Declarație de presă a președintelui PNL, Crin Antonescu, referitoare la referendumul din Crimeea

crin antonescuDe la încheierea Războiului Rece, asistăm la cel mai dificil moment al relațiilor dintre Occident și Rusia. Criza din Ucraina reprezintă o provocare nu doar pentru stabilitatea și pacea din zona Mării Negre, ci și pentru modul în care Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii și NATO vor înțelege să acționeze ferm împotriva politicii dure, de  redesenare a frontierelor, promovată prin presiuni economice și politice și culminând cu agresiunea militară.

La 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier este inadmisibil ca cineva să mai încerce să reinstatureze politica sferelor de influență, să încerce prin intimidare să refuze dreptul unui popor, cel ucrainean în acest caz, de a-și stabili singur apartenența la ce sistem de valori dorește să fie parte.

Trebuie să spunem răspicat că Ucraina se află în fața une agresiuni militare din partea Federației Ruse,  că referendumul din Crimeea este ilegitim din punct de vedere al dreptului internațional.

În aceste momente dificile, acțiunea fermă, conjugată a Uniunii Europene și Statelor Unite este necesară ca semn al unei voințe de a impiedica orice politică de forță pe continent. Ca liberal, am afirmat de la începutul anilor ’90 că destinul politic al României nu poate fi decât în NATO și alături de Statele Unite ale Americii, iar astăzi cred că speranțele multor români, multor est-europeni, inclusiv a celor peste 400.000 de cetățeni ucraineni de etnie română, se îndreaptă  spre Statele Unite. România împarte 650 de kilometri de graniță cu Ucraina, o țără care are dreptul să trăiască într-o Europă a valorilor democratice, valori pe care Statele Unite ale Americii le-au apărat de atâtea ori.

Indiferent de presiunile politice, militare sau economice pe care Federația Rusă le folosește sau le va folosi în aceste zile, avem nevoie de fermitatea Statelor Unite ale Americii în apărarea integrității teritoriale a Ucrainei. Această atitudine este importantă pentru toate statele din centrul și estul Europei, care au cunoscut trauma regimului comunist și a ocupației sovietice și ar arăta determinarea administrației americane de a-și menține implicarea, atenția și angajamentele față de această zonă a Europei, atât de încercată de istorie.

Ca președinte al Partiduli Național Liberal, sunt convins că este datoria întregii clase politice din România să susțină în continuare drumul Republicii Moldova și Georgiei către Uniunea Europeană, să sprijinim aspirațiile democratice ale acestor două state, să arătăm astfel că deciziile care privesc destinul lor se iau la Chișinău și Tbilisi și nu în altă parte.

17 martie 2014                                              

Crin Antonescu, Președintele  Partidului Național Liberal

Etichete:, , , , , , , , , , ,

5 comentarii pe “Declarație de presă a președintelui PNL, Crin Antonescu, referitoare la referendumul din Crimeea”

 1. Ionut 17 martie 2014 la 3:22 PM #

  Sunt pesimist. Incepe un nou „Razboi Rece”, lumea se va imparti din nou in „buni” (S.U.A.) si „rai” (Rusia), lucru care le convine ambelor super-puteri, pentru ca vor avea justificarea „morala” de a interveni militar si pe viitor acolo unde au interese.

  Sunt mai bune S.U.A. decat Rusia? Eu cred ca nu (a se vedea doar interventiile militare din ultimii 20 de ani, facute cu sau fara argumente serioase). Daca la un moment dat, Romania ar prejudicia, direct sau indirect, cu voie sau fara voie, interesele S.U.A., am putea avea un nou Kosovo in Transilvania, cu toate consecintele de rigoare. Si tot noi am fi vinovati (a se revedea transmisiunile televiziunilor occidentale in legatura cu evenimentele din ’90 de la Tg. Mures). Nu mai discutam de regimurile criminale din Coreea de Nord si Siria carora nu vrea nimeni sa le puna capat.

  Nu am gasit, in spatiul european, alte valori veritabile in afara celor crestine. Normele europene sunt valori in masura in care se pliaza peste cele crestine.

  Apreciază

 2. Popateapa 17 martie 2014 la 4:31 PM #

  Cunoscutul precedent Kosovo trebuie să ne mențină fermi pe poziţii. Acolo hidra americană a distrus o comunitate de naţiuni care devenise o putere economică concurentă.
  Episodul Ucraina este parcă o copie la indigo a Loviturii de stat din România, 22 decembriste 1989. În cazul Ucrainei ar trebui să ne vedem interesul, cele trei județe, Kahul, Bolgrad şi Izmail pot obține un statut de independență şi apoi să revină la țara mamă.
  Declarațiile belicoase ale liderilor politici români ne îndepărtează de la rolul important ce l-ar putea juca România în cadrul negocierilor acestui conflict.
  Rezultatul referendumului vine doar să confirme situaţia demografică din Crimeea. (V. http://ro.wikipedia.org/wiki/Crimeea) Stalin şi Hrușciov au făcut modificări în strucura geografică a unor regiuni cum este Ucraina, Basarabia, Crimeea pentru a putea ţine sub control anumite etnii sau a preîntâmpina acțiuni de revendicare a independentei
  Nu trebuie uitat că la timpul de atunci SUA şi ceilalți granzi ai lumii occidentale au sprijinit destrămarea fostei URSS. Acum prin implicarea Ucrainei, căci să fiţi siguri, acţinile de stradă antiguvernamentale au fost coordonate de la Washington, Pactul Nord Atlantic, dar mai ales „jandarmii lumii” doresc să se apropie de Rusia pentru a o distruge. Distrugerea Rusiei va destrăma echilibrul şi așa instabil al politicii mondiale şi vom avea un singur conducător mondial, SUA, cu slugile sale din Europa, UE, şi alte state care ţări, vor garanta venituri imense pentru hienele americane.
  Domnule Radu Zlati, vă rog să priviţi şi cealată faţetă a situaţiei, mult mai sumbră.
  CU STIMĂ.

  Apreciază

  • Radu Zlati 17 martie 2014 la 5:01 PM #

   Încerc să adopt o poziție echilibrată. Cinic vorbind, independența Crimeei, invocându-se sau nu precedentul Kossovo, nu este benefică statalității României. Ir pe de altă parte, apartenența RO la NATO este una dintre puținele, foarte puține, elemente pozitive ale politicii externe românești din ultimele două decenii. Așa că această apartenență trebuie ranforsată și folosită la maxim. Părerea mea!

   Apreciază

   • Popateapa 17 martie 2014 la 6:12 PM #

    Prea ne-am băgat slugi la ei! Ei îl susțin pe Băsescu. Asta trebuie sa ne dea de gândit.

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Ucraina şi Crimeea stabilesc soarta omenirii în viitor. - 17 martie 2014

  […] acțiuni de revendicare a independentei Nu trebuie uitat că la timpul de atunci SUA şi celelalte state Europene, care se temeau în continuare de puterea economică a blocului comunist, au sprijinit destrămarea […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: