Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut în cadrul întrevederii cu președinții raioanelor din Republica Moldova

1939806_10152344426443307_827919127_o”Bună dimineața, domnule președinte Adomniței, domnilor președinți!

Vă mulțumesc foarte mult pentru această invitație și pentru prilejul de a fi împreună și sub acestă formă o vreme, pentru prilejul de a schimba câteva gânduri, câteva idei, câteva intenții într-un moment pe care eu nu mă sfiesc să-l numesc un moment istoric important.

Nu o să spun foarte multe lucruri despre gazda noastră de astăzi, despre domnul Adomniței, dumneavoastră, și sper mulți dintre dumneavoastră dacă nu toți, îl cunoașteți deja mai bine decât în împrejurările stricte ale unei astfel de întâlniri. Eu vreau să spun doar că în partidul nostru, Partidul Național Liberal, unde domnia sa este vicepreședinte la nivel național, unde este unul din liderii nu doar formali ai partidului, nu doar președintele celui mai mare Consiliu Județean din țară ca număr de populație și categoric unul dintre cele mai importante dintre județele țării, în cadrul partidului nostru preocupările, în special ale lui Cristian Adomniței, sunt susținute și apreciate de noi toți. Pentru că noi toți am avut și cu atât mai mult avem astăzi un interes și o atenție specială pentru relațiile dintre noi, cei de o parte și de alta a Prutului, din toate motivele pe care le cunoașteți și pe care nu le reiau acum.

Am o mare bucurie să discutăm astăzi, după ce o decizie extrem de importantă și pe care ne-am dorit-o luată și luată repede, și anume decizia politică de liberalizare a vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova de către Bruxelles, de către Uniunea Europeană s-a luat. Acum câteva luni, atunci când am fost la Chișinău și când am avut cinstea de a fi primit și de a discuta cu președintele Republicii Moldova, cu primul ministru al Republicii Moldova, cu președintele Parlamentului, aceasta era ideea.

Opțiunea de la Vilnius a Republicii Moldova, a autorităților sale legitime, anume aceea către vest, către Uniunea Europeană, ne doream cu toții să fie însoțită de înțelegerea în interiorul Uniunii Europene a faptului că trebuie făcute și dinspre Bruxelles spre Chișinău gesturi rapide și gesturi hotărâte, gesturi de conținut. S-a discutat atunci, și mă bucur că acesta, iată, este un pas care s-a făcut, care s-a realizat tocmai despre, de exemplu, liberalizarea vizelor.

Sigur că nu este suficient atât, sigur că este un pas întru totul necesar, dar un pas care deschide de fapt ceea ce noi toți sperăm să fie o apropiere, o cooperare accelerată la orice nivel. Iar nivelul la care dumneavoastră aveți decizia și aveți posibilitatea ca, în această euroregiune Siret-Prut-Nistru să acționați sunt dintre cele mai importante. Pentru că, în fond, atunci când vorbim de integrare, de opțiunea integrării unei țări, Republica Moldova, în spațiul de libertate, de securitate, de stabilitate care este și care vrem să fie și pe viitor Uniunea Europeană, vorbim de nu doar decizii luate de autoritățile de vârf din aceste țări, nu vorbim doar de tratate internaționale, nu vorbim doar de legi, vorbim de ceea ce înseamnă viața din aproape în aproape și de fiecare zi a cetățenilor și a comunităților.

Ori, în chip  firesc, nimeni nu cunoaște mai bine și nimeni nu are o responsabilitate mai mare în legătură cu aceste lucruri, viața de zi cu zi a cetățenilor și a comunităților, decât dumnevoastră care purtați încrederea acestor cetățeni și acestor comunități și cum spuneam responsabilitatea în consecință.

Eu sunt convins că în istorie, în politică, în geopolitică orice rău dă șansa și unui bine, orice criză naște oportunități. Sigur că noi toți, noi aici în România în orice caz, am trăit criza internațională a ultimelor săptămâni cu mare neliniște și cu gândul deopotrivă și la noi și la dumneavoastră, care sunteți mai aproape, din toate punctele de vedere, nu doar geografic, de epicentrul acestei crize internaționale, care sunteți mai expuși, pentru care există mai multe riscuri.

În același timp, să nu ne scape faptul că din această criză puteți și putem avea de câștigat și poate că această criză iată, se văd deja niște rezultate, a făcut înalți responsabili ai UE să înțeleagă că această opțiune spre libertate, spre Uniunea Europeană, spre prosperitate, spre un model democratic pe care și noi l-am îmbrațișat trebuie susținută, trebuie susținută acum și aici, că trebuie dată o perspectivă clară și aspirației unei țări, precum Republica Moldova sau Ucraina sau Georgia. Trebuie să li se răspundă foarte clar, să li se dea o perspectivă foarte clară, să li se dea semne că sunt acceptați, că sunt doriți, că există deja o viziune comună pentru un destin comun.

De aceea, în acest context major, eu aș vrea să vă asigur, ca lider al unui partid parlamentar important din România, că în această viață politică de la București există doar două subiecte de consens. E păcat că sunt numai două, am avea nevoie de consens pe mai multe, dar și aceastea două sunt extrem de importante. E consensul legat de orientarea politicii externe românești și e consensul legat de efortul nostru de a fi parteneri privilegiați, de a fi prieteni, de a fi primii prieteni, de a ne comporta drept ceea ce suntem, ca frații, în raport cu dumneavoastră și cu aspirațiile dumnevoastre, respectând deciziile, independența, statalitatea și dreptul dumneavoastră, al celor din Republica Moldova, de a face marile opțiuni politice.

Considerăm că avem această obligație și să dea Dumnezeu ca acest consens să ne ajute și să țină mai departe. De aceea vă spun, de pildă, foarte limpede, domnul Adomniței o să spună și domnia sa, înțeleg că aveți astăzi o întâlnire și cu primul-ministru și este foarte bine, noi suntem acum, în urma unor schimbări care țin de viața politică înternă, în opoziție, dar cunoaștem bine pentru că am elaborat împreună programul de guvernare și programele de acțiuni ale Guvernului României la nivelul cooperării economice, la nivelul cooperării energetice, la toate celelalte capitole, le cunoaștem și chiar dacă suntem în opoziție le vom susține integral.

Deci aceste lucrui sunt valabile, noi le vom susține chiar din opoziție și să dea Domnul, o mai spun odată, ca și intențiile Guvernului, și intențiile dumneavoastă la nivel regional, și proiectele Guvernului, și proiectele dumneavoastră să fie urmate pas cu pas pentru că așa cum am constatat cu toții, și în România și în Republica Moldova, vremea vorbelor chiar frumoase a trecut. Este vremea faptelor, a faptelor de conținut, a faptelor concrete și a faptelor care să se întâmple nu într-un viitor imprecis, ci astăzi și mâine în maximă măsură în care se poate.

Eu aș vrea să vă mulțumesc dumneavoastră încă o dată și pentru tot efortul în această cooperare și pentru prezența aici și pentru șansa pe care o am de a vă întâlni și să îi mulțumesc și colegului meu, Cristi Adomniței, pentru tot ceea ce știu că face, din toate punctele de vedere, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Iași, pentru ca acest proiect de ambele părți ale Prutului, acest proiect Siret-Prut-Nistru să capete din ce în ce mai multă realitate și din ce în ce mai multă perspectivă.

Vă doresc o bună ședere și o bună lucrare în România și vă doresc toate cele bune dumneavoastră și tuturor cetățenilor pe care îi reprezentați.”

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut în cadrul întrevederii cu președinții raioanelor din Republica Moldova”

  1. hmm 4 aprilie 2014 la 1:03 PM #

    cand il da afara crin pe viermele radu stroe? nu a vazut ce mizerii a zis ieri la trustul varanului voiculescu? in psd sau pdl l-ar fi exclus imediat. stroe+tariceanu+campeanu+rusanu + chitoiu + fenechiu +vlasov = gasca mafioata proruseasca antioccidentala din pnl. sper sa fie bagati in puscarie pentru multi ani de Kovesi. niste nemernici

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: