Retrospectiva săptămânei politice 10-16 Martie 2014

ponta3Săptămâna trecută nu a fost bogată în evenimente politice remarcabile. Totuși, câteva dintre ele merită să ne atragă atenția.

1. În urma înțelegerii Ponta-Băsescu, premierul a prezentat în fața Parlamentului un Program de acțiuni guvernamentale (adevărat că se obligase față de președinte să prezinte un Program de guvernare, dar se pare că diferența între cuvinte și fapte nu a supărat de data aceasta pe nimeni la Cotroceni), program pe care și-a asumat răspunderea . Cum dreapta non-PNL nu are suficientă forță parlamentară iar PNL a evitat să depună o moțiune de cenzură pe un program realizat în proporție de 80% prin metoda copy-paste din programul USL, acest program al guvernului a trecut de Parlament și reprezintă noul program de guvernare al cabinetului Ponta 3.

2. PNL a adresat un ultimatul guvernului Ponta, somându-l ca până la 1 Mai să dea garanți asupra scăderii CAS cu 5% la angajator și a neimpozitării profitului reinvestit. Astfel premierul și guvernul său sunt puse în fața unei provocări majore, aceea de a dovedi că asumarea continuării programului USL nu a fost doar una de fațadă. Personal sunt convins că nici una dintre respectivele măsuri destinare revigorării climatului economic nu va fi aplicată în 2014, an cu două rânduri în care alte măsuri sunt validate de mult ca fiind mai profitabile în plan electoral. Pe de altă parte rămâne de văzut în ce măsură o dreaptă divizată va putea să transmită un semnal destul de puternic arcului guvernamental, în ipoteza depunerii unei moțiuni de cenzură PNL.

3. Domnul Tăriceanu a fost ales de către PSD & Co în calitate de președinte al Senatului. Continuă eforturile social-democraților de a aservi măcar o parte a liberalismului, eforturi până acum soldate cu succese doar pe linia persoanei fizice Tăriceanu (care începe să semene tot mai mult cu Gheorghe Tătărescu, iubitorii de istorie vor înțelege aluzia).

4. Crin Antonescu își continuă seria de participări la întâlnirile regionale și județene ale PNL. Întâlniri destinate nu doar să întărească coeziunea internă a partidului ci și să constituie un liant între teritoriu și centru, în condițiile ieșirii de la guvernare, ieșire care a afectat deseori interesele politice și nu numai ale liderilor PNL din județe. PNL are nevoie de toate forțele sale în bătăliile politice ce se prefigurează. Miza este uriașă și resursele limitate, dar organizarea și determinarea pot face diferența. Și o bună comunicare, ceea ce a cam lipsit partidului în ultima vreme.

5. PDL, PMP și Zeus de la Cotroceni încearcă, fiecare cum poate (iar Zeus poate mai mult și mai bine) să recupereze ceva din teritoriul pierdut. Dacă Bătrânul de la Cotroceni a fost reinventat de către Ponta prin Pactul de coabitare greșelile guvernării USL – iar mai nou cele ale guvernării PUPU (PSD – UDMR – PC – UNPR) ridică mingea la fileu partidelor răsfirate pe dreapta eșichierului politic. Pe acest flanc aștept acțiunile concrete, parlamentare și extraparlamentare, ale PNL. Acțiuni convingătoare care să poziționeze PNL în postura de reprezentant autorizat al Opoziției, eventual factor de coagulare a unei alte majorități guvernamentale.

PS: mimic despre Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sau despre evenimentele din Crimeea. Suntem atât de setați să jucăm în partidele noastre, deseori minore, de politică internă, încât cel mai adesea ignorăm fapte care se petrec în bătătura noastră sau în vecini, fapte în care, poate, se pune în joc existența ființei noastre statale.

Alte articole pe temă

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

3 comentarii pe “Retrospectiva săptămânei politice 10-16 Martie 2014”

  1. chioru 17 martie 2014 la 12:37 PM #

    corect, pmp si pdl se agita, la pnl nimic, absenti din discursul public. vad ca ponta vrea sa refaca usl. adica pnl sa revina ca un cersetor cu mana intinsa la pulpana bolsevica a psd. s-ar compromite iremediabil. vad ca ultimul sondaj inscop arata ca ponta a mai pierdut un procent si crin a castigat 3 % in turul 1. deci pentru el iesirea de la guvernare si emisiunea gadea-crin de la antena 3 au adus voturi.

    Apreciază

    • Radu Zlati 17 martie 2014 la 12:47 PM #

      eu nu aș pune mare credit în sondajele astea. Cam toate sunt ieșite din pana Frăției.

      Apreciază

  2. Ionut 17 martie 2014 la 1:27 PM #

    Am vazut si eu sondajele, daca e sa le dau crezare inseamna ca ori suntem neinformati, ori prosti, ori masochisti. In momentul de fata, pentru mine, Ponta are credibilitate 0 (zero). Deci n-ar putea castiga alegerile decat intr-o eventuala confruntare tot cu o persoana cu aceeasi credibilitate (e adavarat ca politica romaneasca nu duce lipsa de astfel de personaje). Presimt ca va fi „eutanasiat” politic, mai bine zis, „canibalizat” de propriul-partid, chiar in cursul acestui an. Atunci se va trezi la cruda realitate romaneasca, dar cam tarziu.

    Am inteles si eu, astazi, dupa ce a fost numit un prefect UNPR de Valcea, mai multe dintre motivele care au stat la baza NEunificarii dintre PSD si UNPR, contrar promisiunilor. Era mai avantajos ca PSD sa pretinda un post de vicepremier (si alte avantaje) pentru un partidulet-marioneta decat 2 posturi pentru sine.

    Mafia transpartinica a facut mult mai mult rau Romaniei decat toti Vona Gaborii la un loc. Cumparam benzina de la firme cu capital strain, platim utilitatile la firme straine, platim rate la banci straine, luam mare parte din alimente din import, in curand vom vinde si terenurile la straini (alea care n-au fost deja vandute). Deci, care stat NATIONAL?

    Daca as putea discuta cu diplomatii rusi le-as adresa o intrebare pe care sa i-o transmita lui Putin: „Pe cand un referendum si in Cecenia?” Ca tot e importanta voia poporului.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: