Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut în cadrul întâlnirii regionale a reprezentanților PNL din zona Sud-Est a României – Brăila, 22 martie 2014

Crin-Antonescu-presedinte-romania-senat“Dragi colegi, dragi prieteni, vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră aici! Și dacă tot abordăm aceste alegeri pentru Parlamentul European în regimul împărțirii României pe regiuni administrative, nu uitați vă rog, nicio clipă, că și eu vin și aparțin definitiv, sufletește, acestui sud-est, acestei zone pe care o port în sufletul meu până la capătul vieții!

Dragi colegi, dragi prieteni, azi vreau să vorbesc doar despre noi, azi vreau să vorbesc doar despre prezent și despre viitor. Azi vreau să vă transmit și să vă chem la un mesaj de încredere și optimism.

Știu foarte bine, la fel de bine ca voi, cât de multe lucruri merg rău în România. Știu foarte bine, la fel de bine ca voi, câte speranțe au rămas încă neîmplinite în România. Dar vreau să ne gândim cu precădere și să ne mobilizăm energiile minții și ale sufletului pe motivele de încredere și de optimism pentru România în Europa, pentru partidul nostru, Partidul Național Liberal în România.

Cum să nu am încredere și cum să nu fiu optimist ca român în Europa atunci când această țară, România, este a șapte țară din Uniunea Europeană ca număr de populație, când este una dintre cele mai dăruite țări, ca resurse naturale și umane, și mai ales când această țară, România, poate singura în Europa, își pune în continuare toată încrederea în viitorul său într-o Europă unită, când aceasta este poate singura țară în care nu avem extremist, în care nu avem euroscepticism, în care marile valori pentru care atâția înaintea noastră au murit și au suferit, pentru care în decembrie 1989 s-a dat ultima și cea mai dureroasă jertfă de peste 1000 de vieți tinere, cum să nu fiu optimist când oamenii din această țară au nevoie și prețuiesc aceste valori, marile valori ale libertății de care, din păcate, unii în Europa, par a se fi plictisit.

România nu este un copil sărac la masa Europei. România seamănă poate cu un copil de origine modestă dat la o școală înaltă. Dar este un copil frumos, este un copil inteligent, este un copil care vrea să învețe, este un copil care vrea să reușească!

Românii au un cuvânt mult mai puternic de spus în Europa despre ei și despre Europa căreia îi aparțin. Românii au dat măsura capacității lor de a se adapta, capacității lor de a munci, capacității lor de a învăța și, sufocați de tot felul de imagini pe care, într-un moment sau altul, și presa străină, și mai tot timpul presa românească le revarsă, vreau să nu uitați că mie cel puțin, desigur și altor oficiali români, dar vă spun experiența mea, mie, în fața presei spaniole, președintele Senatului din Spania mi-a mulțumit pentru contribuția românilor la dezvoltarea economică a Spaniei în ultimii 10 ani.

În Parlamentul României,în plenul Senatului României, președintele Senatului italian a adus un omagiu milionului de români care muncesc cinstit în Italia. Orice statistică arată că nu există mare universitate în Europa, că nu există mare institut de cercetări în Europa, că nu există o unitate economică performantă în Europa fără ca acolo să nu fie și un român, fără ca acolo să nu fie inteligență, putere de muncă și creativitate românească.

Da, avem ce spune în Europa! Avem de spus, în primul rând, că vrem o Europă mai puternică, o Europă care să fie pe deplin conștientă de faptul că este și rămâne leagănul civilizației și libertății, că este și trebuie să rămână o zonă de aspirație pentru atâtea națiuni și pentru atâția oameni care încă își doresc libertatea, că trebuie să prețuiască valorile pe care noi, cei aflați după al Doilea Război Mondial sub ocupația sovietică, le-am dorit, pentru care ne-am jertfit atâția dintre noi, pentru care s-a murit și se mai moare încă.

Avem această autoritate și avem această dorință de a le reaminti europenilor că aici, în Europa, s-a născut libertatea și că aici, în Europa, ea trebuie apărată înainte!

Vrem o Europă mai dinamică din punct de vedere economic și mai puțin birocratică, o Europă în care poveștile dulcegi ale socialismului nu mai merg și în care formulele populiste au dus, iată, la ridicarea unui val extremist și anti-european în țări care sunt leagănul și modelul democrației ca Franța și ca Marea Britanie. Vrem o Europă mai coerentă în politica sa externă, mai înțelegătoare cu diversitatea și cu diferența! Vrem o Europă unită, vrem o Europă cu acțiuni și cu politici coerente, dar vrem o Europă în care indivizii, ca și națiunile, să-și păstreze dreptul la diferență.

România nu merge în Uniunea Europeană spre a dispărea ca națiune, ci spre a se întări ca națiune! România are șansa, în Uniunea Europeană, de a deveni cu adevărat puternică! Cum să nu ai încredere și cum să nu fii optimist când dincolo de toate crizele, economice, diplomatice și de altă natură, când dincolo de neajunsurile vieții noastre de zi cu zi putem vedea că România nu a fost niciodată în istoria ei într-o poziție cu șanse mai bune de a deveni o națiune cu adevărat puternică, o națiune cu adevărat mare, o națiune care astăzi înseamnă mai mult ca oricând și în interiorul NATO, și ar trebui să însemne, mai mult ca oricând, și în interiorul Uniunii Europene!

Cine este și cine trebuie să pună în valoare acest lucru, cine este partenerul cel mai solid și cel mai respectat al Statelor Unite ale Americii în această parte a lumii. O spunem clar și trebuie s-o spunem și mai clar: România!

Avem șansa, și pentru asta trebuie să fim optimiști, să avem niște oameni pe care vi i-am prezentat azi din nou, și vorbesc de cei care ne-au reprezentat până acum, cei cinci de aici, plus Norica Nicolai, în Parlamentul European. Ei au spus clar ce au făcut și au făcut lucruri concrete în domenii care au o influență direct și concretă pentru viața dumneavoastră, pentru viața noastră.

Că vorbim de infrastructură, că vorbim de telecomunicații, că vorbim de sănătate, că vorbim de drepturile la liberă circulație și dreptul la muncă, toate aceste lucruri înseamnă mai bine pentru români în calitatea lor de cetățeni europeni.

Cu asemenea oameni putem merge și vom merge mai departe. Nu numai cu ei, dar cu asemenea oameni avem deja avantajul de a merge ca fiind oameni cunoscuți, ca fiind oameni respectați în Parlamentul European, în grupurile politice europene, în comisiile de specialitate din Parlamentul European. Lor le spun: Vă mulțumesc, ca președinte al partidului, pentru tot ce ați făcut la Bruxelles în acești ani! Lor le spun: Mergeți înainte și lucrați pentru Europa și pentru România! Lor le spun: Nu lucrați pentru România doar cu mintea voastră, doar cu cunoștințele voastre, doar cu priceperile voastre, doar cu știința voastră, lucrați pentru România și cu inima! Lucrați pentru România cu gândul la toți acei tineri care vor să învețe, care vor să muncească, care au curajul de a lua viața în piept, care au curajul de a spune că aparțin unei țări și unei națiuni care se numeste pur și simplu România. Gândiți-vă la ei, gândiți-vă la șansele lor!

În fine, am încredere și sunt optimist în legătură cu Partidul Național Liberal, în legătură cu noi, în legătură cu voi, în legătură cu victoria noastră în acest an de răscruce. Știu cât de greu este. Știu cât de mulți nu doresc această victorie. Știu cât de complicată este lupta fiecăruia dintre noi în fiecare zi. Știu ce presiuni există. Știu ce riscuri există, dar vă spun și vă întreb: Cine altcineva dacă nu noi trebuie să spună adevărul în această țară? Cine altcineva dacă nu noi trebuie să încerce să croiască drum și să croiască drumul drept în hățișul de impostură, de demagogie, de minciună care a invadat de atâția ani viața politică și scena politică a României.

Sunt încrezător și sunt optimist pentru că acest partid are în spatele lui o istorie. Sunt încrezător și sunt optimist pentru că știu ce am făcut împreună în acești ani, cu unii de 25 de ani, cu unii de 15 ani, cu unii de cinci ani.

Partidul Național Liberal este singurul partid de dreapta de 25 de ani în România. Partidul Național Liberal este partidul libertății. Partidul Național Liberal este partidul occidental al României.

Aveți încredere în voi și aveți încredere în oameni. Oamenii sunt rezervați, când nu indignați. Oamenii au tendința de a nu mai crede pe nimeni, dar pentru fiecare om care face politică e o datorie de onoare ca, în fieare zi, din nou și din nou, să spere, să aibă încredere și să-și facă datoria față de concetățenii lui pentru că, vă asigur, marea, copleșitoarea parte, copleșitoarea proporție a românilor nu vor altceva decât ceea ce vrem noi: Vor libertate, vor demnitate, vor prosperitate!

Trebuie să știm să le spunem, trebuie să le spunem și să le arătăm și să facem, de câte ori avem ocazia, tot ce putem pentru ca-n această țară câteva lucruri simple să se petreacă și când vom reuși asta, marele, uriașul câștig nu va fi acela că noi, Partidul Național Liberal, vom câștiga niște alegeri, europarlamentare sau prezidențiale. Nu va fi acela că noi, Partidul Național Liberal, vom conduce un guvern pe calea dreaptă pentru România, ci va fi acela că uriașele energii, uriașele resurse ale oamenilor acestei națiuni vor fi, în sfârșit eliberate și vor lucra și vom fi o națiune mare în Europa.

Vă mulțumesc încă o dată și vă doresc succes! Și aș vrea ca acest simbol al competiției, al victoriei și al onoarei să-l înmânez astăzi celor care ne-au reprezentat până acum în Parlamentul European, dar să-l înmânez nu numai ca mulțumire, ci și ca îndemn pentru victorie în următoarea competiție.

Victoria lor nu e posibilă fără voi. Victoria noastră e posibilă cu ei în frunte. Victorie! Doamne ajută!”

22 martie 2014                 

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut în cadrul întâlnirii regionale a reprezentanților PNL din zona Sud-Est a României – Brăila, 22 martie 2014”

  1. Enache Lucian 22 martie 2014 la 7:36 PM #

    Frumos discurs dar cu statutul ce -ati avut de o sa avem un interimat perpetuuu la Dambovita si in Targoviste.Stiti ce zicea interimatul acum 2 luni – ca ar fi bine sa ramanem cu PSD-ul la alegerile europarlamentare, Stiti ce zicea interimatul acum o luna ca l-a propus primul pe lista europarlamentarilor pe Mircea Diaconu. Stiti ce zicea un vicepresedinte numit de numitul dumneavoastra la conducerea PNL Dambovita cu trei zile inainte de tradarea lui Tariceanu ca prim ministru mai bun ca Tariceanu nu a avut Romania si ca nu e normal sa iesim de la guvernare.. Toate aceste sincope de comunicare intre centru si filiala noastra nu sunt firesti .Ne dorim o filiala puternica la Dambovita dar sistemul de a „dezbina pentru a stapani” nu reprezinta o democratie de partid cu atat mai mult pentru un partid care se pretinde liberal.Tendinta de a da afara din partid pe cei care indraznesc sa vocifereze impotriva deciziilor celor numiti de dumneavoastra de la centru si nu alesi de organizatiiile locale s-ar putea sa cauzeze pe termen mediu si lung partidului. imi doresc sa nu cauzeze si in acest an electorall asa de important.

    Apreciază

  2. ovidiu 23 martie 2014 la 7:02 AM #

    O sa cauzeze clar daca se procedeaza asa in partiul vostru ce ziceai mai sus (Tendinta de a da afara din partid pe cei care indraznesc sa vocifereze impotriva deciziilor celor numiti de dumneavoastra de la centru si nu alesi de organizatiiile locale ). Si mai ales o sa cauzeze pe termen lung. Sincer nici nu stiam ca asa sta treaba in PNL , nu prea ma uit pe la tv dar vroiam sa ma inscriu prin vreun partid si mi se parea interesant PNL-u dar daca nu e seriozitate(ceea ce cred ca nu=i in niciun partid potent din Romania) degeaba. Poate cine stie o sa vina si timpul cand o sa avem in functiile de conducere din tara asta si oameni educati, ca de fapt de asta avem nevoie, de educatie ,de oameni care nu se tem de nimic si de nimeni, de oameni care sa nu fie numiti in functie ,ci de care castiga printr-un concurs serios functiile detinute.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: