Alina Gorghiu: La inițiativa PNL, Senatul României a respins orice posibilitate de îngrădire a libertății presei

gorghiu_alina6_1Astăzi, în plenul Senatului, s-a îndreptat o eroare din textul Codului Penal. Prin votul senatorilor a fost aprobată inițiativa Partidului Național Liberal de abrogare a articolului 276, cel care face referire la presiunile asupra justiției și care a creat la nivelul mass-media și în rândul opiniei publice discuții care pun sub semnul întrebării sistemul judiciar și modul de lucru al puterii legislative. Prin decizia Senatului s-a îndepărtat orice posibilitate de a îngrădi libertatea presei.

Partidul Național Liberal a susținut și promovat în mod constant valorile liberale, susținând în acest sens și abrogarea articolului 276 din Codul Penal. Alături de colegii din PNL, am considerat ca fiind un gest firesc, care vine în apărarea drepturilor constituționale și democratice de care trebuie să beneficieze orice cetățean român, dreptul la expresie, la critică şi la observaţii fiind una dintre cele mai importante realizări ale societăţii româneşti după 1989.

Prin abrogarea articolului, am reușit să înlăturăm o dispoziție care era de natură să îngrădească libertatea de exprimare, instituind sancțiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale. Trebuie subliniat pe această cale că nicio putere a statului, fie ea și judecătorească, nu trebuie să beneficieze de o protecție suplimentară. În România, dreptul la opinie și liberă exprimare trebuie garantat pentru toți cetățenii, așa cum prevede Constituția țării noastre.

Presa este unul din elementele de bază al societăților democratice, recunoscută în mod informal drept cea de-a patra putere a statului. Rolul presei este acela de a informa și de a supraveghea la respectarea statului de drept și de a evidenția orice fel de derapaje. O îngrădire a dreptului la liberă exprimare înseamnă o suprimare a presei, fapt cu care noi liberalii nu putem fi de acord. PNL a militat întotdeauna pentru libertatea presei și pentru independența justiției, două valori de bază ale statelor moderne.

Am convingerea că săptămâna viitoare inițiativa Partidului Național Liberal de abrogare a articolului 276 va fi votată și de Camera Deputaților.

4 februarie 2014                                                                  

Alina Gorghiu,

Deputat PNL

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “Alina Gorghiu: La inițiativa PNL, Senatul României a respins orice posibilitate de îngrădire a libertății presei”

  1. chioru 4 februarie 2014 la 4:07 PM #

    marea problema este ca plagiatorul iresponsabil distruge tara. vine al 3-lea val al crizei care va matura Romania

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: