Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul emisiunii ”Ultima Ora” – România TV

capture-20140308-000415Despre scăderea PNL în sondaje:

De ce, oare, suntem atât de marcaţi de nişte sondaje ale căror autori şi a căror destinaţie este evidentă? De ce le-am socoti mai credibil şi nu luăm în calcul faptul că, la semnăturile depuse, că tot s-a încheiat examenul BEC, şi spre surpriza mea, PNL a colectat cele mai multe semnături? Mai multe, chiar, decât PSD. Am avut, pe analize calitative, un recul mai marcant decât al PNL, lucru perfect explicabil din faptul că, atât în susţinerea mea, cât şi în votul PNL, se aglomerau încă voturi de la PSD. Am văzut sondajul în care am 12 procente, permiteţi-mi să lupt cu aceste sondaje şi să intru în turul II!

Despre zvonurile privind apropierea de Traian Băsescu:

Prima ţintă a lui Băsescu sunt eu. Vrea să promoveze un candidat care, categoric, nu sunt eu. Are tot interesul să spună aceste lucruri şi mi se pare normal să o facă. Eu nu am greşit nicăieri, din punctul meu de vedere. În orice caz, la nivelul deciziilor politice. Nu sunt în nicio legătură, nici cu domnul Băsescu, nici cu domnul Ponta. Despre introducerea accizei suplimentare la benzină: Am spus că o susţinem, în condiţiile în care am acceptat-o şi am introdus-o. Nu ne-am răzgândit în legătură cu acciza. Acceptăm această acciză şi o susţinem, sub condiţia ca ea să fie destinată construcţiei de autostrăzi.

Despre candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare:

Eu am încercat să comunic, poate nu am făcut-o bine. Poate sunt un comunicator neinspirat în această speţă, dar nu văd nicio contradicţie în faptul că, atât timp cât Diaconu a fost promovat, a apărut în viaţa domniei sale o sentinţă definitivă a ÎCCJ şi, din cauza acelei sentinţe, nu l-am mai putut pune pe o listă, unde e contradicţia?

Nu mă bucură decizia BEC. Dar nu sunt de acord cu ideea că, dacă ar candida, va lua exact voturile domniei sale ca independent. E un om cunoscut, simpatizat, îndrăgit, dar dacă faceţi experienţa să vedeţi câte voturi a luat în 2008, în alegeri, sub PNL, veţi constata că nu e o diferenţă deloc semnificativă. Dacă ar fi candidat, ar fi luat nişte voturi care nu erau de la PNL sau de la alt partid.Cred că le-a luat ca Mircea Diaconu, nu ca liberalul Mircea Diaconu.

Diaconu a devenit pretextul unei campanii împotriva PNL. De vreme ce mai sunt alţi cel puţin trei-patru oameni mult mai puţin cunoscuţi, nu mai vorbesc de cei care au fost invalidaţi de Birou, au strâns 100.000 de semnături. De ce să bănuim că PSD i-a strâns semnături? Că a fost o campanie care nu ţintea susţinerea lui Diaconu, ci un atac la PNL, asta s-a întâmplat.

Despre PSD:

Azi, tema de campanie a domnului Ponta şi a PSD e următoarea: la spartul târgului, am declanşat un război atomic, noi, Victor Ponta şi asociaţii, la care Antonescu nu s-a înrolat şi e prietenul lui. Când era de luptat cu Traian Băsescu, la referendum, am luptat împreună. Acolo a fost un moment. În momentul în care aveam 70% din mandatele Parlamentului, atunci s-a făcut un pact de coabitare. Când era de luptat cu Băsescu şi ce numesc ei acum regimul Băsescu, atunci nu s-a luptat, s-a negociat.

În toată această perioadă, veţi vedea că eu spuneam că nu se poate, trebuie să ne luptăm aici! Şi mi se explica aşa, de Ponta şi Palada: “să mai lăsăm lupta cu Băsescu,noi avem de guvernat, trebuie să dăm salarii la oameni!”. Acum ce mai e de luptat cu Băsescu? Lupta cu Traian Băsescu se dă pe un jilţ ? Lupta cu Băsescu s-a încheiat, parte a fost câştigată, parte a fost pierdută.

Băsescu e ilegitim, dar l-am întâlnit, exact aşa cum şi marii luptători ca Ponta l-au întâlnit în tot felul de ocazii. Pot să merg înainte cu un lucru care, în mod definitiv, îmi arată că nu e ce am promis oamenilor ? Noi suntem cei care suntem făcuţi vinovaţi de ruperea USL, deşi nu e deloc aşa.

Dacă bătălia este cu Traian Băsescu, ce se poate întâmpla în urma deciziei pe care PNL a luat-o ? Se poate întâmpla ca un candidat ca domnul Ponta să se întâlnească ori cu un băsist, ori cu mine. Nu poate spune nici Ponta că eu aş fi candidatul lui Băsescu. De ce, dacă lucrurile erau aşa corecte, şi dacă Ponta şi asociaţii ardeau de dorinţa de a-şi respecta angajamentele politice, am plecat din alianţă ?

E plăcerea mea să mizez pe faptul că oamenii au ţinere de minte. În vreme ce Ponta era coleg de Guvern cu Udrea, noi eram în Opoziţie. De ce l-aş crede pe Băsescu, de ce m-aş apropia de Băsescu? E un om la finalul mandatului. Ponta nu poate răspunde la întrebarea asta şi începe să povestească marfă ieftină. Ar putea emite ipoteza că sunt şantajat, ceva cât de cât credibil.

Domnul Guşă a fost în PSD, amândoi erau în timpul campaniei lui Mircea Geoană în spatele candidatului. A spus că s-a întâmplat să bem o cafea şi să discutăm despre politică.

Îmi doresc cât mai multe din voturile votanţilor PSD. Samsarii de voturi, fie ei şi politicieni importanţi ca Băsescu, sunt altceva. Nu am ce negocia cu Băsescu. Băsescu ar putea negocia cu Ponta, ar avea ce împărţi. Băsescu doreşte să fie prim-ministru, iar asta nu putem negocia. Vrea să fie liderul dreptei şi asta nu putem negocia.

Priorităţile mele, în cazul în care ajung preşedinte, vor fi formalizate într-un proiect prezidenţial. Nu sunt şi nu voi fi niciodată pe modelul lui Băsescu, să fac dosare oamenilor sau să îi ameninţ cu puşcăria.

Despre moţiunea de cenzură:

Sperăm să trecem moţiunea alături de PDL. Mă gândesc că o să o voteze. Ce e de negociat? E o moţiune de cenzură, dacă va fi, şi în conştiinţa lui, fiecare parlamentar o votează. Toată lumea e aşteptată, chiar şi oameni din PSD care înţeleg că mediul de afaceri are nevoie de asta.

Etichete:, , , , , , ,

3 comentarii pe “Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul emisiunii ”Ultima Ora” – România TV”

 1. adrian 3 aprilie 2014 la 9:12 AM #

  Ceea ce face ANI si BEC sunt un abuz mai mult decat evident pentru orice om care pretuieste logica. Ii inteleg frustrarea si supararea dlui Mircea Diaconu pentru ca PNL l-a lasat „in spatele liniilor” fara sa traga niciun cartus. Nu stiu, din nou, ce comunicatori exista la PNL si cine a jucat acolo vreodata sah sau go, caci juristi nu pot sa-i numesc daca nu sunt in stare sa demonteze astfel de argumentatii ANI, pe chiar sentinta data in relatie cu articolul ala din legea cu incompatibilitate, pentru ca tine de o constructie pur logica. Demonstrabil prin „reducerea la absurd”. Numai ca in acest caz nu ar fi nevoie de nicio reducere, absurdul este deja prezent in argumentatia ANI si, vad cu tristete, cea preluata de BEC. V-as scrie pe mail daca as avea convingerea ca ati avea rabdare sa cititi. Nu inteleg cum Crin Antonescu, care prinde intotdeauna esenta in discursurile sale, a putut sa plece urechea la astfel „sfaturi” care l-au adus pe Mircea Diaconu in situatia de a fi terfelit in maniera asta, fara sa merite un astfel de tratament.

  Apreciază

  • Radu Zlati 3 aprilie 2014 la 10:47 AM #

   puteți scrie pe mail. 🙂
   după părerea mea, PNL a acționat mergând pe prezumpția de vinovăție: și anume presupunând că, dacă M. Diaconu ar fi pe lista PN, atunci există șanse ca dânsul să fie declarat incompatibil și întreaga listă declarată ca incompletă, astfel încât PNL să piardă observatorii naționali. Și asta indiferent de realitate, adevăr, etc – cu atât mai mult cu cât o anume lectură a sentinței și a legii permitea această interpretare.Cauza alegerilor era prea importantă pentru ca PNL să riște, chiar și numai 1%.
   Faptul că deocamdată BEC a confirmat ipoteza PNL nu face decât, într-un fel, să îmi dea dreptate – mie și PNL. Dacă și instanțele de judecată vor gândi la fel precum BEC, cazul pentru mine va fi închis (cazul nepunerii pe liste a lui MD; cazul lui MD în sine, conflictul său cu ANI; va fi și el rezolvat odată cu asta).

   Apreciază

 2. Ivi 3 aprilie 2014 la 9:33 AM #

  E corect ce se spune – e necesar dar inca nu e suficient
  In mass-media pentru a contracara o manipulare e absolut necesar ca PNL-ul sa faca mereu (chiar daca pe unii ii plictiseste) distinctia dintre „fapte si opinii/pareri”…si in acelasi timp sa se „arate greselile de logica” pe care manipulatorii le folosesc…
  Stiu ca exista o dificultate dubla pentru PNL-isti …sa faca fata atat adversarilor politici cat si moderatorilor (care au misiunea de a incerca sa „distruga PNL-ul”, fie de la stanga neo-comunistoida pontista, fie de la dreapta neocon-securistoida basista) care utilizeaza dublul standard in a cadra problema de discutie. Mi-as dori sa vad liberalii care, in momentul in care sesizeaza dublul standard la moderatori, sa ceara ferm, simplu sa nu utilizeze dublul standard, si sa fie cu adevarat profesionisti si nu propagandisti !

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: