comercial de succes este convergența. Mă refeream mai devreme la acele valori comune și, pentru mine, cea mai importantă dintre ele este RESPECTUL. Niciunul dintre parteneri nu ar trebui să se aștepte ca celălalt să se integreze în sistemul celuilalt. Diluarea identității unuia dintre parteneri nu a dus niciodată la succesul unei relații. Trebuie să pornim de la principiul de bază conform căruia ne respectăm unul pe celălalt și respectăm felul în care fiecare dintre noi și-a organizat societatea. De aceea, trebuie să tindem spre o politică comună prin intermediul convergenței normative și al recunoașterii reciproce a normelor și a standardelor. Totuși, integrarea totală este recomandabilă pentru viitoarele sectoare vârfuri de atac unde, din contră, ar trebui să cădem de acord încă de la început asupra standardelor comune.

Beneficiile unei asemenea convergențe pentru companiile noastre și pentru IMM-uri vor fi inestimabile, referindu-ne la competiția pe piața transatlantică, dar și pe piețele globale. Cu o greutate economică reprezentând jumătate din economia mondială, 30% din volumul comercial mondial echivalent a 30 trilioane dolari producție anuală, o piață de peste 800 milioane de consumatori, capacitatea noastră de a promova standarde și norme globale va fi enormă. Dacă dovedim că suntem capabili de reușită, vom putea declanșa un proces definitiv de stabilire a standardelor la nivel global, fapt ce va da companiilor noastre un avantaj competitiv fantastic.

O bună politică transatlantică în domeniul telecomunicațiilor, de pildă, ar promova schimbul de informații, de cunoștințe, ar adânci legăturile de comunicare dintre continente (prin intermediul platformelor comune), ar amplifica cercetarea și inovarea, ar permite universităților să colaboreze într-un mod mai eficient. Cred că această politică comună s-ar putea concentra în ambele părți pe minimizarea barierelor regulatorii din calea dezvoltării serviciilor integrate TIC (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor). Pentru Europa, ar însemna promovarea unui cadru de reglementare predictibil și stabil, oarecum minimalist, cu o mai mică intervenție din partea statului. Acest lucru ar favoriza investițiile pe termen lung, permițând totodată flexibilitate pentru tehnologiile viitorului. Interacțiunea crescută dintre continentele noastre va face loc unui nou val de creativitate, inovație și dinamism. Cred cu tărie în potențialul sectorului TIC de a aduce un mare grad de productivitate în economia noastră, așa cum a făcut-o și în ultimul deceniu. Sunt convins că inovația tehnologică va fi unul dintre răspunsurile cheie la provocările economice și sociale cu care ne confruntăm pe ambele continente.

Cetățenii – în calitate de consumatori, angajați, antreprenori – vor avea cu toții mult de câștigat de pe urma unei piețe transatlantice. PTCI va avea un impact direct asupra vieților oamenilor prin generarea de creștere economică și locuri de muncă, prin scăderea prețurilor, prin diversificarea ofertei pentru consumatori, prin micșorarea distanțelor prin intermediul zborurilor mai ieftine dintre continente. Acestea sunt doar câteva exemple.

Aceste câștiguri vor fi uriașe, dar consumatorii de pe ambele continente s-ar putea teme că negociatorii au pus în joc standarde de mediu, de sănătate și alte standarde care stau la baza preferințelor noastre colective și a organizării societale și reprezintă, astfel probleme sensibile. Noi, politicienii de pe ambele maluri ale Atlanticului, avem acum o muncă foarte grea de făcut și trebuie să le transmitem cetățenilor noștri un mesaj clar: “Nu vom coborî standardele actuale și nu vom accepta cel mai mic numitor comun!”

Din contră! Haideți să vedem și partea pozitivă a unui parteneriat. De ce se asociază partenerii de afaceri? Pentru că sunt complementari, pentru că învață de la ce face celălalt mai bine, pentru că învață unul din experiența și expertiza celuilalt, pentru că sinergia îi face mai competitivi. Pentru că iau ce e mai bun din ambele lumi. Haideți să fim ambițioși! Avem nevoie de ambiție pentru a deveni acei reformatori care ne dorim să fim pentru această lume.

Să demonstrăm că modelul nostru economic – bazat pe piața deschisă, pe reguli economice care asigură protecție lucrătorilor, pe mediul înconjurător și pe proprietatea intelectuală – poate deveni modelul viitorului.

Dar acceptarea faptului că avem de învățat de la alții necesită o oarecare smerenie. De pildă, în sfera reglementărilor financiare, Statele Unite au demonstrat o mai mare grijă față de protecția consumatorilor – prin regula Volcker – decât Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Europa a pus la punct un sistem mai strict de reglementare referitor la măsurile de precauție cu privire la substanțele chimice, cu programul REACH, decât SUA.

De asemenea, această acceptare înseamnă și respectarea lucrurilor pe care fiecare dintre noi le face mai bine și arătarea considerației pentru acest “savoir-faire”. De aceea sunt atât de importante indicațiile geografice; acestea sprijină calitatea/caracterul produselor ce aparțin unui patrimoniu cultural sau gastronomic specific. Dar, în loc să dezbatem dacă termenul coniac poate fi folosit doar de către satul Cognac, ar trebui să cădem de acord asupra utilizării indicației “made in”. Acest lucru va fi în beneficiul consumatorilor de pe ambele maluri ale Atlanticului. Nu vrem să devenim identici, ceea ce ne dorim este o conștientizare și o apreciere a lucrurilor pe care țările noastre le fac mai bine. Aceasta este și o modalitate prin care ne putem proteja patrimoniul pe mapamond.

Va trebui să negociem sector cu sector pentru a cădea de acord cu privire la cele mai înalte norme de protejare a consumatorilor și va trebui să fim ambițioși în această privință, pentru binele consumatorilor noștri și pentru a le câștiga încrederea și susținerea.

Acest aspect mă aduce la o altă provocare importantă: transparența și încrederea.

Trebuie să construim acea încredere comună pentru a stabili un dialog constructiv în timpul negocierilor. Dar la fel de important, așa cum am spus mai înainte, este să câștigăm inimile și mințile cetățenilor noștri, fără de care nu putem garanta succesul acestui proiect gigantic.

Pe perioada acestor stadii de negociere, trebuie asigurată transparența. Toate părțile interesate trebuie asociate, nu numai companiile, dar și asociațiile de consumatori, organizațiile nonguvernamentale, federațiile profesionale etc. negociatorii de pe ambele părți trebuie să facă un real efort pentru a-și convinge membrii din Parlamentul European și din Congresul american care vor trebui să aprobe PTCI.

În acest context, salut decizia de săptămâna trecută a comisarului de Gucht, aceea de a consulta publicul cu privire la capitolul de investiții din PTCI, în special aspectele referitoare la protejarea investițiilor și la soluționările disputelor dintre investitori și stat. Aceasta este o inițiativă foarte bună, care ar trebui să creeze condițiile pentru încredere din partea celor interesați și pentru o implicare inclusivă a părților interesate și a publicului larg.

Totuși, asemenea inițiative nu vor fi suficiente. Cred că trebuie inițiată o campanie de comunicare mai amplă, atât în UE, cât și în SUA. Această mișcare ar trebui să se concentreze pe ceea ce este și ce va aduce nou PTCI: nu un simplu NATO economic, cum au spus unii, ci un parteneriat care va genera creștere și locuri de muncă, dar și oportunitatea pentru generațiile viitoare de a fi observate de piața largă transatlantică și de cea globală, ca niciodată până acum.

Trebuie să fim cu toții conștienți  de faptul că, pentru tinerele generații din SUA și UE, legăturile transatlantice strânse nu sunt evidente. Pentru mulți americani tineri, Asia este mai promițătoare decât UE, iar noua generație a electoratului european s-a născut după căderea zidului Berlinului și cunosc doar Germania unificată, în cadrul Europei Unite.

În Europa, Comisia are un rol important în reasigurarea statelor membre și în informarea lor permanentă, în implicarea părților interesante atunci când acest lucru este posibil și în comunicarea pozitivă către publicul larg. Politicienii europeni ar trebui să se abțină de la aruncarea vinei pe Bruxelles, dacă nu vor ca acest lucru să aibă un efect invers acasă.

Apropiatele alegeri pentru Parlamentul European reprezintă o oportunitate excelentă pentru candidați de a discuta despre acest proiect cu electoratul lor.

De asemenea, și în Statele Unite avem nevoie de cel mai larg sprijin la cele mai înalte niveluri. De aceea am primit cu bucurie confirmarea trimisă de președintele Obama cu privire la prezența domniei sale la următorul summit UE-SUA din martie, trimițând astfel un mesaj clar cetățenilor americani, membrilor Congresului și cetățenilor americani.

Ar trebui să fim ambițioși, pozitivi și curajoși. Trebuie să acceptăm să ieșim din zona de confort și să acceptăm provocările unei competiții mai mari, datorate expunerii afacerilor noastre la piețele internaționale. Dacă suntem liberali adevărați, suntem conștienți că prin competiție putem crește. PTCI va fi acea scânteie care va revigora economiile aflate în stagnare. Acest acord va modifica felul în care facem afaceri, felul în care consumăm, felul în care gândim, ne va schimba viziunile, eficiența. Acest lucru ar trebui să rezulte într-o mai mare bunăstare economică și socială pentru cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Atlanticului.”

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: