Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu – conferință de presă susținută la Bacău, 5 martie 2014

crin 1”Bună ziua! Domnul președinte Stavarache a organizat și v-a informat în legătură cu scopul și dimensiunile reuniunii noastre de aici. Este o reuniune normală, o reuniune regională care are ca prim punct de interes și de discuție regândirea activității partidului în opoziție, în perioada următoare, și desigur pregătirea deja pentru alegerile europarlamentare.

Eu ca și o considerație generală, spun că am făcut aici prima întâlnirea regională după evenimentele care au dus la trecerea Partidului Național Liberal în opoziție pentru că este una dintre regiunile cele mai puternice ale Partidului Național Liberal. Ne aflăm aici, la Bacău, într-un loc tare al liberalismului în România. Și impresia mea este că Partidul Național Liberal, unit și cu o energie redescoperită sau reactivată, este astăzi mai puternic decât cu câteva zile în urmă, deși astăzi este în opoziție și cu câteva zile, nu foarte multe în urmă, se afla la putere.

Aș vrea să fac înainte de a trece la răspunsuri pentru întrebările dumneavoastră, că mi se pare așa mai interesant pentru dumneavoastră, oricum. Aș vrea să fac două precizări care mi se par importante.

Prima este aceea că nu am mai apucat ieri pentru că am avut de dat multe replici, am avut de folosit multe drepturi la replică în Parlamentul României, să răspund la un lucru foarte grav care s-a strecurat la un moment dat într-una din intervențiile primului ministru, domnul Ponta. Domnul Ponta a afirmat și este o afirmație mincinoasă, dar nu mincinoasă banală, că asta nu m-ar fi mirat, dar este din aceea care este scandaloasă, cum că legea amnistiei și grațierii a fost inițiată de către mine și de Relu Fenechiu. Este o minciună sfruntată, în primul rând că proiectul acesta a fost și este încă la Camera Deputaților, și eu sunt senator, în al doilea rând pentru că Relu Fenechiu care la vremea respectivă era deputat nu a fost inițiator al acestei legi. Legea a fost inițiată de doi colegi deputați, domnul Nicu Păun și domnul Mădălin Voicu, și pornind de la acel proiect inițiat de către cei doi au survenit foarte multe, și foarte importante, și  foarte grave amendamente făcute de parlamentari ai Partidului Social Democrat. Nici în calitate de inițiator, nici în calitate de inițiator de amendamente, nu am fost nici eu, nici Relu Fenechiu, eu nu aveam cum încă o dată vă spun, nici un parlamentar liberal, acestea sunt lucruri simple care se pot verifica imediat și repet este scandalos că un  prim-ministru să mintă în felul acesta în Parlament și în fața opiniei publice.

De altfel, poziția noastră se cunoaște, din momentul în care s-a pus pe ordinea de zi și s-a ajuns la acest subiect, Grupul Parlamentar din Cameră, pentru că acolo s-a discutat această chestiune, Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal s-a retras de la dezbateri blocând astfel adoptarea legii amnistiei și grațierii, în forma în care ea ajunsese după contribuția copioasă a unor parlamentari PSD, și bine-înțeles nu numai că am blocat-o atunci, după aceea poziția noastră politică se cunoaște foarte clar și sper că este cunoscută de toată lumea, cu atât mai mult deci minciuna primului ministru este revoltătoare.

În al doilea rând, cu puține minute în urmă a fost de altfel și o conferință de presă a colegilor mei, conducerea Grupului Parlamentar din Cameră la București, toți parlamentarii, cu vreo patru excepții care nu se aflau în București, circa 140 de inițiatori parlamentari liberali, am inițiat un proiect de lege privitor la cele două puncte foarte importante pentru noi, reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator și scutirea de impozit pe profitul reinvestit, un proiect de lege pe care l-am inițiat, pentru care vom cere procedură de urgență și care sperăm să intre în acest regim în dezbaterile parlamentare. Aceste două lucruri vroiam să vi le aduc la cunoștință și mai departe împreună cu colegii mei vă stăm la dispoziție pentru întrebări.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Am eu o întrebare pentru domnul președinte. În 2011, Bacăul a fost printre ultimele județe care au semnat pentru protocolul USL. Cum vedeți acum faptul  că la vremea aceea l-ați criticat pe domnul Stavarache pentru atitudinea ostilă față de PSD?

Crin Antonescu: Da, la Bacău s-a semnat într-adevăr ultimul protocol județean al Uniuni Social Liberale. El a fost semnat de domnul deputat Paul dacă nu mă înșel, în numele Partidului Național Liberal, sigur delegația dată de președintele Stavarache. Nu îmi amintesc să îl fi criticat pe domnul Stavarache. Am depus eforturi, într-adevăr insistente pe lângă colegul și prietenul meu Romeo Stavarache pentru ca această idee, această inițiativă politică de mare anvergură să fie acceptată și de Partidul Național Liberal Bacău.

Eu personal cred că nu am greșit atunci, că merita să încercăm acest lucru pentru România și că Partidul Național Liberal, din prima zi a semnării acelei alianțe și până în ultima ei zi, s-a comportat ireproșabil. Rar pot folosi acest cuvânt și el poate fi rar folosit în legătură cu ceva din politică, dar n-am nicio ezitare să spun că Partidul Național Liberal s-a comportat ireproșabil în calitate de aliat în cadrul acestei Uniunii Social Liberale.

Domnul Stavarache și Partidul Național Liberal din Bacău, municipiu și județ, nu au fost unii din beneficiarii USL. Este o organizație puternică, nu sunt estimări, ci sunt fapte și domnul Stavarache, în calitate de candidat la Primăria municipiului Bacău și atâția primari ai noștri, plus minus foarte puțini, ar fi scos aceleași rezultate, dar Uniunea Social Liberală, repet, a fost un proiect care merita încercat. Nu regret că l-am încercat, regret că a eșuat și Partidul Național Liberal a ieșit întărit din această experiență.

(…)

O singură rectificare de făcut informal, nu a fost un Congres, ci o Delegație Permanentă a Partidului Național Liberal.  Fac această precizare pentru că i-am auzit pe unii spunând că trebuia un Congres ca să modificăm o asemenea decizie.  Nu, Delegație Permanentă a fost în 5 februarie 2010, în atribuțiile Delegației Permanente intră încheierea sau desfacerea de alianțe, Delegație Permanentă a fost și acum.  Congres a fost pentru desemnarea candidatului la președinție, care a fost însoțit și de congresele celorlalte partide.

Jurnalist: Câți colegi de-ai dumneavoastră au votat Guvernul Ponta III și dacă vor primi sancțiuni?  Cum va vota PNL dacă președintele Traian Băsescu a cerut guvernului să vină în Parlament pentru angajarea unui nou program?

Crin Antonescu: Noi am decis în grupurile parlamentare să votăm deschis, nu pentru că nu am avea noi încredere unii în alții, dar având în vedere anumite declarații și conduita domnului Blaga din ultima vreme ne-am gândit (…) să știm ale cui sunt sau să știți dumneavoastră și opinia publică ale cui sunt. Parlamentarii noștri au votat la vedere, liderii de grup au făcut o numărătoare cu oarecare precizie că putem spune că au fost între cinci și șapte voturi din cei 150 de parlamentari, nu au fost toți prezenți, dar au fost puțini absenți, doi-trei.  Între cinci și șapte voturi au fost pentru învestirea Guvernului, nicidecum  ce din nou, domnul Ponta că nu am cum să evit (…) știe dânsul că au fost 25, este o aberație.  Între cinci și șapte.  Nu vor fi sancționați aceștia pentru că acest vot a însemnat, am și discutat deja cu ei, probabil au și anunțat înainte intenția  asta în discuții cum ar fi domnul Radu Stroe, timp în care acest domn mi-a explicat niște nemulțumiri de cu totul alt rol din să zicem, neînțelegeri sau conflicte chiar între un parlamentar și șeful său de organizație.

Sigur că îmi pare puțin neserios să își manifeste această nemulțumire printr-un vot în favoarea unui guvern pe care noi nu îl susținem, dar se mai întâmplă și din-astea și nu e cazul, noi suntem un partid care și-a dovedit în împrejurări foarte complicate, foarte recente, unitatea.  Este, după părerea mea, foarte sugestiv faptul că atunci când domnul Tăriceanu în văzul lumii a fost chemat de domnul Ponta și domnul Ponta a spus iar în văzul lumii ”hai, veniți aici, vă dau ministere”, domnul Tăriceanu a rămas tot cu domnul Ilieșiu. doi parlamentari de la noi, plecând într-adevăr, dar ca niște oameni serioși, plecând la PSD direct, neluându-l în seamă pe domnul Tăriceanu. Asta este o dovadă de unitate și de seriozitate și pentru faptul că, repet, din diverse motive, din 150 de oameni 5, 6 sau 7 au votat, nu-i un motiv de excludere, vom discuta cu ei ca să înțelegem exact ce s-a întâmplat.

În legătură cu domnul Băsescu și cu domnul Ponta, eu nu am nici un comentariu de făcut, până la urmă înțeleg că au avut niște întâlniri ieri, nu știu exact ce au făcut.  Ce mi se pare corect chiar dacă se vor scandaliza din nou unii este într-adevăr ca domnul Ponta să nu se ascundă după fața că acesta este un fel de guvern USL sau moștenitor al USL, cum a fost Rusia moștenitoarea URSS. Nu, este un Guvern PSD-UDMR, cu secții de PSD numite PC și UNPR, este un alt guvern, cu un alt program de guvernare și, fără să mă amestec eu în această dispută dintre cei doi titani ai interpretării Constituției, Băsescu și Ponta, de exemplu angajarea de răspundere ar putea fi tehnic o formulă, dar este problema lor.  Despre o moțiune de cenzură este prematur să discutăm, când vom avea, deocamdată nu avem nici măcar o angajare de răspundere, când vom avea noi de gând să depunem o moțiune de cenzură vă vom anunța.

Jurnalist: Pentru că ați pomenit de domnul Tăriceanu, unele surse spun că va fi noul președinte al Senatului. Cum comentați?

Crin Antonescu: Nu am ce să comentez înainte. Se prea poate să fie președintele PSD național.

Jurnalist: A fost o joacă a domnului Tăriceanu?

Crin Antonescu: Cu domnul Tăriceanu, credeți-mă, nu prea putem să mai vorbim că face rău.  Domnul Tăriceanu, nu prea putem să mai vorbim că face jocuri. Domnul Tăriceanu e într-o situație în care se poate descrie la diateza pasivă, adică domnul Tăriceanu e jucat, (…) nu putem vorbi despre jocuri, și cred că cel mai bine, totuși, președintele executiv al PSD a descris situația, care a spus totuși că PSD nu poate angaja negocieri pe persoană fizică.

Dacă PSD-ul are voturi, și probabil le are, de majoritate la Senatși dorește să-l facă pe domnul Tăriceanu președintele PSD al Senatului sau susținut de PSD, nimic nu îi poate împiedica. După părerea mea, nu are relevanță, decât că încununează, ca să spun așa, o situație îngrozitor de penibilă pentru omul politic care a fost totuși Călin Popescu-Tăriceanu.

Jurnalist: Cum va vota PNL?

Crin Antonescu: Împotrivă.

Jurnalist: Dumneavoastră l-ați contactat pe Cristian Dumitrescu să semneze ieri hotărârea Parlamentului privind Guvernul Ponta?

Crin Antonescu: Păi da, a și condus ședința până la final alături de domnul Zgonea.

Jurnalist: Vă mai așteptați ca alți parlamentari ai PNL să părăsească partidul?

Crin Antonescu: Nu, în niciun caz. Dimpotrivă, trebuie să vă spun că de când suntem în opoziție, avem solicitări de înscriere de parlamentari din partea altor partide.

Jurnalist: CCR trebuie să dea un răspuns PDL-ului pe sesizarea depusă, dacă va fi o decizie favorabilă, ce veți întreprinde?

Crin Antonescu: Da, au făcut o întâmpinare la Curte. Păi nu e nimic de întreprins, sunt hotărâri ale Curții Constituționale, așa cum au fost atâtea altele. Consecințele unei hotărâri sau alta a Curții sunt de respectat în aceste situații, nu știu, de către Guvern, de…depinde ce va spune Curtea, nu e problema noastră, noi nu avem emoții în legătură cu aceste decizii.

Jurnalist: PNL ar fi dispus la noi alianțe politice în vederea alegerilor viitoare și nu numai pentru alegeri? Cei de la PMP au fost la Bacău și au adus în discuție o posibilă unificare a dreptei, menționând PNL, dar cu anumite condiții puse PNL, de către dna Udrea, să se dezică de USL și să dovediți că sunteți în Opoziție. Coagularea dreptei s-ar face în jurul PMP și, respectiv, PDL, așa cum au adus în discuție și pedeliștii .

Crin Antonescu: E simplu, noi nu avem nevoie de nicio coagulare, suntem destul  de coagulați, pentru a participa la alegerile europarlamentare ca Partid Național Liberal. Văd o jenă, culmea, și la stânga, unde nu înțeleg de ce cel mai mare partid din România ezită să meargă cu numele său în alegeri PSD – Partidul celor ce muncesc și tot încearcă USD, n-a mers aia… La dreapta, văd un dor de coagulare, cu condiții. Sigur e de apreciat că aceste condiții sunt din ce în ce mai ușoare, că dacă îmi aduc aminte ce condiții erau acum vreo șase luni, un an îmi dau seama că am făcut ceva progrese. Nu mă interesează. Mergem la alegerile europarlamentare ca Partid Național Liberal, singur pe listă, clar, cu programul nostru, cu candidații noștri. Nu suntem interesați, de asemenea, nici de obținerea unui certificat de opozanți din partea cuiva pentru că, o dată, în Opoziție locurile nu sunt limitate. Oricine poate să treacă în Opoziție, știți că la un moment dat când domnul Ponta m-a acuzat că vreau să trec în Opoziție ca să-mi fie bine, că e bine în Opoziție și ca să fiu mai bine plasat pentru alegerile prezidențiale, i-am propus să treacă domnia sa în Opoziție și să se plaseze bine pentru prezidențiale și preluăm noi Guvernul. Așa și aici, nu te împiedică nimeni să intri în Opoziție, nu-ți aprobă nimeni să intri în Opoziție, dincolo de ridicolul situației în care un partid sau ce este, pe care l-ați citat, și-ar putea imagina că poate gira Partidul Național Liberal în calitatea sa de partid de Opoziție.

Pe de altă parte, așa cum poate ați observat, după 9 decembrie 2012, deci după ce noi am câștigat, în formula USL, zdrobitor alegerile, noi nu ne-am făcut o preocupare nici din a ataca partide din opoziție, nici din a le răspunde atacurilor repetate, nu pentru că ne-ar fi devenit dragi, nu pentru că am fi uitat ce-au făcut atâtor români, ci pur și simplu pentru că am considerat, din 10 decembrie, că responsabilitatea noastră este să guvernăm, că este important ce facem noi acum, nu să stăm să ne ocupăm cu descrierea relelor din opoziție. Am făcut-o cât au fost la putere din plin. Deci nu sunt în ținta noastră de atac, noi avem obiective foarte clare pentru campanie, ce vor face domniile lor rămâne de văzut, dar pentru noi nu este nici important, cu atât mai puțin vital. PNL poate, fără nici un fel de dubiu, să facă și singur opoziție dacă este cazul și am dovedit-o în anul 2009, când vă reamintesc că a existat tot așa, un colos de guvernare, PDL-PSD, vreo 9 luni de zile. În opoziție, doar noi și UDMR-ul, în felul lui inconfundabil de a fi în opoziție. Dar am fost singuri în opoziție atunci, am putut face opoziție, nu avem nevoie nici de certificate, nici de coagulări, nici de susținere.

Că în opoziție există acțiuni politice, să zicem o moțiune de cenzură sau alt tip de acțiune, care presupun o solidaritate a întregii opoziții, nu avem nici un  fel de reținere de a colabora la astfel de acțiuni. Dar, repet, în condiții rezonabile și fără să pierdem simțul măsurii.

(…)

Jurnalist: Referitor de la demisia de la Senat, a fost o chestiune de orgoliu sau ați vrut să fiți un exemplu pentru domnia sa (Victor Ponta – n.r.)?

Crin Antonescu: Nici una, nici alta. Sigur că am avut, am și spus din intervenția mea, după ce i-am propus, știu că nu va face asta, nu a fost un gest de orgoliu, pentru că, deși avem orgoliu toți, deși au și partidele orgolii, nu orgoliul trebuie să precumpănească atunci când iei o decizie politică. Eu credeam că lucrurile în legătură cu președinția Senatului se vor rezolva simplu și, așa cum spusesem cu o seară înainte, nu așteptam decât notificarea oficială a grupului PSD din Senat că nu mai dorește să susțină președinția mea. Cum era unul dintre grupurile care mă propuseseră în această funcție am și spus că demisionez imediat, dar pentru a înțelege foarte bine toată lumea că această demisie este una care ține strict de majoritatea politică și nu de alte lucruri pe care mi le-aș putea reproșa.

Pentru că însă, în contextul discuției de ieri din Parlament, domnul Ponta, care pe lângă câteva minciuni despre care am discutat a mai făcut și alte câteva lucruri foarte urâte și nu le mai trec în revistă, care contrazic tot ce a spus românilor vreme de câțiva ani, a încercat să lege ideea care e numai în retorica domniei sale de menținerea USL. Domnul Ponta sigur că a luat act de faptul că USL nu mai există, dar domnul Ponta n-a avut curaj să spună ‘da, de aici încolo noi, PSD, cu UDMR guvernăm în România’ tot încearcă s-o lungească cu USL. Domnia sa încercând să găsească o dovadă în asta, în faptul că eu sunt încă președinte al Senatului, am făcut, pentru o limpezire politică foarte prețioasă, dacă lucrurile așa se interpretau, gestul politic pe care l-am făcut. Nu din orgoliu, nu la nervi cum încearcă dânșii să insinueze. Faptul că i-am propus retoric, că știam că n-o să accepte orice s-ar întâmpla, domnului Ponta a fost pentru a sublinia simetria unei situații politice, pentru că eu eram președinte al Senatului în numele USL. Dânsul a fost propus, învestit prim-ministru tot în numele USL. Deci, dacă nemaiexistând USL eu trebuie să demisionez de la Senat, ceea ce am făcut, logic era ca și domnul Ponta să demisioneze. Sigur că știam că  nu o să demisioneze.

(…)

În legătură cu demisia pe care nu mi-am dat-o, pe care domnul Ponta a invocat-o, a spus că Băsescu a zis nu știu când că-și dă demisia în cinci minute și că eu îmi dau demisia dacă nu este demis Băsescu la referendum, lucrurile acestea sunt foarte clare. Eu le-am explicat foarte limpede, eu am spus că-mi dau demisia complet și mă retrag din viața politică dacă românii nu vor vota pentru demiterea lui Traian Băsescu. Ori, românii au votat 89% pentru demiterea lui Traian Băsescu, eu nu m-am angajat în această declarație politică de toate cele ce s-au întâmplat cu CCR și cu numărarea voturilor și a schimbării mecanismului de numărătoare. Eu cred că verdictul românilor a fost clar și, ca atare, m-am considerat în dreptul meu să-mi continui activitatea p0litică fără să-mi încalc un angajament. Dar este foarte interesant de văzut, și dumneavoastră ca jurnaliști aveți acces imediat, prin internet și alte căi, să vedeți ce declara domnul Ponta în legătură cu acest lucru imediat după reinstalarea domnului Băsescu, cum declara domnul Ponta, care era chiar speriat de posibilitatea asta, ca nu cumva să demisionez eu. Vorbesc de declarațiile publice, nu mai vorbesc de insistențele private. În sensul acesta spun că sunt lucruri foarte multe și, mă rog, asta e.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu – conferință de presă susținută la Bacău, 5 martie 2014”

  1. chioru 7 martie 2014 la 9:22 AM #

    am gasit slogan de campanie electorala pentru crin:

    „antonescu lupta cu armata rosie si de data asta va invinge”

    a mai fost un antonescu care a fost infrant de armata rosie , mai ales la stalingrad

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: