Declarație politică Radu Zlati: Relaxarea fiscală, un pod prea îndepărtat pentru guvernele Ponta

radu zlatiDomnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari,

Azi domnul premier Victor Ponta ne va prezenta Programul de acțiune al guvernului pe care îl conduce. Un program, în mare, realizat prin bine-cunoscuta metodă copy-paste, folosindu-se ca materie primă Programul de guvernare al USL precum și crâmpeie din aspirațiile nutrite de colegii noștri din UDMR. Nu mă voi opri asupra unei analize complete a acestui program de acțiune.

Vreau numai să atrag atenția dumneavoastră și opiniei publice că, în domeniul fiscal, noul program înlocuiește niște angajamente ferme față de electorat, făcute sub influența componentei liberale a USL, cu niște promisiuni condiționate de un refren: ” în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite.” Cu alte cuvinte – niciodată.

Mă sprijin în argumentarea afirmației mele pe următoarele considerente:

–    faptul că în 2014, în condițiile suspendării accizei pe carburanți, bugetul va trebui să fie ajustat negativ sau se va crește fiscalitatea  – altfel va fi imposibilă o relaxare fiscală fără a se încălca angajamentele față de instituțiile creditoare ale statului român;

–    în 2015 nu vor putea fi aplicate concomitent mai mult de două măsuri de relaxare fiscală, dintre cele mai multe enumerate în Program: reducerea TVA la 19%, reducerea TVA la 9% la anumite categorii de mărfuri agro-alimentare, reducerea CAS, scutirea de impozitare a profitului reinvestit. În fapt necesitatea stringentă de a se relua o minimă și decentă politică de investiții din venituri proprii (politică abandonată de către guvernele Ponta de până acum) ar trebui să ducă la o creștere oarecare a fiscalității, iar nu la reducerea acesteia;

–    în 2016, an de alegeri locale și parlamentare, este greu de crezut că se va opera la o relaxare fiscală în condițiile în care practica ultimilor cicluri electorale ne-a arătat că anul alegerilor generale este an de pomeni fiscale concretizate în cheltuieli sporite de la buget; deci practic va fi imposibilă o relaxare bugetară care să văduvească bugetul, pe termen scurt, de necesarele venituri destinate redistribuirii către categoriile sociale care votează în mod tradițional PSD.

Cele de mai sus, acompaniate de faptul că se prevede o creștere a salariului minim pe economie, mă fac să fiu convins că în mod conștient Guvernul Ponta 3 a renunțat la aplicarea măsurilor liberale din domeniul fiscalității, legându-le de o condiționalitate greu (dacă nu imposibil) de îndeplinit.

Pentru o relaxare fiscală ar fi nevoie de o reală voință politică, pe care nici premierul, nici partidul și nici nici alianța pe care le conduce nu le posedă. Mai repede sau mai târziu, acest guvern va trebui să fie înlocuit cu un guvern de dreapta care să aplice măsuri de relaxare fiscală, singurele care pot duce la reînvigorarea economiei în mod sustenabil, măsuri liberale de care România are atât de multă nevoie.

București, 11 Martie 2014

Radu Zlati, deputat PNL circumscripția electorală 13 Cluj, colegiul uninominal nr. 5 Gherla

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

9 comentarii pe “Declarație politică Radu Zlati: Relaxarea fiscală, un pod prea îndepărtat pentru guvernele Ponta”

 1. chioru 11 martie 2014 la 10:29 AM #

  sugestie de afis electoral pentru prezidentiale:

  iliescu pe fundal rosu tinand pe degete o manusa de carpa cu chipul lui tariceanu.

  sa sugereze adevarul : tariceanu a ajuns o paiata a criminalului iliescu

  Apreciază

 2. Ionut 12 martie 2014 la 8:51 AM #

  Daca PSD-ul l-a luat pe dl. Tariceanu, poate ca PNL ar trebui sa-l „racoleze” pe dl. Geoana 🙂
  L-am urmarit aseara la Realitatea TV, vorbind despre faptul ca Bulgaria, cu un impozit pe profit de doar 10%, are incasari mai bune decat Romania si cum a angajat experti britanici pentru a face ordine in vami.
  Culmea, a indraznit sa poarte o cravata bleu, si nu una rosie 😉

  Apreciază

 3. Ionut 12 martie 2014 la 10:42 AM #

  Cutremurator (fara legatura cu subiectul):

  Vizualizati, va rog, ultima emisiune „In premiera” de pe Antena 3 (se pare ca nu pot sa postez link-ul)

  Apreciază

  • Romulus Chelan 15 martie 2014 la 9:18 AM #

   Nu va este rusine,fata de acest popor care au votat pt. a rezolva problemele grave ale aceste tari ? A-ti fugit ca niste sobolani de raspundere in frunte cu acel arogant sinucigas politic care nu v-a promis nimic si l-ati urmat orbeste ca niste naivi ce sunteti ducandu-va in neant.Acest individ in care mai sperati, este un nimeni pe care poporul nu-l vor vota pt. presedentie ! PACAT DE ACEST PARTID !!!

   Apreciază

   • Radu Zlati 15 martie 2014 la 9:46 PM #

    Ce ați dori să răspund unui om care mă compară cun un șobolan? „Omul este stilul” zicea cineva…

    Apreciază

 4. Roxana Iordache 15 martie 2014 la 2:54 PM #

  Stimate domnule deputat,
  Vă rog insistent să sensibilizaţi conducerea PNL şi pe colegii dv. parlamentari, în vederea contestării la Curtea Constituţională a uneia dintre cele mai antiliberale până la bolşevism legi adoptate în ultimii 24 de ani, legea 17/2014, care urmează să intre în vigoare începând cu 11 aprilie, dacă nu se găseşte nici un bărbat politic în stare să se bată pentru oameni şi să oprească nelegiuirea strigătoare la cer.

  Dacă Ilici sau Băsea ar fi promovat aşa ceva, se ajungea la linşaj. A reuşit-o lacheul lui Felix şi trena lui Ponta, Daniel Constantin.

  Dacă PNL nu se bate pentru anularea nelegiurii, vă promit nu doar că îmi anulez votul la europarlamentare, ci şi că voi folosi toată influenţa de care sunt capabilă pentru a determina cât mai mulţi alegători cu simpatii liberale să-mi urmeze iniţiativa.

  Îmi pare rău că trebuie să adresez somaţia prin intermediul dv. Dar aşa se întâmplă, sunt admonestaţi cei oneşti, pentru malversaţiunile sau indolenţa celorlalti. E o indolenţă colosală din partea Partidului Naţional Liberal să asiste pasiv la trecerea unei asemenea monstruozităţi legislative. Sau poate că unii colegi ai dv. or fi şi votat-o, în caz că nu era suficient de groasă noua majoritate.

  Adică, după ce că proprietarii de drept sunt de zeci de ani reprimaţi, mulţi, băgaţi în pământ în ultimii 24 de ani, după ce că CRIMA ORGANIZATĂ a pus gheara pe imensa majoritate a proprietăţilor furate de comunişti şi nerestituite special ca să fie mafia împroprietărită, acum primeşte şi drept de preempţiune!

  Citiţi aici şi contestaţi la Curtea Constituţională:

  Legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului. Lege nr. 17/2014

  Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 178 din 12 martie 2014

  Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

  Titlul I – Unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan

  Capitolul I – Dispozitii generale

  Art. 1
  Scopurile prezentei legi sunt:
  a) asigurarea securitatii alimentare, protejarea intereselor nationale si exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national;
  b) stabilirea unor masuri privind reglementarea vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan;
  c) comasarea terenurilor agricole in vederea cresterii dimensiunii fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic.

  Art. 2
  (1) Terenurile agricole situate in intravilan nu intra sub incidenta prezentei reglementari.
  (2) Prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE) sau ai Confederatiei Elvetiene, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania, intr-un stat membru al Uniunii Europene, intr-un stat care este parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE) sau in Confederatia Elvetiana, precum si persoanelor juridice avand nationalitatea romana, respectiv a unui stat membru al Uniunii Europene, a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE) sau a Confederasiei Elvesiene. Cetatenii si persoanele juridice apartinand unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European sau Confederasiei Elvesiene pot achizitiona teren agricol in Romania in conditii de reciprocitate.
  (3) Cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert, precum si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilan in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, in conditiile prezentei legi.

  Capitolul II – Vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan

  Art. 3
  (1) Terenurile agricole situate in extravilan pe o adancime de 30 km fata de frontiera de stat si tarmul Marii Negre, catre interior, precum si cele situate in extravilan la o distanta de pana la 2.400 m fata de obiectivele speciale pot fi instrainate prin vanzare-cumparare doar cu avizul specific al Ministerului Apararii Nationale, eliberat in urma consultarii cu organele de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale, prin structurile interne specializate mentionate la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, cu modificarile ulterioare.
  (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica preemptorilor.
  (3) Avizele prevazute la alin. (1) vor fi comunicate in termen de 20 zile lucratoare de la inregistrarea cererii de solicitare de catre vanzator. Procedura si alte elemente privind obtinerea avizului specific al Ministerului Apararii Nationale se reglementeaza prin normele metodologice de aplicare a legii. In cazul neindeplinirii acestei obligatii de a emite avizul, se considera ca fiind favorabil.
  (4) Terenurile agricole situate in extravilan, in care se afla situri arheologice, in care au fost instituite zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, pot fi instrainate prin vanzare, doar cu avizul specific al Ministerului Culturii, respectiv al serviciilor publice deconcentrate ale acestuia, dupa caz, emis in termen de 20 zile lucratoare de la inregistrarea cererii de solicitare de catre vanzator. Procedura si alte elemente privind obtinerea avizului specific al Ministerului Culturii se reglementeaza prin normele metodologice de aplicare a legii. In cazul neindeplinirii acestei obligatii, avizul se considera ca fiind favorabil.

  Capitolul III – Exercitarea dreptului de preemptiune

  Art. 4
  (1) Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea condisiilor de fond si de forma prevazute de Codul civil si a dreptului de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, prin Agentia Domeniilor Statului, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.
  (2) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (1), instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan pe care sunt situate situri arheologice clasate se face potrivit prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, cu modificarile ulterioare.
  (3) Solicitarea si utilizarea certificatului de carte funciara in contractele translative de proprietate privind bunurile imobile si alte drepturi reale fac pe deplin dovada bunei-credinte atat a partilor din contract, cat si pentru profesionistul instrumentator, cu privire la calitatea de proprietar a vanzatorului asupra imobilului supus vanzarii conform descrierii din cartea funciara.

  Art. 5
  (1) In toate cazurile in care se solicita, in conformitate cu art. 1.669 din Codul Civil, pronunsarea unei hotarari judecatoresti care sine loc de contract de vanzare-cumparare, este necesar ca antecontractul sa fie incheiat in forma autentica si sa fie indeplinite condisiile prevazute la art. 3, 4 si 9 din prezenta lege.
  (2) Cererea de inscriere in cartea funciara a dreptului de proprietate formulata in baza hotararii judecatoresti care sine loc de contract de vanzare, se respinge daca nu sunt indeplinite condisiile prevazute de prezenta lege.

  Art. 6
  (1) Prin derogare de la art. 1.730 si urmatoarele din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, vanzatorul inregistreaza, la primaria din raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla terenul, o cerere prin care solicita afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor. Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol si de documentele doveditoare prevazute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
  (2) In termen de o zi lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria are obligatia sa afiseze timp de 30 de zile oferta de vanzare la sediul sau si, dupa caz, pe pagina de internet a acesteia.
  (3) Primaria are obligatia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, denumita in continuare structura centrala, respectiv structurilor teritoriale ale acestuia, denumite in continuare structuri teritoriale, dupa caz, un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afisare, ale ofertei de vanzare si ale documentelor doveditoare prevazute la alin. (1), in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.
  (4) In scopul unei transparente extinse, in termen de 3 zile lucratoare de la inregistrarea dosarului prevazut la alin. (3), structura centrala, respectiv structurile teritoriale, dupa caz, au obligatia sa afiseze pe site-urile proprii oferta de vanzare, timp de 15 zile.

  Art. 7
  (1) Titularul dreptului de preemptiune trebuie ca, in termenul de 30 de zile prevazut la art. 6 alin. (2), sa isi manifeste in scris intentia de cumparare, sa comunice acceptarea ofertei vanzatorului si sa o inregistreze la sediul primariei unde aceasta a fost afisata. Primaria va afisa, in termen de 24 ore de la inregistrarea acceptarii ofertei de vanzare, datele prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi, respectiv le va trimite pentru afisare pe site catre structura centrala, respectiv structurile teritoriale, dupa caz.
  (2) In cazul in care, in termenul de 30 de zile prevazut la art. 6 alin. (2), mai multi preemptori de rang diferit isi manifesta in scris intentia de cumparare, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege, cu respectarea prevederilor art. 4, preemptorul, potential cumparator, si va comunica numele acestuia primariei.
  (3) In cazul in care, in termenul de 30 de zile prevazut la art. 6 alin. (2), mai multi preemptori de acelasi rang isi manifesta in scris intentia de cumparare si niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelasi pret si in aceleasi conditii, vanzatorul va alege dintre acestia si va comunica numele acestuia primariei.
  (4) In cazul in care, in termenul de 30 de zile prevazut la art. 6 alin. (2), un preemptor de rang inferior ofera un pret superior celui din oferta de vanzare sau celui oferit de ceilalti preemptori de rang superior lui care accepta oferta, vanzatorul poate relua procedura, cu inregistrarea ofertei de vanzare cu acest pret, cu preemptorii de rang superior.
  (5) Procedura prevazuta la alin. (4) se va desfasura o singura data, in termen de 10 zile de la implinirea termenului de 30 de zile prevazut la art. 6 alin. (2). La expirarea celor 10 zile, vanzatorul va comunica primariei numele preemptorului.
  (6) In termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea prevazuta la alin. (2), (3) si (5), primaria are obligatia sa transmita structurii centrale, respectiv structurilor teritoriale, dupa caz, datele de identificare a preemptorului ales, potential cumparator, in vederea verificarii indeplinirii conditiilor legale.
  (7) Daca in termenul de 30 de zile prevazut la art. 6 alin. (2), niciunul dintre titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, cu respectarea dispozitiilor prevazute de prezenta lege si a normelor metodologice, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris primaria, despre aceasta. Vanzarea libera a terenului la un pret mai mic decat cel cerut in oferta de vanzare prevazuta la art. 6 alin. (1) ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in aceasta atrage nulitatea absoluta.
  (8) In cazul in care, in termenul de 30 de zile prevazut la art. 6 alin. (2), respectiv in termenul de 10 zile prevazut la art. 7 alin. (5), vanzatorul modifica datele inscrise in oferta de vanzare, acesta reia procedura de inregistrare a cererii prevazute la art. 6, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.

  Art. 8
  Dispozitiile prezentului capitol privitoare la exercitarea dreptului de preemptiune se completeaza cu prevederile dreptului comun.

  Capitolul IV – Controlul aplicarii procedurii dreptului de preemptiune

  Art. 9
  Avizul final necesar incheierii contractului de vanzare in forma autentica de catre notarul public sau pronunsarii de catre instansa a unei hotarari judecatoresti care sine loc de contract de vanzare, se emite de catre structurile teritoriale pentru terenurile cu suprafata de pana la 30 de hectare inclusiv, iar pentru terenurile cu suprafata de peste 30 de hectare, de catre structura centrala.

  Art. 10
  (1) Verificarea indeplinirii conditiilor prevazute la art. 4 se va face de catre structura centrala, respectiv de catre structurile teritoriale de la locul situarii imobilului, dupa caz, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea datelor si documentelor prevazute la art. 6, respectiv art. 7. In cazul indeplinirii conditiilor legale, in termen de doua zile lucratoare de la expirarea termenului pentru verificare, structura centrala, respectiv structurile teritoriale, dupa caz, vor emite avizul necesar incheierii contractului de vanzare-cumparare. In cazul in care niciun preemptor nu-si manifesta intensia de cumparare prin depunerea ofertei in termenul prevazut de prezenta lege, nu este necesara emiterea avizului prevazut de art. 9. In acest caz, contractul de vanzare se incheie pe baza adeverinsei eliberate de primarie.
  (2) In situatia in care, in urma verificarilor de catre structura centrala, respectiv structurile teritoriale, dupa caz, se constata ca preemptorul ales nu indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege, se va emite un aviz negativ, in termen de doua zile lucratoare de la expirarea termenului pentru verificare prevazut la alin. (1).
  (3) Avizele prevazute la alin. (1) si (2) vor fi eliberate prin grija structurilor teritoriale. Avizele vor fi publicate pe site-urile proprii, in termen de doua zile lucratoare de la emitere.
  (4) In situatia in care nu mai exista nicio oferta de cumparare din partea titularilor dreptului de preemptiune care si-au manifestat acceptarea ofertei in termenul legal, vanzarea este libera si se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 7 alin. (7).
  (5) Structurile prevazute la alin. (1) si procedura de emitere si de eliberare a avizelor vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
  (6) In situatia in care nu mai exista niciunul dintre titularii dreptului de preemptiune care si-au manifestat acceptarea ofertei in termenul prevazut la art. 7 alin. (1), se aplica prevederile art. 7 alin. (7).

  Art. 11
  Arendasul care doreste sa cumpere terenul agricol situat in extravilan trebuie sa detina aceasta calitate pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda valabil incheiat si inregistrat potrivit dispozitiilor legale, la momentul afisarii ofertei de vanzare la sediul primariei.

  Art. 12
  In exercitarea atributiilor care rezulta din aplicarea prezentei legi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu structurile subordonate, dupa caz:
  a) asigura publicarea ofertelor de vanzare-cumparare pe site-ul propriu;
  b) asigura verificarea exercitarii dreptului de preemptiune;
  c) verifica indeplinirea conditiilor legale de vanzare-cumparare de catre potentialul cumparator, prevazute de prezenta lege;
  d) emit avizul prevazut la art. 9 necesar incheierii contractului de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan;
  e) infiinteaza, gestioneaza si administreaza baza de date a terenurilor agricole situate in extravilan, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi;
  f) constata contraventiile si aplica sanctiunile prevazute de prezenta lege, prin personalul imputernicit.

  Capitolul V – Dispozitii finale si tranzitorii

  Art. 13
  Incalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage raspunderea administrativa, contraventionala sau civila, dupa caz.

  Art. 14
  Constituie contraventii urmatoarele fapte:
  a) vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan, in care se afla situri arheologice, in care au fost instituite zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, fara avizul specific al Ministerului Culturii, respectiv al serviciilor publice deconcentrate ale acestuia, dupa caz, prevazut la art. 3 alin. (3);
  b) vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan, fara avizul specific al Ministerului Apararii Nationale, prevazut la art. 3 alin. (1), daca aceasta situasie era notata in cartea funciara la data solicitarii extrasului de carte funciara pentru autentificare;
  c) vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan fara avizul structurii centrale, respectiv a structurilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa caz, prevazut la art. 9, cu excepsia situasiei prevazute la art. 7 alin. (7) si art. 10 alin. (1);
  d) nerespectarea dreptului de preemptiune in conditiile prevazute la art. 4.

  Art. 15
  Contraventiile prevazute la art. 14 se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.

  Art. 16
  Instrainarea prin vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan fara respectarea dreptului de preemptiune, potrivit art. 4, sau fara obtinerea avizelor prevazute la art. 3 si art. 9 este interzisa si se sanctioneaza cu nulitatea absoluta.

  Art. 17
  Constatarea si sanctionarea contraventiilor se fac de catre personalul imputernicit din structurile centrale si locale cu atributii in domeniu, aflate in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  Art. 18
  Prevederile art. 14-17 referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Art. 19
  Sumele provenite din aplicarea amenzilor prevazute la art. 15 se constituie venit la bugetul de stat.

  Art. 20
  (1) Prevederile prezentei legi nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune care au fost autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a acesteia.
  (2) Dispozitiile prezentei legi nu se aplica instrainarilor intre rude pana la gradul trei, inclusiv.

  Art. 21
  (1) In termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor elabora normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi, care se aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice, al ministrului apararii nationale, al ministrului culturii, cu consultarea Uniunii Nasionale a Notarilor Publici din Romania si a Agensiei Nasionale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
  (2) Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
  (3) Normele metodologice vor fi emise in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
  (4) Pana la data publicarii normelor metodologice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se aplica regulile de drept comun.

  Apreciază

  • Radu Zlati 17 martie 2014 la 4:55 PM #

   Am făcut azi întrebare la colegii din grupul parlamentar. Termenele de contestare, atătla CCR cât și la Avocatul Poporului au curs deja. Ceea ce s-ar putea face ar fi o propunere de modificare a legii, sau una de prorogare a acesteia. Pentru prima variantă, eu neavând expertiză în domeniu, mă ofer să sponsorizez politic un proiect, dacă ar ajunge la mine. Eventual să organizez o discuție mai amplă. Contacte: raduzlati.deputat@gmail.com sau telefonic (0755053452)

   Apreciază

 5. Roxana Iordache 16 martie 2014 la 8:49 PM #

  Trebuie să fac amendă onorabilă! CCR putea fi sesizată înainte de promulgare, acum, doar excepţiile de neconstituţionalitate, în procese. Ceea ce puteţi şi vă rog să faceţi este să sesizaţi Avocatul Poporului. Ar fi bine ca grupurile parlamentare ale PNL să o facă, începând cu preşedintele Antonescu. Mizeria-asta e motiv de moţiune de cenzură. Dacă vreţi să vă motivaţi electoratul titular. Dacă nu, nu. Crin şi-a făcut iluzii că dacă pierde (din) electoratul fidel, îl votează electoratul PSD. Acum pare să-şi facă iluzii că îl votează electoratul băsist. A pierdut grav în ultimul an şi în primele luni ale acestui an. Nu poate recupera decât dacă atacă dur tot FSN-ul bolşevic, de la stânga caviar, la falsa dreaptă. Şi numai dacă se delimitează tranşant de asemenea măsuri bolşevice. Chiar nu sunt parlamentari care să reprezinte interesele legitime ale oamenilor cinstiţi şi perpetuu nedreptăţiţi? Din generaţie în generaţie.

  Apreciază

  • Radu Zlati 17 martie 2014 la 11:18 AM #

   azi voi vorbi la grupul parlamentar despre ce portițe legislative avem. Sincer nu sutn foarte entuziast în privința ratei de succes. Personal mi-ar fi plăcut o prorogare a unei astfel de legi, măcar cu vreo 2-3 ani. Dar, ca și în alte dăți, am fost extrem de cuminți în raport cu cerințele mamei Europa.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: