Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu – 21 martie 2014

Crin“Bună ziua,

Mulțumesc pentru întâlnire!

În primul rând, Partidul Național Liberal salută evenimentul istoric de astăzi, decizia luată în Consiliul European de semnare a Componentei politice a Acordului de asociere Uniunea Europeană-Ucraina.

Considerăm că este un răspuns prompt și pragmatic la toate evenimentele pe care le cunoaștem în această regiune în ultima vreme și, de asemenea, considerăm că este o decizie luată la nivel european, favorabilă nu doar Ucrainei, ci și Uniunii Europene, favorabilă în primul rând, din punctul nostru de vedere, intereselor României, intereselor României ca membru al Uniunii Europene, ca apărător al valorilor și aspirațiilor pentru care oameni, recent la Kiev, și-au dat viața și, de asemenea, intereselor României ca țară vecină cu Ucraina, ca țară de graniță a Uniunii Europene.

Credem, de asemenea, că această decizie de astăzi este favorabilă și grăbirii străbaterii parcursului european pentru Republica Moldova, țară de al cărei parcurs suntem cu toții în România, în mod special, interesați.

Așa cum am spus și cu alte ocazii, din punctul meu de vedere, evoluția evenimentelor în Ucraina a fost determinată într-o anumită măsură și de ezitările și de lipsa de suficient contur din partea Bruxelles-ului pentru agenda pro-europeană a Ucrainei, așa încât decizia de astăzi este, așa cum spuneam, de salutat, este un gest prompt și pragmatic, într-un spirit care sperăm să fie spiritul dominant al deciziilor Uniunii Europene și pentru perioada următoare.

În al doilea rând, legat de agenda Partidului Național Liberal în viața politică din țară, așteptăm cu foarte mult interes dezbaterea inițiată de Grupul parlamentar al PNL și care va avea loc în Camera Deputaților luni, când primul ministru va veni în Camera Deputaților și va participa la o dezbatere destinată în primul rând temelor economice și de politică fiscală.

Din punctul nostru de vedere, scopul pentru care am și inițiat această dezbatere este clarificarea intențiilor și agendei guvernamentale, mai cu seamă în legătură cu câteva obiective cuprinse în programul de guvernare, obiective în legătură cu care noi am manifestat un interes major și manifestăm în continuare, cu câteva decizii pe care le dorim cât mai rapide și asupra cărora sperăm ca primul ministru și Guvernul său să dea informații cât se poate de lipsite de echivoc, și e vorba de măsurile de reducere a CAS-ului cu cinci puncte procentuale la angajator. De asemenea, măsura de scutire de impozit a profitului reinvestit.

Sigur, nu sunt singurele teme, dar acestea sunt cele pe care Partidul Național Liberal focalizează interesul său și în legătură cu care așteptăm o dezbatere deschisă, cinstită, interesantă și profitabilă pentru toată lumea în parlamentul României.

E în sine un fapt bun că un lucru care nu se întâmplă prea des, și anume că o dezbatere în Parlament, acolo unde este locul potrivit pentru asemenea dezbateri, cu Guvernul, între Opoziție și Putere, are loc.

În al treilea rând, Partidul Național Liberal a finalizat și lista pentru alegerile europarlamentare și toate procedurile care însoțesc depunerea acestei liste.

Lista va fi depusă luni, după cum a decis Comitetul de conducere al pregătirii pentru aceste alegeri, ea va fi depusă luni, la ora 11.00, și eu aș vrea de pe acum să le mulțumesc tuturor cetățenilor care au semnat pe listele de susținere pentru candidaturile Partidului Național Liberal, un număr foarte mare de cetățeni cărora, încă o dată și pe această cale, doresc să le mulțumesc.

Detalii despre listă, despre numărul de semnături și toate celelalte lucruri, desigur, veți primi luni.

Eu acum aș mai vrea să fac o singură referire în acest context la ceea ce se transformă în cazul Mircea Diaconu și să repet niște lucruri care, în vâltoarea unei campanii concepute nu atât pentru Mircea Diaconu, cât împotriva Partidului Național Liberal, par a fi uitate.

Mircea Diaconu se află, din nefericire, sub efectul unei sentințe definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, sentința din 19 iunie 2012 și care îi interzice domnului Mircea Diaconu dreptul de a ocupa o funcție de demnitate publică vreme de trei ani, adică până în iunie 2015.

Noi am avut toate bunele intenții. Mircea Diaconu, atâta vreme cât a fost în Partidul Național Liberal, unde de altfel sperăm ca după acest episod al încercării de candidatură independentă să și revină, locul său este acolo, noi îl așteptăm. Spuneam că am avut și avem față de Mircea Diaconu toată prețuirea, Mircea Diaconu a rămas vicepreședinte executiv al Partidului Național Liberal, a rămas unul dintre oamenii respectați și îndrăgiți de tot Partidul Național Liberal, de către noi toți.

Partidul Național Liberal nu își poate permite și nu și-a permis niciodată să ignore sau să încalce o sentință definitivă a unei instanțe, cu atât mai mult o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. N-am făcut-o nici cu alte prilejuri, chiar dacă au existat sentințe, decizii ale instanțelor care nu ne-au făcut plăcere, care au afectat chiar mai grav decât în cazul Mircea Diaconu membri importanți ai Partidului Național Liberal, oameni aflați în conducerea sa.

Ne bucură sau nu, împărtășim sau nu conținutul unor decizii ale instanțelor, avem obligația de a le respecta și de altfel acesta este motivul, vă reamintesc pentru care în decembrie 2012, atunci când au avut loc alegerile parlamentare din România, domnul Mircea Diaconu nu a putut candida, domnul Mircea Diaconu nu a fost pe listele Uniunii Social Liberale, este o decizie pe care atunci împreună cu domnul Ponta, și la insistențele domniei sale, mai calificat ca jurist spre a evolua situația, am luat-o.

Acum când se preface a confunda spețele și procesele, cel puțin pe Facebook, domnul Ponta se arată extrem de solidar cu candidatura domnului Mircea Diaconu, uită decizia pe care a trebuit din aceleași motive să o luăm în decembrie 2012.

Acestea sunt lucrurile pe care doream să le precizez și faptul că cel puțin un post de televiziune transformă acest caz într-o campanie împotriva Partidului Național Liberal este și manipulator și nedrept.

Mircea Diaconu rămâne pentru noi în continuare un om pe care îl prețuim, Mircea Diaconu rămâne pentru noi, chiar dacă a demisionat formal din Partidul Național Liberal, în această încercare a de a construi o candidatură independentă, un adevărat coleg și faptul că Partidul Național Liberal, repet, nu își permite să facă altceva decât să respecte într-un stat de drept, decizii definitive ale instanței supreme, nu poate fi confundat de nimeni cu bună-credință cu altceva.

Mulțumesc, dacă sunt întrebări, vă ascult.”

Întrebări din partea mass-media

Jurnalist: Săptămâna trecută făceați un apel în vederea consultărilor. Cum vedeți faptul că nu ați primit niciun răspuns până la această oră?

Crin Antonescu: Regretabil. Eu cred, cred în continuare, cred că și acum ar fi de actualitate și ar fi necesare consultări între președinte, prim-ministru, cum spuneam, eventual ministru de externe și partidele parlamentare. Poate că era foarte bine, și asta este o idee pe care aș fi propus-o sau aș fi gata să o propun în cadrul acestor consultări, să putem împreună semna o declarație comună privitoare la această situație politică și la situația din regiune, la un punct de vedere, asta ar definitiva și ar sublinia un punct de vedere consensual și coerent al tuturor forțelor politice semnificative din România și al tuturor responsabililor politici în frunte cu premierul și cu președintele.

Nu am primit nici un răspuns la această solicitare și cred că este regretabil.

Jurnalist: Iohannis a făcut câteva declarații referitoare la Mircea Diaconu. Cum vedeți acele declarații?

Crin Antonescu: Este o afirmație de principiu, a domnului Iohannis, care vrea să spună un lucru simplu și un lucru adevărat. Viața politică și viața într-un partid nu începe și nu se termină cu o candidatură sau alta. Într-un partid viața este mult mai lungă, mulți dintre oamenii politici de frunte și din Partidul Național Liberal și din alte partide într-un moment sau altul nu au putu obține o candidatură dorită, iar faptul că în cazul lui Mircea Diaconu, nici măcar nu a fost o decizie a colegilor, o chestiune în care puteam sau nu puteam să facem acest lucru, ci o decizie impusă, repet, de o sentință a Înaltei Curți de Casație și Justiție, este cu atât mai relevant. Cred că domnul Iohannis nu a avut în vedere să polemizeze sau să îl atace pe Mircea Diaconu, ci să sublinieze ideea că într-un partid statornicia este o chestiune care trece dincolo de o împrejurare sau alta mai mult sau mi puțin plăcută, și în sensul acest sunt de acord cu ea.

Jurnalist: Ieri, Victor Ponta sublinia din nou o colaborare cu PNL. Cum vedeți acest lucru?

Crin Antonescu: Și eu aș vrea ca România să aibă câteva port-avioane, dar nu se poate deocamdată.

Jurnalist: În legătură cu candidatura lui Mircea Diaconu, vă veți asuma această greșeală de a nu-l susține dacă instanța va valida candidatura sa?

Crin Antonescu: Demersul domnului Diaconu, este un drept pe care în calitate de cetățean, în calitate de individ, în calitate de persoană fizică, evident că îl are, și noi nu privim cu nici un fel de reținere faptul că domnia sa încearcă această variantă. Eu am spus că un partid nu-și poate asuma un asemenea risc, nu cred că este o greșeală, cred că este un lucru corect și această decizie pe care noi am luat-o a fost luată, repet, în baza nu unor ipoteze, nu unor speranțe, așteptări sau neclarități, ci în baza unei sentințe definitive a instanței supreme din statul român.

Jurnalist: Îl susțineți măcar public în încercarea sa de a candida din postura de independent?

Crin Antonescu: Eu l-am susținut în permanență și toți colegii din Partidul Național Liberal l-au susținut public, l-au susținut în plan moral, l-au susținut în plan politic pe Mircea Diaconu, evident însă până la limita legii.

Jurnalist: Mircea Diaconu spunea că a vorbit cu dumneavoastră și vă anunțase această intenție și că i-ați înțeles acest gest. Ați discutat și despre revenirea domniei sale în PNL?

Crin Antonescu: Nu. Eu sper că acest lucru se va întâmpla, n-am discutat atunci acest lucru, domnul Mircea Diaconu m-a sunat, m-a anunțat, mi-a spus că ar vrea să facă acest lucru, eu i-am spus că este dreptul domniei sale și că înțelegem dacă dorește să-l facă. Nu înțelegem ca pe o despărțire de altă natură de PNL și că sperăm să fie o despărțire temporară. Ce va face Mircea Diaconu după aceea, vom vedea.

Jurnalist: C0nsiderați că este o greșeală din partea PNL că l-ați susținut să intre pe listă, apoi l-ați retras? Pentru că știați decizia ANI din 2012.

Crin Antonescu: Nu. Dovada bunei credințe din partea noastră a fost că noi, luând inițial informațiile de la domnul Mircea Diaconu, am intenționat să îl punem pe un loc eligibil, super eligibil, pe listă. În momentul în care, în urma comunicatului ANI, am verificat, ca să spunem așa, întregul dosar, am constatat că acest lucru nu se putea și atunci sigur că am luat decizia pe care am luat-o.

Jurnalist: Cum vedeți riscul în ceea ce privește Transnistria și dacă vedeți vreo paralelă între Crimeea și Transnistria. Care ar fi soluția pentru Republica Moldova?

Crin Antonescu: Sunt foarte multe lucruri de pus în paralel între Transnistria și Crimeea, după cum sunt și foarte multe lucruri diferite. Speranța mea este că Moscova va opri la episodul Crimeea contraofensiva sa sau răspunsul regretabil, din punctul meu de vedere, pe care regimul de la Kremlin înțelege să-l dea, aspirații către anumite valori în țări care nu sunt Rusia sau care nu sunt dependente de Rusia sau care nu sunt subordonate Rusiei. Până la urmă, noi discutăm de state suverane și independente, Ucraina cu Crimeea cu tot, Republica Moldova cu Transnistria cu tot, Georgia cu Abhazia și Osetia cu tot. Pretenția rusă de a avea un drept de veto, de a avea un drept de cenzură asupra deciziilor din aceste țări, decizii cruciale este una de neacceptat. Și, în sensul acesta, eu sper, repet, că această ripostă a Moscovei se va opri aici, dar în același timp sper că SUA, Uniunea Europeană, NATO chiar vor înțelege că, așa cum Moscova a contraatacat, trebuie să existe un semnal extrem de puternic, care nu se poate reduce doar la interdicții pentru 12 bancheri, un semnal extrem de puternic că oamenii care au dreptul la această aspirație în Republica Moldova, în Ucraina, în Georgia sau în alte părți, au în ele, în SUA, în comunitatea europeană, un partener hotărât să le susțină. Și trebuie să vă spun că sunt optimist. Și după decizia de astăzi, cred că în centrii de decizie ai comunității euroatlantice s-a conștientizat nevoia unui astfel de răspuns.

Jurnalist: Ați spus că speranța dumneavoastră este că Moscova își va opri contraofensiva la Crimeea. Considerați că episodul Crimeea a fost o contraofensivă la ce?

Crin Antonescu: Da, a fost o contraofensivă la pierderea Ucrainei dintr-o sferă de influență pe care Rusia a încercat și părea că reușește să o consolideze odată cu înțelegerile semnate cu regimul Ianukovici.

Jurnalist: Ați propus acum în urmă cu câteva săptămâni și o declarație în Parlament, care nu s-a materializat.

Crin Antonescu:  Cred că sunt multe zile, cred că eram președinte al Senatului încă în momentul în care am propus o dezbatere în Parlament, o dezbatere care sigur că s-ar fi încheiat cu o declarație de principiu a Parlamentului. Eram încă președinte al Senatului, Crimeea aparținea încă Ucrainei, e mult de atunci.

Jurnalist: De ce nu ați dus până la capăt demersul?

Crin Antonescu: V-am informat la timpul potrivit. Eu am propus acest lucru, în Birourile reunite domnul președinte Zgonea și majoritatea birourilor au solicitat o amânare pentru consultări ale comisiilor de politică externă ale celor două Camere cu ministrul de Externe, domnul Titus Corlățean, iar în perioada aceasta care fusese solicitată, de o săptămână pentru amânare, eu am demisionat din președinția Senatului, nu mai știu cum au mers aceste consultări, cred că nici nu au avut loc, cel puțin în calitate de proaspăt membru al Comisiei de politică externă la Senat nu am fost informat în sensul acesta și ideea pare să fi fost abandonată, pare să fi avut aceeași soartă ca și dezbaterea pe care am propus-o la un moment dat pe temele justiției. Nu agreează majoritatea pesedistă din birourile celor două camere dezbaterile în Parlament. Dânșii agreează ce vine de la partid, adică de la Palatul Victoria și apoi domnul Zgonea se ocupă cu numărătoarea mâinilor. Asta este. Mulțumesc mult!

21 martie 2014                                

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: