Bună ziua, dragi prieteni! Domnule președinte Țurcanu, doamnelor și domnilor, parlamentari, primari, consilieri, dragi colege, dragi colegi!
Am văzut că mulți dintre cei care au vorbit aici, astăzi, de la acest microfon, au avut emoții și mai cu seamă Mihai. Și eu am emoții, și am emoții și avem emoții pur și simplu pentru că suntem vii și pentru că spunem adevărul. Nu avem texte învățate pe dinafară, nu avem regii puse la cale și lozinci pe care să le debităm, suntem în viață, avem speranțe, avem deci emoții, avem dorințe pentru noi, pentru țara noastră, pentru partidul acesta.
Nu pot decât cu emoție și cu recunoștință să încep această adresare a mea prin a vă mulțumi tuturor pentru ceea ce faceți în comunitățile dumneavoastră, în fruntea lor, în interiorul lor, pentru că prin ceea ce faceți, ca președinte al Consiliului Județean, ca primari, consilieri, pur și simplu militanți liberali cunoscuți și recunoscuți, membri ai comunității, dumneavoastră faceți cinste Partidului Național Liberal și v-o spun cu toată prietenia și cu toată sinceritatea.
Ca președinte al Partidului Național Liberal, mi se întâmplă următorul lucru. Noi avem organizații puternice la Iași, președinte de Consiliu Județean, peste 40 de primari. Avem pe marele primar al Bacăului, pe Romeo Stavarche, de asemenea o organizație foarte puternică. Dar pentru mine, ca președinte al Partidului Național Liberal, de câte ori mă gândesc la Moldova, prima dată gândul îmi este la Botoșani.
Nu o spun, desigur, pentru că sunt acum la Botoșani, oricum află Romeo Stavarache și află Cristi Adomniței și trebuie să dau față cu ei. Se întâmplă acest lucru pentru că la Botoșani puțini s-au așteptat ca noi să avem construită cu migală, cu credință, cu tenacitate, cu muncă, cu enorm de multă muncă, în câțiva ani una din cele mai puternice organizații liberale din România. Asta sunteți astăzi, pentru asta vă mulțumesc și pentru asta îi mulțumesc președintelui vostru, bunului prieten și coleg, Florin Țurcanu.
Avem, dragi prieteni, de dat o nouă bătălie. Bătălia acestor alegeri în care, cum vedeți, cel mai tare și mai tare pe contracandidații noștri nu-i preocupă să le spună românilor ce vor susține în Parlamentul European, mai precis, mai concret, dincolo de faptul că sunt români, că sunt mândri de asta, că ridică România. Acolo trebuie să spui un pic mai mult, ce ridici, cum, cât, de ce ești mândru și ce s-ar mai putea face ca să fim și mai mândri. Dincolo de asta, preocuparea tuturor este dacă PNL va face sau nu va face 20%, dacă Antonescu va pleca sau nu. Ce i se întâmplă lui Florin Țurcanu și ce spunea aici, la Botoșani, mi se întâmplă mie în toată România. Probabil că și la Botoșani liberalii sunt buni, dar Țurcanu e rău, după cum ne arată domnul Ponta în toată România, liberalii sunt minunați, dar Antonescu este rău.
Pentru noi, sigur, este o oarecare plăcere să vedem că toți recunosc, de la Ponta la Băsescu, că Partidul Național Liberal este miezul și miza acestor alegeri, pentru că toți știu că în jurul Partidului Național Liberal se va scrie într-un fel sau altul istoria politică a României în această toamnă și în anii următori. Însă noi suntem, din păcate singurii până acum, cei care știm că, dincolo de această bătălie politică, dincolo de această parte a bătăliei politice, noi avem o obligație față de cetățenii români, noi avem o obligație față de oamenii cărora le cerem votul.
Sigur că poți să ceri voturi promițând că-l vei băga pe Băsescu la pușcărie, se pot câștiga voturi și așa. Sigur că poți să obții voturi promițând că vei băga baronii la pușcărie. Sigur că poți să sari cu parașuta, sigur că poți să faci glume mai mult sau mai puțin cuviincioase în legătură cu săriturile cu parașuta. Totuși, nici din săriturile cu parașuta, nici din bășcălia legate de parașută, nici din băgarea la pușcărie a lui Băsescu, nici din băgarea la pușcărie a baronilor, românii, cei care ne dau votul, cei care plătesc impozitele, cei care plătesc impozite și pentru Uniunea Europeană nu au nimic de câștigat.
De aceea, PNL este, și repet că îmi pare rău pentru acest lucru, singurul care a propus românilor, pentru aceste alegeri europarlamentare și pentru activitatea lor în Parlamentul European, un program concret, care se numește Prosperitate, Națiune, Libertate și sintetizează opțiunile noastre concrete și răspunsurile noastre concrete la întrebări mari și grele ale Europei în ansamblul ei și ale României ca membru al Uniunii Europene.
De aceea, PNL este singurul care, în selectarea și propunerea candidaților săi, a încercat și, sunt convins, a reușit, să ocupe domenii esențiale pentru România. Am avut șase oameni care ne-au reprezentat, fiecare cu rezultatele lui, fiecare cu specializarea lui deja, de la Ramona Mănescu pe infrastructură și dezvoltare regională, programe europene, la Adina Vălean, pe industrie, energie și telecomunicații, la Eduard Hellvig pe piață internă și protecția consumatorului, la Cristi Bușoi pe probleme de sănătate, la Renate Weber pe probleme legate de drepturile omului, de drepturile și libertățile civile care nu sunt o abstracțiune, ci sunt lucruri foarte concrete, de care depind viața, statutul social, posibilitatea de a munci a sute de mii de români și a familiilor pe care ei le au aici și le întrețin aici, la Norica Nicolai cu politica de apărare, politica externă, care trebuie construite, întărite, ale Uniunii Europene.
Dincolo de acești oameni care ne-au reprezentat, primul pe care l-am adăugat acestei liste, având în vedere multe lucruri, dar în primul rând competența sa profesională, experiența sa, atât în domeniul privat, cât și în domeniul administrativ și domeniul în care el este un om care poate să ne reprezinte, este colegul dumneavoastră și al nostru, Mihai Țurcanu.
Nu am nicio îndoială că acea cupă pe care simbolic, la Piatra Neamț, i-am oferit-o lui Mihai, va fi plină, domnule primar. Să nu aveți nicio îndoială. N-am nicio îndoială, de asemenea, că nu doar Mihai Țurcanu se va alătura primilor șase în această listă și nu am îndoială pentru că îi cunosc pe acești oameni, vă cunosc pe dumneavoastră și cred că partidul care, cum va putea, fără televiziune, dacă nu se poate la televiziune, fără presă, dacă nu se poate la presă, din om în om, din casă în casă va spune aceste lucruri va avea un câștig. Românii au învățat multe despre Europa, chiar dacă, îmi pare rău să o spun, cea mai mare parte din presa românească își împarte, cum spuneam și la Suceava, timpul în două. O jumătate de zi citează la nesfârșit ce a zis Băsescu despre Ponta și cum, și cât de frumos, și cât de isteț, și cât de adânc, și cât de serios glumea Ponta despre parașute. După ce jumătate de zi reiau asta la nesfârșit, în cealaltă jumătate de zi, vin niște domni și niște doamne care înjură toate partidele și toți politicienii că nu au programe, că nu au idei, că nu au o confruntare foarte serioasă.
Cine să facă această confruntare? Noi așteptăm această confruntare, noi avem oameni pregătiți să discute despre aceste subiecte, despre ce facem noi în Uniunea Europeană, pentru ca în România să avem o reindustrializare, despre ce facem noi în Uniunea Europeană pentru ca în România politicile și fondurile europene destinate unor domenii majore, cum sunt agricultura, zootehnia, infrastructura să continue. Nu toate țările au nevoie pentru fonduri de agricultură, nu toate țările au nevoie de infrastructură pentru că o au, nu toate țările europene au nevoie în continuare de alocare solidă, serioasă de fonduri pe criterii din ce în ce mai performante pentru dezvoltarea satului românesc, pentru că Belgia sau Olanda sunt țări care nu mai au sate sau în care nu poți deosebi satul de oraș. România este în continuare o țară aproape pe jumătate rurală și România trebuie să găsească politicile și oamenii care să le propună, să le susțină, să le aplice, prin care să transforme această situație într-un atu, nu într-o slăbiciune.
Noi despre aceste lucruri suntem gata să discutăm, noi suntem gata să discutăm despre impozitare și despre convergența sau neconvergența fiscală în Europa, dacă este bine sau nu să intrăm mai repede sau mai târziu în zona euro, dacă pe noi ne avantajează să aplicăm în România măsuri care se potrivesc statelor din zona euro, dacă noi, în România, avem sau nu niște priorități legate de anumite domenii, de la telecomunicații la agricultură și, cum spuneam, de la infrastructură la educație.
Despre aceste lucruri ar trebui să discutăm în campania electorală și nu despre ceea ce se discută. Noi o facem, avem acest program, avem acești oameni care sunt dispuși să meargă, să discute, știu că este greu din casă în casă, dar este tot ce putem să facem ca să fim cinstiți și ca să fim cu sufletul împăcat față de compatrioții noștri. Pentru că oamenii au dreptul la asta, oamenii au dreptul să știe ce poate să facă și ce trebuie să facă un parlamentar în Parlamentul European și nu povești din astea că mă duc acolo să le spun că eu sunt român, că sunt frumos și că sunt mândru de asta și după asta stau jos.
Aceste lucruri, Partidul Național Liberal le-a gândit, le-a pregătit și le-a decis în cunoștință de cauză și vă rog foarte mult pe dumneavoastră, membri, fruntași ai PNL, oameni care îl cunoașteți de exemplu pe candidatul dumneavoastră, al Moldovei, pe Mihai Țurcanu, vă rugăm să le duceți mai departe. Restul, lucrurile despre care discutăm de atâtea luni de zile și în fond de atâția ani, restul este simplu.
Și PSD, și domnul Băsescu nu au niciun interes ca PNL să reziste, să crească și să conducă România. De ce? Pentru că și cu domnul Băsescu, și cu domnul Ponta, și cu cei din PSD am fost aliați și nu mai suntem pentru că nu noi, ci ei au trădat. Pentru că noi am plecat de la guvernare exact din aceleași motive din care intraserăm la guvernare și făcuserăm USL. Nu noi suntem cei inconsecvenți, nu noi am trădat, pentru că noi nu am promis niciodată românilor că vrem puterea în USL ca să dăm țara înapoi baronilor care o pierduseră prin 2004 sau că eventual niște baroni portocalii vor fi schimbați cu baroni roșii. Pentru că noi nu am promis niciodată românilor că o să auzim din nou poeziile și minciunile pesediste. Pentru că PNL nu putea accepta să fie tratat de domnul Ponta și de anturajul său așa cum este tratat un partid fantomă, ca Partidul Conservator. Oare de ce, înțelegem acum de ce era insuportabil pentru domnul Ponta să îl aibă pe Klaus Iohannis în Guvern? Simplu. Vi-l imaginați pe Iohannis în bărcuța aia? Eu nu. Vi-l imaginați pe domnul Duicu sau mai știu eu care șmecher din PSD venind în birou la Iohannis ca ministru de Interne și bătându-i cu pumnul în masă și făcând trafic de influență? Eu nu, nici domnul Ponta.
Și atunci, sigur, când a fost să facem niște lucruri serioase, când le-am propus niște oameni puternici în Guvern, nu s-a putut. Când le-am propus cât mai grabnic măsuri pentru stimularea mediului privat, reducerea CAS, despre care discutăm atât, nu s-a putut. Cu mare greutate, eu personal, am introdus-o în scrisoarea de intenție cu FMI, și nu era treaba mea că nici nu eram în Guvern.
Când am propus, am susținut și am votat, am trecut și prin Senat, legea intabulării gratuite, primei intabulări a proprietăților, care privește și ar servi 4 milioane de proprietari în România, nu s-a putut.
Iată niște lucruri peste care Partidul Național Liberal n-a putut trece. Nu reiau poveștile mai vechi cu Băsescu și vă spun una nouă. Astăzi, domnul Ponta, așa cum se vede din campania aceasta la europarlamentare, în care nu ne spune nici ce va face comisarul socialist Schulz, dacă va fi vreodată pus în fața lui Putin, în care nu ne spune nici dacă, în România, vom face serbări ecologiste și nu vom mai avea nici un loc de muncă sau vom reabilita cumva industria românească, în care nu ne spune nimic din toate acestea. Ne spune un singur lucru, să-l votăm pe el președinte pentru că eu m-am înțeles cu Băsescu și dacă vin eu, dacă ies eu președinte, vezi Doamne, îl pun pe Băsescu prim-ministru. Adevărul este unul foarte simplu: domnul Ponta știe cum îl cheamă pe viitorul prim-ministru, dacă eu ajung preşedinte. Îl cheamă simplu şi nemţeşte: Klaus Iohannis. Domnul Ponta ştie cine va conduce, ca forţă politică, viitorul guvern, dacă eu ajung preşedinte. Simplu şi româneşte: Partidul Național Liberal.
N-avem treabă nici cu domnul Băsescu, nici cu domnul Blaga, nici cu doamna Udrea. Dacă domnul Ponta insistă atât de mult în legătură cu aceste persoane, își pot amenaja un spațiu special (…) Dar ceea ce Partidul Național Liberal a spus și când s-a aliat în 2004 cu PDL și Traian Băsescu și în 2011 când s-a aliat cu Partidul Social Democrat a respectat și respectă în continuare.
Nu avem nici un fel de motiv să ne socotim datori cu ceva față de PSD. Avem toate motivele să discutăm cu oamenii care și-au pus speranța, care ne-au dat votul și să înțeleagă că Partidul Național Liberal a preferat să treacă temporar în opoziție, decât să-și încalce cuvântul față de ei. Toată lumea știe că aceste alegeri din 25 mai sunt, pe de-o parte, pentru a trimite oameni buni, și Partidul Național Liberal are acești oameni buni, deci putem cere votul oamenilor pentru ei, și, pe de altă parte, că Partidul Național Liberal trebuie să fie alternativa pentru cine nu dorește ca România să încapă cu totul pe mâna PSD-ului.
Eu n-am vorbit public și nu o să mai pierd timpul să vorbesc public despre toate lucrurile întâmplate cât eram împreună, unele au ieșit în presă. Țurcanu, la Botoșani, nu era bun. De ce nu era bun? Păi exista și el, avea partid puternic, trăia fără să-i dea voie PSD-ul. Petrache, la Ilfov, nu era bun. Doamna Firea plângea pe la Antena 3 de pe atunci. De ce? Pentru că și Petrache era puternic. Peste tot unde Partidul Național Liberal, și slavă Domnului, sunt multe locuri, dădea dovadă că există și el, că era o alianță pe picior de egalitate, că era o alianță în care domnul Ponta a cerut votul românilor împreună cu mine. Acum, sigur, spune povești pe care vor găsi sau nu cine să le creadă, dar adevărul este unul singur: Partidul Național Liberal nu putea accepta să rămână o mască pentru intrarea României pe mâna PSD-ului în întregime.
Românii care nu vor să se întâmple acest lucru, trebuie să aibă o alternativă, și lucrurile sunt simple: există oameni, mulți, în această țară care cred promisiunile PSD-ului, care cred minciunile PSD-ului, care cred toate lucrurile pe care le fac și le spun acești oameni. Dar există mulți oameni, sunt convins mai mulți decât primii, care nu vor să mai trăim ce am trăit din 2000 până-n 2004 pe roșu și din 2008 până-n 2012 pe portocaliu, care vor o viață normală, care vor un președinte normal, care vor o guvernare performantă și normală și respectuoasă față de cetățean, care vor lideri puternici ai comunităților, și nu baroni deasupra legii.
Acestor oameni trebuie să li se ofere o alternativă, iar alternativa, pentru Partidul Național Liberal, sună, așa cum e deviza sa de la întemeiere: Prin noi înșine! Putem să facem acest lucru. Uitați-vă nu la televiziunile care își fac meseria pe bani, meseria asta, care nu-i presă, dar e pe bani, uitați-vă la dumneavoastră, uitați-vă la fiecare dintre acești oameni alături de care stați de ani de zile și alături de care lucrați de ani de zile, și veți vedea că putem și veți vedea că avem obligația să reușim pentru ca această țară să aibă o șansă. Și atunci, cu toată încrederea că Botoșaniul va fi în primele rânduri, că Moldova va arăta la aceste alegeri că este un teritoriu, un ținut, o regiune care înțelege că de sărăcie se scapă prin locuri de muncă, nu prin ajutor de șomaj, care înțelege că nu putem să intrăm în Europa decât dacă avem încredere în muncă, în creativitate, în învățătură, în libertate. Moldova va face acest lucru și îl va face cu liberalii și datoria noastră este să facem în felul acesta politică pentru oameni, în Moldova, ca și în toată România. Vorbim foarte mult despre dreapta și vorbesc mai ales unii care n-au nici calitatea și nici idee despre dreapta.
Dreapta, dragii mei, suntem, din păcate poate, doar noi din câteva simple motive. Dreapta înseamnă libertate și niciun partid din România, în afara Partidului Național Liberal, nu a servit 24 de ani libertatea în toate formele sale. Dreapta înseamnă muncă, proprietate, individ și niciun partid n-a slujit proprietatea, întreprinzătorul ca Partidul Național Liberal în acești 24 de ani.
Dreapta înseamnă onoare și niciun partid, în afara Partidului Național Liberal, n-a pus mai presus onoarea decât, de exemplu, participarea în orice condiții la o guvernare și dreapta mai înseamnă două lucruri de care sigur că cei roșii n-au cum să știe că nu e treaba lor, dar de care meșterul improvizat al dreptei, domnul Băsescu a uitat întotdeauna: Patria și credința în Dumnezeu și Partidul Național Liberal este cel care, în toate momentele complicate pentru această țară, n-a uitat că avem obligații față de țara noastră și față de istoria noastră și Partidul Național Liberal, deși nu s-a dus să lanseze candidaturi prezidențiale pe la slujbe, duminica, prin biserici, este cel care a respectat, a protejat și a scos în față mereu tradiția spirituală a poporului român.
Partidul Național Liberal este cel care înțelege că la români pomana a fost o chestiune spirituală și nu economică. Oamenii n-au trăit în țara asta, până la comunism, din pomană. Oamenii au trăit din muncă și asta este România viitorului. Libertate, proprietate, muncă, onoare și patrie. Dumnezeu să ne ajute pe toți pentru că fără credința în el și fără ajutorul lui nu putem să facem nimic! Am convingerea că dacă noi facem ce ne stă în putință, Dumnezeu va fi alături de noi și va fi alături de România. Ne vedem cu Mihai Țurcanu europarlamentar.”
l-as vedea pe klaus (chiar si impreuna cu crin) intr-un afis electoral , cu manecile suflecate si cu o sticla de insecticid in mana dand cu spray-ul pe niste gandaci colorati in portocaliu si in rosu
ApreciazăApreciază
PNL partid istoric,cu membri destoinici,patrioti,creatori si traditionalisti!Merita votati!
ApreciazăApreciază