Eugen Nicolăescu către Victor Ponta: PNL solicită ferm aprobarea HG privind actualizarea Listei de medicamente compensate şi gratuite

foto-Ministrul_Sănătăţii-Eugen_NicolăescuDomnule Victor Ponta,

Prim-ministru al României

Partidul Naţional Liberal vă solicită ferm să aprobaţi Hotărârea de Guvern privind actualizarea Listei de medicamente compensate şi gratuite în şedinţa din data de 18 martie a.c. şi să respectaţi angajamentul public de a da acces pacienţilor din România la medicamentele noi, mai performante, cu efecte terapeutice mai eficace începând cu data de 1 aprilie 2014.

Reamintim încă odată faptul că toate procedurile legale în acest sens au fost îndeplinite cu scrupulozitate, că actualizarea şi îmbunătăţirea Listei s-a făcut după o metolodogie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea specialiştilor în domeniu şi a asociaţiilor de pacienţi, metodologii ştiinţifice recunoscute de partenerii noştri internaţionali.

De asemenea, chiar cu ocazia ultimei vizite a organismelor financiare internaţionale, a fost agreată introducerea noii Liste şi au fost convenite inclusiv soluţiile financiare şi tehnice. S-a discutat în detaliu asupra impactului financiar, s-au găsit soluţii corelate, inclusiv de modificarea sistemului de stabilire a preţurilor la medicamente care să asigure prin reducere spaţiul bugetar necesar, ca şi o nouă reglementare pentru recalcularea taxei clawback.

Toate aceste aspecte au fost lucrate profesionist şi au fost lăsate ,,la cheie,, acum fiind necesar ca noua conducere a Ministerului Sănătăţii să dea dovadă că înţelege şi poate să continue procesul complicat, dar absolut necesar pentru soarta oamenilor bolnavi.

Noile medicamente, evaluate de către 16 comisii formate din peste 120 de renumiţi doctori şi profesori, vor completa lista de compensate cu un număr important de medicamente destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor psihice, hepatitelor cronice, precum şi bolilor rare, fără a se limita doar la aceste patologii.

Suntem convinşi că ştiţi, în momentul în care mandatul liberal de la Ministerul Sănătăţii s-a încheiat, Hotărârea de guvern de actualizare a Listei de medicamente era deja trimisă spre avizare şi aprobare Guvernului, fiind în dezbatere publică din data de 14 februarie 2014, astăzi depăşindu-se deja termenul de 30 de zile.

Prin urmare, nu aveţi niciun temei real pentru a amâna acest demers şi a-i priva  pe pacienţii din România de tratamentele pe care le aşteaptă şi de care au nevoie.

Introducerea noii liste de medicamente compensate va determina o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor şi o reducere a costurilor îngrijirilor de sănătate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapidă şi implicit, o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă a pacienţilor.

Vă readucem în atenţie faptul că introducerea Listei noi de medicamente cu data de 1 aprilie 2014 este o promisiune pe care aţi făcut-o ca prim-ministru şi că a existat un acord politic în acest sens, convenit în cadrul fostei Uniuni Social Liberale despre al cărei program ne spuneţi permanent că-l veţi îndeplini. Faptul că astăzi aţi optat pentru o altă componenţă politică a cabinetului nu vă derobează de răspundere şi de obligaţia de a vă respecta cuvântul de prim-ministru.

Ştim că multe promisiuni guvernamentale nu mai sunt prioritare pe agenda dvs., dar vă cerem ca de această dată să nu trataţi Lista de medicamente în acelaşi fel şi să nu vă jucaţi cu soarta a milioane de pacienţi, sub falsul pretext al lipsei de bani.

Am avut în anul 2010 o putere care a închis spitale peste noapte şi a lăsat bolnavi în stradă, motivând că nu sunt bani. Pacienţii din România nu au nevoie de acelaşi cinism şi din partea dumneavoastră în 2014.

Partidul Naţional Liberal consideră o prioritate de interes public introducerea noii Liste de medicamente compensate începând cu 1 aprilie.

Un guvern responsabil îşi stabileşte priorităţile în funcţie de nevoile oamenilor şi îşi gestionează bugetul pornind de la aceste priorităţi şi nu invers.

Eugen Nicolăescu, vicepreşedinte PNL

Bucureşti, 18 martie 2014

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: