Intervenția președintelui PNL, Crin Antonescu, susținută la începutul dezbaterii „De ce nu este necesară o lege a amnistiei şi graţierii”

Crin-Antonescu-presedinte-romania-senat“Bună ziua,

Vreau să îi felicit pe colegii mei, deputații liberali, inițiatorii acestei dezbateri de astăzi, pe domnul Scutaru, pe doamna Gorghiu, pe toți ceilalți colegi din Comisia juridică și din afara ei. Cred că există toate motivele pentru ca o asemenea întâlnire și o asemenea discuție legată de un asemenea subiect să aibă loc.

Am să spun puține lucruri, dar sper clare, privitoare la poziția Partidului Național Liberal în legătură cu acest proiect de lege. Puține pentru că sunt foarte interesat să ascult și eu punctele de vedere ale celorlalți, ale participanților la această dezbatere, sper clare pentru că e nevoie într-o asemenea chestiune de claritate din partea tuturor celor care au un cuvânt de spus și până la urmă parte a deciziei în legătură cu destinul proiectului.

Dacă distinsa mea colegă Alina Gorghiu regreta absența reprezentanților conducerii Penitenciarelor, în mai mare măsură regret absența reprezentanților Ministerului Justiției, dacă nu reprezentanților întregului Guvern și sigur ai reprezentanților actualei majorități parlamentare, pentru că ar fi fost foarte important să știm, dacă se poate, cu aceeași claritate care este poziția Guvernului, a Ministerului Justiției, în principal, și care sunt intențiile majorității parlamentare de care până la urmă depinde soarta acestui proiect.

Este relevantă istoria din jurul proiectului inițial și ca s-o recapitulăm foarte foarte succint, s-a pornit de la un proiect de lege inițiat de doi parlamentari, de doi colegi deputați, domnul Mădălin Voicu și domnul Nicu Păun. Discuția care după aceea a avut și un ecou public foarte semnificativ n-a pornit însă strict de la acest proiect, ci de la modul în care, la un moment dat acest proiect a apărut în discuția Camerei Deputaților și de la modificările, amendamentele operate pe textul inițial al domnilor Voicu și Păun.

Se știe această istorie, maniera cumva confuză, ca să nu spun obscură, în care a ajuns el să fie discutat, în care s-au făcut amendamentele respective, manieră cu totul nepotrivită pentru un asemenea subiect. Sigur, în general, pentru orice dezbatere și decizie parlamentară, dar cu atât mai mult cu cât un asemenea subiect era limpede că va stârni discuții, interpretări și chiar serioase suspiciuni publice. Discuția aceasta se cunoaște, la momentul respectiv practic, în decembrie, legea nu a fost adoptată pentru că parlamentarii, deputații în speță, Partidului Național Liberal s-au opus, au refuzat participarea la un vot secret care s-a propus de către parlamentari ai Partidului Social Democrat, modalitate de vot care ar fi anulat și orice responsabilitate politică de vreun fel și atunci legea a rămas în stadiu de proiect, deci nu s-a supus votului, nu a fost nici adoptată, nici respinsă, în schimb discuția în legătură cu acest moment a fost una amplă, una care a  depășit cu mult și aria Parlamentului și aria uzuală a discuției publice care se face pe diverse proiecte de lege sau pe diverse legi adoptate.

Noi liberali suntem absolut convinși că acest subiect trebuie încheiat, trebuie încheiat la lumina zilei, trebuie încheiat printr-o asumare de responsabilitate politică foarte clară. Proiectul trebuie adus pe ordinea de zi și respins, din două motive majore.

Primul pentru că din punctul nostru de vedere în însăși motivațiile inițiale și anume infracționalitate mare, număr foarte mare de deținuți, condiții precare, insuficiente pentru ca acești deținuți să-și execute pedeapsa, ca atare cum am spune, dezafectarea sau debarasarea pușcăriilor. Ori chiar și această premisă, absolut de discutat în sine, este cumva contrazisă la capitolul statistic de exemplu de rapoartele pe care Poliția română, pe anul 2013, le-a făcut care sunt interesante și care pot genera chiar optimism în sensul în care potrivit acestor statistici, în care voi cita câteva cifre care îmi par  esențiale, avem de a face pe ultimii cinci ani cu o creștere a nivelului de siguranță a cetățeanului și cu o scădere a infracționalității.

Este al doilea an consecutiv 2013, în care criminalitatea sesizată scade la nivel național scade cu 4,6 % mai puțin, respectiv peste 32.000 de fapte. Este pentru prima dată în ultimii 10 ani  când criminalitatea de natură judiciară nu mai înregistrează creșteri ci o scădere importantă cu 9,1%. Este iarăși semnificativ faptul că avem o scădere cu 7% a criminalității judiciare de mare violență, omor, tentativă de omor, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, tâlhărie cu moartea victimei. O scădere semnificativă peste 18% a criminalității stradale, în fine și o scădere a criminalității în mediul rural cu 5,4%.

Dacă așa dar de la această teză am pornit, cel puțin aceste statistici oferite de Poliția română  și care nu au fost puse în discuție de nimeni, ne arată faptul că nu avem un excedent, un surplus brusc de  oameni care execută pedepse, condamnări și că problemele reale de altfel generate de aglomerația din închisori, din locurile de detenție pot fi rezolvate și trebuie rezolvate prin alte măsuri de politici publice decât printr-un act de clemență colectivă care nu își are, în acest moment, justificarea.

Și mai important însă este faptul că, la nivelul opiniei publice, deci nu discutăm doar de spațiul comentariului politic, nu discutăm doar de lumea politică, ci vorbim de întreaga opinie publică, de ansamblul opiniei publice, s-a generat percepția că, prin modificări aduse la acest proiect inițial al domnilor Păun și Voicu s-a încercat de fapt, ca și prin maniera, repet, prin care s-a încercat votarea în Camera Deputaților, s-a generat percepția publică masivă că se dorește o favorizare a reprezentanților clasei politice, o favorizare a demnitarilor intrați în conflict cu legea sau aflați sub această suspiciune, ceea ce este extrem de grav nu doar pentru inițiatori, pentru cei care votează, ci pentru ansamblul clasei politice, pentru ansamblul instituțiilor politice din România și, din punctul nostru de vedere, acesta este un risc inacceptabil. Drept pentru care, am solicitat la fiecare ședință din acest an a Comisiei juridice punerea pe ordinea de zi a proiectului legat de amnistie și grațiere și respingerea sa.

Regret, cum spuneam, că nu avem la această dezbatere, după cum nu avem în general, o poziție fermă și o acțiune politică și parlamentară în consecință, atât a Guvernului, cât și a grupurilor politice din actuala majoritate parlamentară.

Mulțumesc mult pentru atenție și, încă o dată, le mulțumesc colegilor care au organizat această dezbatere și tuturor invitaților care o onorează.”

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Intervenția președintelui PNL, Crin Antonescu, susținută la începutul dezbaterii „De ce nu este necesară o lege a amnistiei şi graţierii””

  1. hmm 26 martie 2014 la 8:03 PM #

    „Antonescu susţine majorarea taxei pentru TVR: Ar fi foarte uşor de suportat, nu împovărează pe nimeni”

    S-a tampit de tot…. Si-a mai scazut un procent cu declaratia asta imbecila. se vede ca nu e animal politic, in politica trebuie sa si minti frumos

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: