Declarație politică Radu Zlati: STS trebuie să înceteze de a mai fi un ”serviciu secret”

radu zlatiDomnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari

Recentele evenimente legate de tragedia din Munții Apuseni au readus în discuția publică situația unui serviciu secret care a mai fost în trecut subiect de controverse. Este vorba despre Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) în prezent condus de către generalul Remus Opriș.

Remarcat mai curând prin obediența prin care a răspuns la diferitele solicitări venite din partea lui Traian Băsescu, legale sau dincolo de litera legii (vezi episodul instalării unui post telefonic special în sediul de campanie al acestuia), STS și-a dovedit din plin lipsa de eficiență, greoaia coordonare cu alte instituții cu atribuții în localizarea unor terminale telefonice mobile, managementul defectuos al situațiilor de criză. În acest sens, STS este, din punctul meu de vedere, co-autor la rezultatele tragice ale prăbușirii avionului condus de către pilotul Iovan, la eșecul parțial al acțiunilor de localizare și recuperare a medicilor și a personalului navigant.

În lumina crudă aruncată asupra STS de bâlbâielile în localizarea terminalelor telefonice a celor care s-au prăbușit în Munții Apuseni mă adresez dumneavoastră, stimați colegi, cu rugămintea ca atunci când vom avea în fața ochilor legea de trecere a STS în componența MAI să facem un pas mai departe, și anume să desființăm, prin lege, STS.

România democratică nu are nevoie de o excrescență dubioasă precum STS, aflată se vede în sfera de influență a unei instituții (Președinția prin intermediul CSAT) la rândul său incontrolabile. Nu avem nevoie de un serviciu secret ce oferă servicii ce ar putea să fie acoperite de către alte instituții și organisme, într-un mod mai transparent și mai eficace.

Astfel consider că activitatea de asigurare a transmisiunilor speciale ce deservesc instituții și autorități ale statului poate reveni unui serviciu tehnic specializat din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, așa cum de altfel a fost solicitat și de către o voci din partea societății civile (Apador CH). Activitatea de urmărire a telefoanelor, în cadrul unor anchete desfășurate de către organele competente, poate să fie realizată de către Serviciul Român de Informații și de către servicii specializate care acționează în cadrul Parchetelor sau ale Poliției române. Iar serviciul 112 să fie integrat în cadrul MAI în cadrul unei structuri speciale desemnate să rezolve situațiile de urgență; și așa mai departe.

Procedând astfel nu numai că vom mări gradul de transparență din societatea românească prin desființarea unui serviciu secret, ci vom contribui, după puterile noastre, la eficientizarea unor activități pe care un mamut bugetofag precum STS le gestionează, dar nu le performează. Decât, uneori, în defavoarea cetățenilor români și a drepturilor lor cetățenești.

București, 4 februarie 2014

Radu Zlati

deputat PNL, circumscripția nr. 13 Cluj, colegiul uninominal nr. 5 Gherla

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: