George Scutaru: Majorarea bugetului pentru Apărare trebuie să fie un angajament ferm asumat de Guvern

george-scutaruMajorarea bugetului pentru Apărare trebuie să fie pusă în practică cât mai repede de Guvern, la prima rectificare bugetară. Armata României are multe nevoi, ca urmare a subfinanțării din ultimii ani, și tocmai de aceea, în acest context regional dificil, trebuie să facem un efort, asumat de întreaga clasă politică, pentru a îmbunătăți înzestrarea militarilor noștri.

În același timp, PNL consideră că Ministerul Apărării trebuie să prezinte Parlamentului unde vor fi distribuite aceste sume, către ce programe de înzestrare. Este necesar ca Ministerul Apărării să arate astfel transparența necesară în cheltuirea fondurilor publice, pentru ca opinia publică, contribuabilii să cunoască care sunt programele considerate a fi necesare de către conducerea politico-militară a ministerului.

Majorarea finanțării pentru Apărare în Europa reprezintă o preocupare la nivelul NATO, în condițiile în care, în ultima decadă, finanțarea a căzut mai mult pe umerii aliatului american. Criza din Ucraina, care aduce conflictul la granițele de răsărit ale NATO și UE, trebuie să determine o schimbare de optică la nivelul Europei în ceea ce privește necesitatea finanțării domeniului Apărării și să crească solidaritatea transatlantică.

Majorarea cheltuielilor pentru Apărare de către Guvernul României trebuie să se regăsească inclusiv pe agenda discuțiilor din iunie cu FMI, astfel încât, în maxim doi ani, bugetul destinat Apărării să atingă 2% din PIB. PNL crede că astfel România ar dovedi responsabilitate și solidaritate la nivelul NATO, dar și că este gata să-și asume costuri suplimentare pentru a-și spori securitatea proprie și a zonei sudice a flancului răsăritean al Alianței Nord-Atlantice.

3 mai 2014                                                         

Deputat George Scutaru,

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Membru al Comisiei de Apărare

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: