Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, din cadrul conferinței de presă – 4 aprilie 2014 – București

Crin”Bună ziua!

Un lucru foarte serios, chiar grav în convingerea noastră, a Partidului Național Liberal, sunt declarațiile pe care domnul Ionel Blănculescu, consilier onorific al primului ministru, și al acestui prim-ministru, al domnului Victor Ponta, le-a făcut în legătură cu instalațiile militare, cu mișcările de trupe în cadrul NATO și parteneriatului strategic pe teritoriul României.

Spune domnul Blănculescu, citez, ‘scutul antirachetă de la Deveselu și, acum, escaladarea înarmării țării noastre, prin prezenta manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârșirea calității de țintă perfectă pentru România, nelispită de acum înainte din nici un plan de atac armat, de pe nicio hartă militară’.

Și mai spune domnia sa în legătură cu faptul că au avut loc și o ședință solemnă a Parlamentului, și o serie de alte festivități care au celebrat zece ani de la intrarea României în NATO, spune domnul Blănculescu, citez ‘am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria la anunțul acestei vești, de parcă Statele Unite ar fi anunțat că în România vor fi desfășurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă și prosperitate, asezonate cu echipamente industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfășurare de forțe militare, măcar să o facem în liniște și cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă și nu a celei economice, dătătoare de nivel de trai sporit’.

Vreau să fie limpede un lucru. Nici prin cap nu-mi trece să contest, să pun în discuție dreptul la opinie al cetățeanului Ionel Blănculescu și, desigur, dreptul acestui cetățean, domnul Blănculescu, de a-și exprima opiniile respective.

Problema este că domnul Blănculescu deține calitatea de consilier al primului ministru, iar din această perspectivă declarațiile mi se par extrem de grave și de natură de a impune o reacție imediată și tranșantă a primului ministru.

Cerem primului ministru Victor Ponta să-l elibereze pe domnul Blănculescu din calitatea de consilier, fără ezitare, imediat, considerând că, în caz contrar, își asumă, împărtășește acest tip de declarații.

Noi avem un Guvern condus de domnul Ponta și avem declarații în repetate rânduri, cel mai recent cu prilejul celebrării celor 10 ani de la intrarea în NATO, ale domnului Ponta, în care se reafirmă atașamentul pentru Parteneriatul strategic cu Statele Unite, pentru sistemul NATO și reamintesc că scutul antirachetă de la Deveselu face parte din sistemul NATO de apărare antirachetă.

Că toate aceste manevre militare despre care vorbește domnul Blănculescu ale unor militari americani au fost încuviințate de către autoritățile românești și, sigur, e cu totul altă discuție dacă în România nu vin 600 de noi proiecte economice generatoare de locuri de muncă etc. etc. din cauza scutului de la Deveselu sau din cauza corupției și prostiei unor autorități din România.

Noi nu credem că instalațiile militare, toate aceste lucruri care, repet, sunt făcute în perfectă legalitate, pe care România le susține și de care, subliniez, România beneficiază, fiind o șansă a României și apartenența la NATO și Parteneriatul strategic cu Statele Unite și scutul antirachetă de la Deveselu nu au deloc ca efect absența unor proiecte economice. Ele sunt de natură să stimuleze, să ofere unele din condițiile necesare, dar nu suficiente acestor proiecte economice.

Repet, însă, domnul Blănculescu poate să creadă orice, poate să afirme convingerile sale, poate să intre și-n greva foamei, poate să facă orice formă de protest legală împotriva manevrelor militare americane de la Deveselu sau din alt punct de pe glob. N-o poate face însă în calitate de consilier al primului-ministru, fără ca primul-ministru să fie implicat în această chestiune.

Așteptăm, așadar, o reacție imediată și fermă a primului ministru, și eu personal îmi exprim mâhnirea că această reacție nu a venit imediat după ce declarațiile domnului Blănculescu au fost făcute publice.

O a doua și ultimă chestiune, este legată de o inițiativă legislativă care va intra probabil în discuția Comisiei de Apărare a Senatului, săptămâna viitoare, semnată de domnii deputați Mircea Dușa și Ion Mocioalcă, de senatorii PSD Ilie Sârbu, Gabriel Oprea și Dan Tătaru și care aduce niște modificări în ceea ce privește sistemul de conducere al Ministerului Apărării Naționale. Pe scurt, șeful Direcției Generale a Informării Armatei va fi, conform acestei modificări legislative, urmează a fi numit direct de primul ministru, până acum era numit de ministrul Apărării cu avizul CSAT-ului. De asemenea Departamentul de Înzestrare al Armatei care urmează a fi comasat și cu cel de Patrimoniu, era o direcție generală, și acesta condus spune proiectul de lege de un civil sau de un militar, urmează să fie și conducătorul acestui departament numit direct de primul ministru.

Dacă îmi aduc aminte că, același domn, Victor Ponta, a modificat la Ministerul de Interne, organizarea, modificare în urma căreia nu ministrul de Interne mai numește șeful DGIPI, doi și un sfert, ci primul ministru direct. Dacă adaug la asta faptul că vedem domnul prim-ministru vrea să numească direct și Șeful Poliției Române pe care să-l facă Secretar de Stat, ajung la două concluzii.

Unu, că domnul prim ministru dorește, într-o măsură mai mare decât oricare alt prim-ministru de până acum al României, să modifice legislația încât toată puterea în zone, iată, foarte speciale, Serviciul de Informații din Interne, Serviciul de Informații din Armată, înzestrarea din Armată, șeful Poliției, să depindă direct de persoana primului-ministru.

Doi, nu mai are încredere nici în proprii miniștrii. Pentru că dacă a luat Doi și-un sfert pe vremea când distinsul și viteazul domn Stroe era ministru de Interne, poate că nu avea atâta încredere câtă a capătat mai târziu în domnul Stroe și poate că pe un guvern, la vremea aceea, bicolor, practic cu o componentă liberală, a dorit să controleze direct, cum a dorit să controleze direct și prefecții. Acuma însă domnul prim-ministru are, cu excepția celor două ministere UDMR, toate ministerele la dispoziția partidului și oamenilor săi de încredere și în sensul acesta, tentativa de a controla direct toate aceste servicii și instituții nu ține decât de un soi de paranoia politico-guvernamentală care pentru Partidul Național Liberal, indiferent cine a fost prim-ministru, că a fost Adrian Năstase, că a fost Emil Boc, că a fost Călin Popescu Tăriceanu, nu este acceptabilă și pe care noi n-am practicat-o. Așa încât, atrăgând atenția asupra acestei succesiuni de demersuri ale primului-ministru și oamenilor săi de încredere, anunțăm, în același timp, că ne vom împotrivi acestor tentative și acestui proiect de lege.

Este foarte adevărat, o spun de pe acum, că, din păcate, acest proiect ai cărui inițiatori vi i-am citat, a fost semnat, în calitate de inițiator, l-o fi luat valul în grupuri de foști militari, și de domnul general Dobrițoiu. Domnia sa, în momentul în care am avut o discuție asupra semnificației acestui proiect, s-a adresat ulterior Biroului Permanent cu o solicitare anunțată în scris că dorește să își retragă semnătura, sincer nu știu dacă regulamentar se poate, dar în orice caz nu mai este solidar cu acest proiect pe care inițial l-a semnat, împreună cu un buchet de pesediști, specialiști în probleme militare.”

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: