Mesajul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei

crin antonescuAstăzi, 3 mai, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei,  vreau să transmit un gând bun tuturor jurnaliştilor români care, în ciuda multiplelor obstacole din viaţa de zi cu zi, au continuat să-şi facă meseria cu devotament şi să informeze publicul cu onestitate, curaj, profesionalism şi responsabilitate.

O astfel de zi aniversară este un bun prilej de a recunoaşte şi aprecia cu toţii că atât munca actualilor jurnalişti, cât  şi efortul similar al colegilor lor de breaslă de-a lungul ultimului sfert de secol, au contribuit enorm la dezvoltarea  şi consolidarea democraţiei, pluralismului şi valorilor unei societăţi libere şi deschise în România.

Nu este un secret pentru nimeni că, în ultimii ani, domeniul presei a fost unul dintre cele mai afectate de criza economică. Mii de jurnalişti şi-au pierdut locul de muncă şi, odată cu ieşirea forţată a acestora din presă, am pierdut cu toţii  mii de relatări, opinii şi comentarii zilnice extrem de utile progresului societăţii româneşti.

Trebuie să reflectăm cu toţii la faptul că sutele de ziare închise, mai ales în presa locală, înseamnă nu doar  mii de drame personale, dar şi un deficit de informaţie şi un mare spaţiu lăsat liber zvonurilor şi manipulării publicului. Din acest punct de vedere, criza economică nu doar că nu a trecut în presă, dar a lăsat şi  urme  extrem de adânci în corpul mass-media şi, prin efectele imediate, a atacat şi atacă fibra democratică a societăţii.

Partidul Naţional Liberal a pus  mereu libertatea în centrul doctrinei sale. Inclusiv, Manifestul pentru actualele alegeri europarlamentare se intitulează „Prosperitate, Naţiune, Libertate”. În Parlament, PNL a iniţiat abrogarea Articolului 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, care, în opinia noastră, limitează libertatea de exprimare a celor care vor să discute aspecte de interes public, fie şi din domeniul justiţiei. Ne bucură că Parlamentul a susţinut propunerea noastră, nu ne mai miră că preşedintele Băsescu a refuzat să o promulge, trimiţând-o forului legislativ spre reexaminare.

Considerăm că libertatea presei trebuie să fie mai presus decât orice ingerinţe, interpretări sau presiuni de ordin politic, economic sau de orice alt gen.

Să nu uităm astăzi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, să-i omagiem şi pe miile de jurnalişti  care şi-au pierdut viaţa pe teren, relatând din mijlocul conflictelor naţionale sau internaţionale. De asemenea, să ne gândim şi la jurnaliştii, încă foarte mulţi din păcate,  supuşi violenţelor, răpiţi sau sechestraţi.

Lumea întreagă le este datoare cu un gând de recunoştinţă pentru efortul lor generos şi sacrificiul în numele profesiei pe care au îmbrăţişat-o.

3 maI 2014                                                         

Crin Antonescu,

Președintele PNL

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: