(MondoNews): Radu Zlati, PNL: STS ar trebui desfiintat, nu avem nevoie de un serviciu secret complet ineficient

Radu ZlatiDeputatul PNL, Radu Zlati, considera ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si-a dovedit pe deplin ineficienta in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, in urma caruia au murit pilotul Adrian Iovan si studenta la Medicina, Aura Ion, precizand ca STS este o institutie care mai degraba ar trebui desfiintata, deoarece pana acum nu si-a dovedit decat rolul de ”serviciu secret”.

“Recentele evenimente legate de tragedia din Muntii Apuseni au readus in discutia publica situatia unui serviciu secret care a mai fost in trecut subiect de controverse. Este vorba despre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) in prezent condus de catre generalul Remus Opris. Remarcat mai curand prin obedienta prin care a raspuns la diferitele solicitari venite din partea lui Traian Basescu, legale sau dincolo de litera legii (vezi episodul instalarii unui post telefonic special in sediul de campanie al acestuia), STS si-a dovedit din plin lipsa de eficienta, greoaia coordonare cu alte institutii cu atributii in localizarea unor terminale telefonice mobile, managementul defectuos al situatiilor de criza. In acest sens, STS este, din punctul meu de vedere, co-autor la rezultatele tragice ale prabusirii avionului condus de catre pilotul Iovan, la esecul partial al actiunilor de localizare si recuperare a medicilor si a personalului navigant”, sustine Radu Zlati intr-un comunicat transmis MONDO NEWS.

Totodata, liberalul considera ca STS ar trebui desfiintat, nu doar trecut in componenta Ministerului Afacerilor Interne (MAI), afirmand ca Romania nu are nevoie de un serviciu secret care ofera servicii ce ar putea sa fie acoperite de catre alte institutii si organisme, intr-un mod mai transparent si mai eficient.

“In lumina cruda aruncata asupra STS de balbaielile in localizarea terminalelor telefonice a celor care s-au prabusit in Muntii Apuseni ma adresez dumneavoastra, stimati colegi, cu rugamintea ca atunci cand vom avea in fata ochilor legea de trecere a STS in componenta MAI sa facem un pas mai departe, si anume sa desfiintam, prin lege, STS. Romania democratica nu are nevoie de o excrescenta dubioasa precum STS, aflata se vede in sfera de influenta a unei institutii (Presedintia prin intermediul CSAT) la randul sau incontrolabile. Nu avem nevoie de un serviciu secret ce ofera servicii ce ar putea sa fie acoperite de catre alte institutii si organisme, intr-un mod mai transparent si mai eficace”, a declarat Radu Zlati.

In opinia deputatului Zlati, activitatea de asigurare a transmisiunilor speciale ce deservesc institutii si autoritati ale statului poate reveni unui serviciu tehnic specializat din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala.

“Consider ca activitatea de asigurare a transmisiunilor speciale ce deservesc institutii si autoritati ale statului poate reveni unui serviciu tehnic specializat din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, asa cum de altfel a fost solicitat si de catre o voci din partea societatii civile (Apador CH). Activitatea de urmarire a telefoanelor, in cadrul unor anchete desfasurate de catre organele competente, poate sa fie realizata de catre Serviciul Roman de Informatii si de catre servicii specializate care actioneaza in cadrul Parchetelor sau ale Politiei romane. Iar serviciul 112 sa fie integrat in cadrul MAI in cadrul unei structuri speciale desemnate sa rezolve situatiile de urgenta; si asa mai departe”, a mai spus deputatul liberal.

“Procedand astfel nu numai ca vom mari gradul de transparenta din societatea romaneasca prin desfiintarea unui serviciu secret, ci vom contribui, dupa puterile noastre, la eficientizarea unor activitati pe care un mamut bugetofag precum STS le gestioneaza, dar nu le performeaza. Decat, uneori, in defavoarea cetatenilor romani si a drepturilor lor cetatenesti”, a incheiat Radu Zlati.

Sursă: www.MondoNews.ro

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “(MondoNews): Radu Zlati, PNL: STS ar trebui desfiintat, nu avem nevoie de un serviciu secret complet ineficient”

 1. Ionut 5 februarie 2014 la 9:29 AM #

  Cred ca multe alte institutii (bugetofage) sunt inutile si ar trebui desfiintate, sau cel putin nu ar trebui finantate de stat (sa le finanteze cine le considera utile) . As enumera CSM, ANI, CNCD (infiintat de Nastase, cu „eternul” Csaba Astalos in frunte), DNA (infiintat tot de Nastase), si INSHR (infiintat de Iliescu) si care or mai fi, mai putin vizibile.
  .
  Remarc faptul ca unii politicieni, spre a-si dovedi o buna-credinta de fatada, au infiintat la un moment dat o institutie. Ma intreb cate institutii echivalente celor enumerate exista in alte tari europene?

  De asemenea, ma pronunt pentru ca partidele politice si ONG-urile sa nu mai primeasca nici un ban de la buget. Nu vi se pare aberant ca PSD de exemplu, un partid cu sute de mii de membri (unii extrem de bogati), sa mai primeasca si bani de la buget?

  In ceea ce priveste Biserica Ortodoxa, in principiu nu sunt impotriva finantarii sale de catre stat, desi mi-as dori sa nu fie dependenta financiar de puterea politica, putere care ar putea deveni, la un moment dat, anticrestina (dupa cum s-a mai intamplat in istorie). Dupa parerea mea, banii oferiti bisericii de catre factorii politici reprezinta un fel de mita, nicidecum o expresiei a evlaviei si a iubirii de Dumnezeu si de oameni.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: