Comunicat de presă: Insolvenţa personală, un drept refuzat românilor de către majoritatea parlamentară PSD, PC, UNPR şi UDMR

PNLSolicitarea deputaţilor liberali exprimată astăzi, marţi – 15 aprilie a.c., în plenul Camerei Deputaţilor, de retrimitere la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Legii  privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost respinsă de majoritatea parlamentară, refuzându-se astfel, cetăţenilor români dreptul de a beneficia de reglementări care să vizeze şi insolvenţa persoanelor fizice. În faţa unei legi incomplete şi nedrepte, parlamentarii PNL vor sesiza Curtea Constituţională.

Parlamentarii PNL au luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor, arătând că introducerea urgentă a legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice, ca parte integrantă a noii legi a insolvenţei, reprezintă un element important şi necesar pentru dinamizarea economiei româneşti.

Insolvenţa persoanelor fizice a fost susţinută în cadrul dezbaterilor de către reprezentanţii Consiliului Suprem al Magistraturii, precum şi de cei ai Ministerului Justiţiei. Necesitatea completării cadrului normativ a fost convenită inclusiv în cadrul Comisiei juridice de către toţi reprezentanţii grupurilor politice, care au acceptat propunerea PNL pentru ca, în plen, majoritatea parlamentară formată din PSD, PC, UNPR şi UDMR să dea vot negativ pentru cererea de retrimitere la Comisie a actului normativ pentru o dezbatere mai amplă, în urma căreia persoanele fizice să beneficieze de un tratament egal şi nediscriminatoriu în materia insolvenţei.

Insolvenţa personală este o procedură supravegheată judiciar pentru restructurarea situaţiei financiare a unui debitor, un fresh start la care, din păcate, românii nu au acces acum, spre deosebire de cetăţenii altor ţări europene, cum ar fi Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013). În prezent, doar România şi Ungaria nu au, în legislaţia naţională, această prevedere, iar, în curând, inclusiv ţara vecină va adopta o lege în acest sens, la recomandarea Fondului Monetar Internaţional.

Partidul Naţional Liberal consideră că, prin adoptarea Legii  privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, fără includerea prevederilor pentru persoanele fizice, se perpetuează un dublu standard împotriva căruia liberalii vor lupta în continuare.

Nediscriminarea este un atribut pentru care PNL militează şi pentru care va face toate demersurile necesare în sensul reparării acestei nedreptăţi legislative şi pentru ca românii să aibă aceleaşi drepturi ca şi companiile, adică oricărui individ să i se ofere dreptul de a o lua de la capăt, fără niciun alt stigmat sau istoric. Mai mult, lipsa unei asemenea reglementări speciale este de natură a crea o situaţie discriminatorie faţă de ceilalţi cetăţeni europeni nerezidenţi în România, dar care au credite în România, şi cărora li se aplică legislaţia din ţara de provenienţă, care, aşa cum am menţionat deja, aproape oricare ar fi, are reglementată insolvenţa persoanelor fizice.

Partidul Naţional Liberal va sesiza Curtea Constituţională privind forma adoptată a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Actul normativ încalcă dreptul la apărare al cetăţenilor, românii fiind obligaţi să plătească la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă pentru a afla că sunt parte într-o procedură judiciară şi pentru a putea ataca în instanţă eventualele hotărâri judecătoreşti pe care le consideră netemeinice.

Odată cu adoptarea iniţiativei, angajaţii marilor societăţi comerciale aflate în dificultate din cauza crizei economice sunt lăsaţi la mâna furnizorilor de electricitate şi de gaze, neplata facturilor în timpul procedurii de insolvenţă, după o perioadă de 90 de zile, ducând la sistarea aprovizionării cu energie şi gaze şi distrugând orice şansă a societăţii de a se redresa. PNL atrage atenţia asupra acestui fapt, mai ales că, dacă legea era în vigoare în această formă la momentul intrării Oltchim şi Arpechim în insolvenţă, societăţile ar fi fost date la fier vechi şi mii de locuri de muncă ar fi fost pierdute în mod iremediabil.

Biroul de presă al  Grupului Parlamentar PNL din Camera Deputaţilor

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: