Alina Gorghiu: Preşedintele trebuie să se comporte ca autoritate care constată şi nu interpretează sau modifică rezultatul alegerilor

alina-gorghiu-ghimpele„Revizuirea Constituției trebuie să corecteze acele prevederi care permit interpretari arbitrare, dispute instituționale și să garanteze separarea atribuțiilor și puterilor în stat. Am aflat cu surprindere că, printr-o decizie recentă, Curtea Constituțională susține că este neconstituţional articolul 103 din proiectul de revizuire, respectiv:

„(1) Preşedintele României îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică participante la alegeri care au obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. În cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri şi care au obţinut acelaşi număr de mandate, Preşedintele României îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică participante la alegeri, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor”.

Acest articol este extrem de important, fiind parte a arhitecturii întregii revizuiri prin care ne propunem să evităm pe viitor crize precum cele care au marcat existența noastră politică din ultimii ani. Conform acestei prevederi, pe care PNL o susține, ca si colegii de alianță, la momentul discutării în Comisia pentru revizuire, niciun viitor preşedinte nu va mai putea spune „Statul sunt eu!” sau „Pun pe cine vreau eu premier!”, abordări incompatibile cu statul de drept şi cu conceptul de democraţie.

O astfel de prevedere se încadrează perfect în limitele revizuirii Constituției. Trebuie să respectăm votul cetățenilor și tocmai de aceea, la momentul discutării articolului în Comisia de revizuire, s-a pornit de la premisa că Preşedintele ar trebui să se comporte ca autoritate care constată şi nu interpretează sau modifică rezultatul alegerilor, fiind constrâns printr-un articol special să desemneze un premier, nu după libera sa voinţă, ci după voinţa exprimată de alegători, să desemneze premier persoana propusă de partidul, coaliţia sau actorul electoral care a câştigat cele mai multe mandate.

Cred în continuare în faptul că preşedintele nu trebuie şi nu are de ce să mai interfereze cu zona Executivului sau a Legislativului, ci trebuie să respecte separaţia atribuţiilor şi a puterilor în stat.

Dacă vom menţine articolul actual din Constituţie, noi le comunicăm, practic, cetăţenilor că votul lor nu contează și că rezultatul alegerilor poate fi negat oricând de Preşedintele în funcţie.

Preşedintele ar trebui să se comporte ca autoritate care constată şi nu interpretează sau modifică rezultatul alegerilor. Noi vrem să-i restituim cetățeanului român garanția că îi aparține puterea de a decide, prin vot, cine îl guvernează.”

18 februarie 2014                                                                              

Alina Gorghiu, Deputat PNL

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: