Crin Antonescu – Extrase din cadrul conferinței de presă susținute la Focșani – 7 mai 2014

crin 1Despre campania electorală pentru alegerile europarlamentare

  • Remarc cu mare mâhnire faptul că parcă și mai mult decât în alte rânduri, forțe politice importante și actori politici majori, mă refer la premier sau la președinte, nu doar că refuză să discute dacă tot participă la această campanie despre politicile europene pe care reprezentanții partidelor noastre, care cer votul cetățenilor acum, le vom face, le vor susține la Bruxelles.
  • Noi avem un program, Prosperitate Națiune Libertate, cu chestiuni foarte clare și concrete, cu opțiuni, cu răspunsuri la întrebările care stau pe agenda anilor următori în Uniunea Europeană.
  • Noi despre aceste lucruri vrem să dezbaterm și credem că e obligație față de cetățenii României, cetățeni europeni la rândul lor, să fie informați referitor la deciziile pe care trebuie să le ia acești oameni pe care ei îi votează acum, ce se întâmplă dacă liberali, socialiștii sau popularii dețin pozițiile de decizie mai importante în Parlamentul European și în Comisia Europeană. Chestiuni care țin de probleme esențiale pentru viața oamenilor, de locuri de muncă, industrie, agricultură, infrastructură, politici de mediu etc.
  • Nu doar că Băsescu și Ponta nu doresc să discute despre aceste lucruri, dar creează un tărăboi pentru a bloca și a nu mai lăsa loc, fac o zarvă enormă pentru a nu se mai auzi cei care încercă să discute despre asta. Sar cu parașuta, foarte bine. Ies care de la pupitrul președinției, care de la cel de la Palatul Victoria și discută despre parașute. Ies și comentează despre când va intra celălalt la pușcărie. Lucruri care pot face rating, dar care, dacă numai ele sunt discutate în toiul unei campanii ca să nu se mai audă altceva, sunt o sfidare la adresa alegătorului român. Cu alte cuvinte, mesajul pe care acești oameni îl dau este următorul: Voi, alegătorii sunteți atât de proști, încât nu trebuie să vă spun eu ce o să facă parlamentarii noștri în Europa, hai că vă iau cu chestiuni de astea cu parașuta, cu pușcăria pentru că merge.
  • Încercăm să ne facem datoria și în ultima comună în care mergem și să discutăm mai întâi despre marile opțiuni pe care programul nostru și candidații noștri le prezintă.
  • În fond, această pseudo-campanie pe care o fac actori și partide importante, ne arată cât de departe este o mare parte a clasei politice din România de Europa, de spiritul ei. Peste tot există dispută politică în Europa, dar nicăieri în campania pentru alegerile europarlamentare nu există șefi de stat, premieri, lideri de partid care să nu discute nimic despre alegerile europene și să-și adreseze doar injurii în cursul acestor campanii.

Despre sesizările la CCR depuse de Traian Băsescu și Victor Ponta

  • Aceste mișcări și mai ales discuția din jurul lor fac parte din jocul celor doi.
  • Președintele României nu poate fi un agent electoral chiar așa la propriu, mai rămâne să-l vedem într-o zi lipind afișe pe garduri. E o chestiune a CCR și sunt nesemnificative ambele cereri pentru conținutul campaniei electorale.
  • Tactica celor doi este, nu știu dacă reciproc avantajoasă, pentru Victor Ponta oricum avantajoasă, de a împărți, la figurat și la propriu, ecranul în două. Sigur că Victor Ponta preferă să vorbească despre Băsescu în tricou PMP, decât să vorbească despre locuri de muncă, politicile economice, despre baroniada care s-a dezlănțuit mai abitir ca în 2004, despre Duicu, iar Traian Băsescu sigur că îi convine sau cel puțin are iluzia că e convenabil să se afle în centrul atenției și să se dea liderul opoziției și părintele unui mare partid de viitor.

Despre intenția de taxare a veniturilor, CAS obligatoriu pentru toate veniturile persoanelor fizice cu activități independente

  • Nu sunt foarte clare aceste lucruri. Ponta a negat această chestiune, fiind doar o ipoteză, prefer să nu mă pronunț.
  • Poziția PNL față de CAS este în continuare aceeași, pentru noi esențială este măsura reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale.

Despre moțiunea de cenzură

  • Moțiunea de cenzură va fi depusă în jurul datei de 20 mai. Va mai exista diseară o ultimă discuție și procedurile care presupun un calendar în Parlament vor fi declanșate în aceste zile.
  • Nu știu dacă PDL va semna moțiunea de cenzură, dar așa cum au anunțat, o vor susține.

Despre politica externă și de apărare comună a UE, despre NATO

  • Este nevoie de o coerență în politica externă, și cumva în consecință, și în politica de apărare. Lucrurile au trenat.
  • Din fericire există NATO. Să ne imaginăm că NATO nu ar exista și să ne imaginăm atunci cât de fragilă ar fi Uniunea Europeană din punct de vedere al capacității de apărare și al coerenței politicii externe.
  • Doresc să fac o propunere privind suplimentarea cheltuielilor de apărare. Toată lumea a spus că suntem membri NATO, dacă se întâmplă ceva se ocupă americanii, inclusiv cu bani.
  • Ori, acest lucru nu este realist. Din acest motiv, secretarul de stat John Kerry a vorbit explicit despre asta și a cerut suplimentarea bugetelor de apărare ale țărilor din Uniunea Europeană către cifrele pe care fiecare din aceste țări le-au angajat.
  • Noi, liberalii, susținem că, pe cât este posibil, ar trebui să existe o politică de apărare comună.

Despre energia în Europa, relația cu Rusia

  • Cu energia, Rusia a intrat în inima Europei și este un jucător major în interiorul UE prin raporturile economice pe care și Martin Schulz le-a recunoscut, în vestita sa declarație.
  • În măsura în care UE dorește să aibă un cuvânt de spus în politica mondială, nu se va putea fără aceste eforturi de coerență pe apărare, politică externă și politică energetică.

Despre lucrurile care generează neliniște în politica națională și europeană

  • Generatia mai nouă de decidenți politici din marile state vestice, s-ar putea, e o neliniște nu o constatare,  să uite sau să nu cunoască ceva din ceea ce însemnat experiența țărilor estice sub comunism, țări care astăzi sunt membre UE și implicit de a uita câteva dintre valorile fundamentale în jurul cărora s-a strâns Europa și s-a format UE.
  • UE nu a crescut, nu s-a extins în jurul prețului la gaz, ci în jurul unor valori care țin de libertate, democrație. Aș fi foarte liniștit dacă aș fi convins că lideri din noua generație din Germania, Franța, Anglia, ascultă cu atenție când cei din Polonia, Bulgaria, România își spun punctul de vedere, de exemplu, referitor la relația cu Rusia. De ce ar trebui să fie mai atenți? Pentru că nu au experiența țărilor noastre, pentru că odată cu trecerea timpului s-ar putea ca și episodul comunismului să fie uitat, cu tot ce a însemnat el.
  • În România mă îngrozesc mai multe lucruri, în special convingerea unor politicieni importanți că românii pot fi prostiți la nesfârșit cu lucruri extrem de ieftine, nici măcar minciuni sofisticate, creative, ci pur și simplu minciuni grosolane.
  • Speranță în Europa îmi dă însăși apartenența noastră la UE, că vom avea un cuvânt mai greu de spus acolo, iar în România, speranța mi-o dă numărul mare de români, care în ciuda prestației, pe alocuri submediocre, a conducătorilor, merg înainte, împing țara asta într-o direcție corectă

Despre înregistrarea mărcii USL la OSIM de către PSD

  • Eu nu am avut preocupare comercială în legătură cu această marcă, ea a fost pentru noi un proiect politic, cu un program. Nu ne putem certa ca magazionerii pe chestiunea asta, cine are actele, nu am o problemă în privința asta.
  • În urmă cu două zile am început demersurile și pentru denunțarea juridică a acelei alianțe. Nu a fost o prioritate în acțiunea noastră, din punct de vedere juridic există într-un sertar Alianța DA pe care nu o folosește și nu o va mai folosi nimeni.
  • Pe de altă parte nu era foarte clar dacă nu se generau inconveniente la nivelul administrației locale, când e cazul să se înlocuiască un consilier local, județean, dacă nu ar fi fost private toate partidele care au fost în acea listă, nemaiexistând USL, de dreptul de a-și înlocui consilierul. Se pare că nu există consecințe juridice și poate fi denunțat fără inconveniente.

Despre Ovidiu Silaghi

  • Soarta domnului Silaghi e tristă, din punct de vedere moral. Nu putem reîncepe jocul Ponta-Băsescu cu telefonul, de genul l-am sunat, nu a răspuns, nu era acasă. Eu nu fac concurs de trădări cu domnul Silaghi.Domnul Silaghi nu este și nu a fost angajatul meu, partenerul meu ca persoană fizică. E vorba de PNL, iar PNL nu l-a trădat niciodată pe Ovidiu Silaghi, ba l-a făcut de 3 ori ministru, europarlamentar, deputat.
  • Faptul că Silaghi nu s-a mai regăsit pe lista pentru PE a fost o decizie pe care nu am luat-o eu, a fost o insistență a majorității colegilor președinți de organizații care din cauza cercetării judiciare în care se află, deja se ceruse la PE ridicarea imunității domnului Silaghi de către DNA, noi considerându-l în continuare, până la proba contrarie, pe domnul Silaghi nevinovat, totuși nu putem să riscăm ca în această campanie să discutăm despre acest subiect.
  • Asta a fost decizia, nu e vorba de trădare, relațiile noastre cu Ovidiu Silaghi au fost normale, ba chiar, cu toate că și aici era o problemă din același motiv, PNL a decis să îl desemneze candidat pentru alegerile parțiale pentru Parlamentul României. În ultima zi de depunere a candidaturilor Silaghi ne-a anunțat că s-a înscris la PSD.
  • Din punctul nostru de vedere, Ovidiu Silaghi nu mai e un subiect.

Despre Comisia de la Veneția

  • Comisia de la Veneția a făcut niște recomandări, nu a spus niciun cuvânt care să sugereze că acest proiect de revizuire a Constituției e neconform cu statul de drept. Noi am vrut sa clarificam niște atribuții între președinte și premier.
  • După părerea mea așa cum proiectul a fost gândit, el nu schimba fundamental rolul președintelui, ci numai făcea aceste clarificări.

Despre scrisoarea lui Călin Popescu Tăriceanu

  • Nu comentez acea scrisoare. Domnul Tăriceanu nu are nici un fel de treabă cu Partidul Național Liberal. Domnul Tăriceanu este la PSD, nu vreau să fac comparații cu ce statut, că nu este pesedist cu acte în regulă și cu drepturi depline. Domnul Tăriceanu nu are nicio calitate să discute despre ce se întâmplă sau se va întâmpla în PNL.
  • Noi în PNL facem o campanie, suntem angrenați, mobilizați cu toții în ea, vom avea niște rezultate, funcție de aceste rezultate pe care le vom evalua vom decide alte lucruri pe viitor, când vom vrea să facem un congres, îl vom face, dar domnul Tăriceanu nu are nici o treabă cu aceste lucruri.
  • Nu mai poți să iei în serios un om care azi anunță că își dă demisia din PNL și își face partid, iar mai apoi se răzgândește și renunță la așa zisul partid.

Despre situația din Ucraina

  • Situația din Ucraina mi se pare a fi un subiect pentru care se poate face o reuniune a Parlamentului, pentru că pe lucrurile și situațiile din Ucraina și cu ce se întâmplă acolo s-au pronunțat și autoritățile, partidele politice, ideea de a organiza o ședință a Parlamentului pe acest subiect mi se pare normală.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: