“Întâi de toate, îmi pare rău că în Comisia juridică s-au dat astăzi astăzi două voturi în care reprezentanții grupului PNL au fost în minoritate. Votul pentru încuviințarea cererii DNA pentru ridicarea imunității unuia din colegii deputați, reprezentanții PNL au votat pentru, din păcate o majoritate de 13 voturi a votat împotrivă. Solicitarea pe care tot în Comisia juridică au făcut-o deputații liberali, anume ca legea amnistiei să fie adusă pe ordinea de zi și respinsă, pentru a închide acest capitol, și această solicitare nu a întrunit majoritatea. Am avut același număr, 6 voturi plus încă unul, 13 împotrivă.
În legătură cu USL, cu Guvernul, lucrurile sunt clare. Noi, reprezentanții PNL, avem un mandat care este foarte clar formulat în decizia Biroului Politic al PNL – propuneri pentru miniștri, cu Klaus Iohannis ministru de Interne și vicepremier, cu ceilalți pe care îi cunoașteți. Aceasta este decizia PNL, la care PNL are dreptul, pe care i-am prezentat-o primului-ministru, care presupune într-adevăr trecerea prin Parlament pentru o modificare procedurală, anume nu ministrul Finanțelor este vicepremier, ci ministrul de Interne, aceasta este singura noastră propunere. Nu avem e negocia asupra ei câtă vreme, repet, asupra persoanelor propuse și asupra calității lui Klaus Iohannis de vicepremier și ministru de Interne, primul ministru a spus că este de acord.
Nu avem cum să acceptăm o variantă în care să apară posturi noi în schemă, și așa guvernul este foarte mare, este prea mare și, din punctul nostru de vedere, și o discuție de la zero cu un guvern mai scurt, de 14-15 ministere oricând se poate face, deci nu putem să acceptăm condiționarea venirii în Parlament de inventarea unui post de vicepremier pentru un anumit partid.
Dacă primul ministru nu dorește să vină în Parlament, trebuie să știe, i-am spus că noi alte propuneri nu facem, pentru că acestea sunt deciziile noastre. Cert este că premierul trebuie să ia o decizie și cred că trebuie să o ia ceva mai repede, pentru că suntem – și domnia sa este primul care ar trebui să fie îngrijorat – într-o situație de criză în guvern, în sensul că sunt trei miniștri demisionari și că fie acceptă propunerile PNL, în mod rațional, respectând protocolul și așa mai departe, fie numește alți miniștri, interimari sau altfel. Situația nu poate să continue.
Din punctul nostru de vedere, am fost și rămânem deschiși. Propunerea este, repet, în cadrele regulamentului, persoanele au fost agreate, jocul pe care acest USD, acest PSD îl fac, de a condiționa trecerea prin Parlament pentru modificarea de vicepremier de apariția unor noi posturi de vicepremieri nu este în mandatul nostru, nu este acceptabil pentru noi și domnul prim ministru poate să decidă, dacă vrea în continuare Guvern USL, Guvern cu liberali, facem modificările în Parlament care se cuvin și le facem mai repede pentru că nu are rost să prelungim aceste lucruri. Dacă nu, nu vom ceda nici acestei forme, nu știu cum să o numesc, condiționare, ca să nu îi zicem altfel, primul ministru își poate lua libertatea să numească interimari sau chiar să propună plini, oameni din PSD, oameni din PC, oameni din oraș, nu știu, nu mai este problema noastră.”
Întrebări din partea reprezentanților mass-media
Jurnalist: Asta înseamnă că PNL iese de la Guvernare?
Crin Antonescu: Nu, Partidul Național Liberal nu iese de la guvernare, din potrivă, a făcut propuneri. Partidul Național Liberal se simte angajat, dar primul ministru trebuie să ia o decizie, respectă în continuare principiile și spiritul alianței și face cele necesare, facem împreună cele necesare pentru a continua guvernarea sau își ia, ca să zic așa, din cauză că noi nu acceptăm inventarea unei funcții de vicepremier și alte lăbărțări ale guvernului, ia o altă decizie pentru care este responsabil și cred că trebuie să o ia mai repede. În primul rând Guvernul trebuie să funcționeze.
Jurnalist: (…)
Crin Antonescu: Nu există nici un dacă, acesta este mandatul nostru. Sper, am și atenționat, notificat, primului ministru acest lucru, sper să nu se afle în aceeași eroare ca și domnul Băsescu, să spere că tragerea de timp va provoca nu știu ce tulburări în interiorul Partidului Național Liberal sau o revenire asupra deciziilor, este o speranță vană și cred că ar trebui cu multă responsabilitate să ia o decizie mai repede.
Jurnalist: Concret, asta ar fi problema. Pentru că premierul spunea că demisiile miniștrilor nu sunt trimise nici la Cotroceni, nu sunt efective cu alte cuvinte. Deci sunt la domnia sa.
Crin Antonescu: Demisiile miniștrilor nu se dau la Cotroceni. Demisiile miniștrilor se dau la cabinetul primului ministru și demisiile miniștrilor sunt date.
Jurnalist: Nu sunt înregistrate…
Crin Antonescu: Că nu vrea să le înregistreze, nu știu cine, domnul prim-ministru, sau cine le înregistrează sau că nu vrea să le trimită la Cotroceni, asta e decizia domniei sale, dar într-un fel sau altul la un moment dat trebuie să o rezolve.
Jurnalist: Domnul Gerea și domnul Chițoiu vor mai participa la ședințele de Guvern?
Crin Antonescu: Înțeleg că nici nu au participat și cu siguranță pe viitor nu.
Jurnalist: Domnul Chițoiu a fost de acord cu acea ordonanță de trecere a Transgaz și Transelectrica în subordinea SGG?
Crin Antonescu: Domnul Chițoiu nu a participat la ședința respectivă de guvern și încă odată nu discutăm despre Transgaz sau Transelectrica ca și cum ar fi al unui partid sau al altuia. Am discutat și am invocat doar aceste mutări nesănătoase în fond pentru a arăta o anumită viziune a celor pe care le face, pentru că de fapt este ușor să spui că nu aparțin, sigur că nu aparțin unui partid. Este vorba de niște responsabilități împărțite și care se încalcă, nu e nici un fel de problemă, poate să le țină la Secretariatul General poate să le ducă și în altă parte.
Jurnalist: Întrebarea era dacă domnul Chițoiu a fost de acord?
Crin Antonescu: Eu v-am spus aici care este poziția Partidului Național Liberal, ea era cunoscută și am făcut aceste precizări ca să înțeleagă toată lumea că nu pe noi ne așteaptă domnul Ponta, de la noi știe tot ce trebuie să știe, guvernul României așteaptă de la domnul Ponta o decizie și sigur așteptăm și noi ca parte a acestui Guvern.
Jurnalist: Ca să clarificăm un lucru. Premierul Victor Ponta a spus explicit în această discuție că el condiționează numirea domnului Iohannis pentru funcția propusă de dumneavoastră de instituire a acestei funcții de vicepremier?
Crin Antonescu: Încă o dată și sper, pentru ultima oară. Noi avem dreptul la un vicepremier,da? Am avut și până acum, unul am avut, unul dorim în continuare. Avem dreptul la acele locuri de miniștri, nu am cerut nimic în plus. Tot ceea ce trebuie făcut este o chestiune de procedură pentru că nu mai avem pe ministrul Finanțelor vicepremier, ci pe ministrul de Interne. Este dreptul nostru să facem această alegere și de altfel, reamintesc că domnul Ponta a purtat discuțiile necesare privitoare la atribuții, la tot și au căzut de acord. Trebuie să facem această formalitate până la urmă, e o chestiune procedurală, să venim în Parlament. Asta trebuie făcut și problema s-a rezolvat. Domnul Ponta condiționează acest demers procedural de apariția unui nou post de vicepremier care nu a existat, care modifică și algoritmul, dacă vreți, de reprezentare în acest Guvern, lucru pe care noi îl găsim inacceptabil pentru că nu ne face domnul Ponta un favor venind în Parlament. Trebuie să venim în Parlament conform procedurilor legale. Asta este tot.
Jurnalist: Mai discutați cu PSD-ul?
Crin Antonescu: Nu cred că e vorba de negocieri. Noi am spus încă o dată domnului Ponta care este punctul nostru de vedere, care este decizia politică a Partidului Național Liberal și l-am rugat să ia o decizie mai repede. Domnul Ponta are a decide dacă venim în Parlament cum am spus, fără să condiționăm să apară alți vicepremieri și alte istorii de felul acesta sau face ceva cu ministerele vacante. Noi să facem altceva decât avem mandat de la partide adică să îl punem pe Iohannis unde vrea domnul Ponta asta nu se poate. Deci trebuie să ia o decizie, nu noi. Negocieri nu au ce să fie că nu avem foarte mult ce negocia. Există din păcate niște lucruri care iată nu funcționează și încă o dată vorbesc, despre legea amnistiei, primul ministru a declarat că nu va fi susținută, nu va fi reluată. Propun să închidem acest subiect, să o punem pe ordinea de zi a Parlamentului, să căutăm contra să închidem un subiect care este o vulnerabilitate din punctul de vedere al acestei majorități. Văd că nu se poate. Pe chestiunea, merg acum la Cameră să discutăm în legătură cu ridicarea imunității, iarăși, dar chestiunea cu Guvernul e simplă. Domnul prim-ministru se poate gândi și trei luni de acum încolo dar trebuie să rezolve problema Guvernului pentru că domnul Chițoiu, domnul Gerea, domnul Stroe sunt demisionari. Să numească interimari, să facă ce știe dacă nu dorește să faci un lucru simplu care se impune, repet, în spiritul coaliției pentru care PNL a făcut propuneri, propuneri acceptate și considerate ca binevenite.
Jurnalist: Premierul spunea că sunt două variante și anume actuala structură a Guvernului sau o altă structură. Pe care o alegeți?
Crin Antonescu: Sunt două variante. Premierul alege. Sunt două variante. Unu, ține cont de propunerile legitime și acceptate ca persoane din partea partenerului de coaliție, care suntem noi sau construiește un nou guvern care este în afara înțelegerii în USL, asta e clar, dar un guvern care să fie funcțional trebuie să aibă. Mulțumesc.
Jurnalist: Se poate rupe USL-ul din cauza atâtor înțelegeri?
Crin Antonescu: Sper că nu.
Comentarii recente