Despre minciunile guvernării Ponta – episodul 2: Roșia Montană (1)

rosia_montanaProblema exploatării miniere de la Roșia Montană a fost una care a făcut atenția USL încă înainte de campania electorală din decembrie 2012.

În septembrie 2011, Viziunea privind Mediul lansată de către USL cuprindea un capitol aparte dedoicat Roției montane, unde se specifica:

 • Desecretizarea de urgenta a contractului RMGC cu statul roman
 • Evaluari independente cu privire la beneficiile si costurile implicate pentru statul roman, crearea  locurilor de munca, rolul si pozitia partii romane, beneficiile financiare reale
 • Analiza corecta si transparenta a costurilor si beneficiilor pe termen mediu si lung ale reindustrializarii zonei
 • Analiza independenta cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor sa investeasca la Rosia Montana
 • Identificarea celor mai potrivite tehnologii pentru exploatarea zacamintelor, astfel incat mediul si patrimoniul sa nu fie puse in pericol, cu luarea in considerare a rezolutiei anti-cianuri a PE
 • Asimilarea lectiilor accidentului de la Baia Mare din 2000, cand pagubele au fost platite de contribuabilii romani si nu de firma implicata
 • Respectarea dreptul de proprietate; vom sustine amendamentele la proiectul “legii minelor”, astfel incat aceasta sa nu se aplice in cazul exploatarii de la Rosia Montana
 • Daca toate aceste conditii sunt indeplinite si toate aceste intrebari primesc raspunsuri clare, USL accepta discutia cu privire la solutiile de dezvoltare durabila a regiunii Rosia Montana. Daca, insa, aceste conditii nu vor fi indeplinite, Uniunea Social Liberala se angajeaza sa blocheze acest proiect, in momentul in care va prelua guvernarea, dupa alegerile parlamentare de anul viitor. USL va solicita oficial o dezbatere serioasa asupra proiectului in Parlamentul Romaniei, si va sprijini demersurile societatii civile privind consultarea populatiei in ansamblul sau prin referendum cf art.74 din Constitutie.

Acele răspunsuri clare nu au venit din partea guvernului Boc, tot așa cum nu au venit din partea guvernului MRU. Ceea ce a dus la căderea acestui din urmă guvern și accederea la guvernare a unui guvern USL condus ca premier de domnul Victor Ponta.

A făcut ceva premierul Ponta pe linia celor asumate de către USL? Nimic, în afară de faptul că și-a tras la Victoria un consilier venit dinspre ecologiști, pe domnul Remus Cernea.

Nu numai că Victor Ponta, ajuns în fruntea bucatelor, nu a făcut nimic el însuși din ceea ce a solicitat din partea premierilor Boc și MRU. Dimpotrivă: în toamna lui 2013 a depus un proiect de lege privitor la Roșia Montană, proiect care sfida toate punctele viziunii USL pe mediu, toate angajamentele electorale ale USL, inclusiv ale premierului Ponta.

Nu discut aici faptul că Ponta s-a dovedit cu acel prilej perfect duplicitar, afirmând că dânsul ca parlamentar nu susține ceea ce tot el ca premier a depus ca inițiativă legislativă. Nici faptul că, pe surse, apropiați ai premierului erau deja legați, prin ei înșiși sau prin rudele lor, de succesul proiectului RMGC. Nici acela că, în perioada existenței comisiei parlamentare pentru Roșia Montană, premierul s-a exprimat în mai multe rânduri în favoarea exploatării, negând ceea ce el însuși semnase cu un an în urmă.

Nu mă pot opri însă să constat că, în toată această încâlceală de interese, atitudini și acțiuni politice, Partidul Național Liberal și liderul acestuia a fost singura formațiune politică din arcul USL care și-a respectat angajamentul politic asumat în perioada în care USL se afla în opoziție. Datorită opoziției ferme a USL, proiectul guvernamental nu a trecut de Senat și se află pe lista proiectelor ce se propun spre respingere și la Camera Deputaților.

Ceea ce rămâne este minciuna enormă a premierului Ponta (și odată cu el a PSD – care nu s-a desolidarizat prin nici un lider important al partidului de linia adoptată de către premier) într-un caz atât de sensibil pentru opinia publică precum este acela al exploatării miniere de la Roșia Montană. Minciună pentru care acesta nu a plătit. Nu încă.

* alte articole pe teme similare:

 

Etichete:, , , , , , , , , ,

5 comentarii pe “Despre minciunile guvernării Ponta – episodul 2: Roșia Montană (1)”

 1. Ionut 20 martie 2014 la 3:10 PM #

  Perfect adevarat!

  Apreciază

 2. hmm 20 martie 2014 la 3:46 PM #

  vad ca antena 3 si mircea diaconu vor neaparat sa mai muste din procentele pnl, altfel antenistii nu l-ar sustine pe actor

  Apreciază

  • Radu Zlati 20 martie 2014 la 6:23 PM #

   antenele – nu mă îndoiesc. Diaconu este (sper) onest în eroarea sa.

   Apreciază

   • Ionut 21 martie 2014 la 9:32 AM #

    Sunt cam dezamagit, chiar mai mult decat in cazul d-lui Tariceanu. Consider ca atunci cand aperi o idee, un ideal, trebuie sa actionezi in mod sincer, fara a cauta foloase imediate, altfel nu esti decat un mercenar politic.

    Probabil ca motivele scoaterii de pe lista ale d-lui Diaconu au fost mult mai serioase, iar decizia ANI nu a fost decat varful iceberg-ului. Pacat. Aveam o admiratie aparte pt. dl. Diaconu, mai ales in urma vizionarii filmului in care a interpretat rolul dr. Schileru, valcean de origine, un mare medic.

    Dar sper sa ma insel. Chiar imi doresc asta.

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Despre minciunile guvernării Ponta – episodul 3: Relaxarea fiscală (1) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 25 martie 2014

  […] DESPRE MINCIUNILE GUVERNĂRII PONTA – EPISODUL 2: ROȘIA MONTANĂ (1) […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: