Declaraţia de presă a președintelui PNL, Crin Antonescu referitoare la situaţia internaţională

crin_antonescu_2_48410900Suntem poate în cel mai delicat moment al relațiilor internaționale în perioada post – Război Rece. Gestul Kremlinului de a declara anexarea Crimeei schimbă nu doar ordinea de drept în relațiile internaționale, ci și toate raporturile police care au funcționat în ultimii ani. Suntem în fața unei tensiuni majore în relația dintre Federația Rusă și zona europeană și euro-atlantică.

Partidul Național Liberal rămâne consecvent opțiunii sale atlantice și europene. România este membru al NATO și al Uniunii Europene, are un parteneriat strategic cu Statele Unite, iar garanțiile de securitate derivate din acest statut sunt astăzi foarte actuale.

România trebuie să fie una dintre vocile active ale NATO și Uniunii Europene în raport cu modificarea situației geopolitice.

Afirmăm clar că referendumul din Crimeea a fost ilegal și ilegitim și că anexarea acestei părți a teritoriului Ucrainei contravine dreptului internațional. România trebuie să susțină acele sancțiuni pe care Statele Unite și Uniunea Europeană le au în vedere la adresa celor care au instrumentat acest proces. Tocmai de aceea salut fermitatea poziției administrației americane, exprimată azi de vicepreședintele Joe Biden, la Varșovia, în privința regimului de sancțiuni la adresa Rusiei.

În momentul de față, prioritatea diplomației românești trebuie să fie securizarea parcursului european al Republicii Moldova. România trebuie să ceară Uniunii Europene accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova, care devine o zonă de risc major în noul context geopolitic.

Cred că, într-un asemenea moment complicat, clasa politică din România trebuie să dea dovadă de coeziune. Tocmai de aceea, solicit organizarea de consultări între liderii partidelor parlamentare, Primul-ministru și Președintele României, pentru a demonstra cetățenilor coerența acțiunilor noastre în plan extern, într-o situație dificilă pentru securitatea regională.

18 martie 2014                                      

Crin Antonescu,

Președintele PNL

Etichete:, , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Declaraţia de presă a președintelui PNL, Crin Antonescu referitoare la situaţia internaţională”

 1. Ionut 19 martie 2014 la 8:52 AM #

  Dl. Antonescu are dreptate, insa o vorba spune ca „poti sa mori cu dreptatea in mana”. Marile puteri nu au scrupule cand e vorba de interesele lor si nimeni nu-si doreste o confruntare NATO-Rusia (singura care ar putea transa de fapt problema), pentru ca asta ar insemna al treilea razboi mondial, cu consecinte greu de estimat.

  Realitatea este urmatoarea:

  – atat demiterea lui Ianukovici (absolut antipatic, de altfel), cat si referendumul din Crimeea sunt neconstitutionale (spre deosebire de „lovitura de stat” din Romania, din 2012);

  – pentru a avea consistenta in declaratiile lor, SUA si statele europene ar trebui sa „inverseze” procesul de recunoastere a Kosovo, lucru la care s-au bulucit cu totii la presiunile presedintelui de trista amintire, George Bush jr.. Felui in care a fost „reglata” criza iugoslava a demonstrat incapacitatea Europei de a-si rezolva problemele. Nu mai discutam de implicarea Germaniei si a Ungariei (care au furnizat arme croatilor);

  – Romania trebuie sa sustina sanctiunile impotriva Rusiei, dar, in acelasi timp, sa gandeasca si pentru sine si pentru UE in ansamblu. UE nu conteaza atat timp cat se va afla sub tutela americana. Romania nu va conta atat timp cat nu va avea o forta armata puternica si bine dotata. Si aici nu ma refer la importul haotic de tehnica militara second-hand, ci la dezvoltarea cercetarii in cadrul armatei si constructia de drone si arme NELETALE.
  Un stat ca Romania ar trebui sa fie capabil (ipotetic) sa anihileze in 24 de ore tehnica de lupta a Armatei a XIV-a din Transnistria. Daca nici macar de atat nu suntem in stare (ipotetic, zic) atunci e vai de capul nostru.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: