Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu, extrase din conferinţa de presă susținută la Constanţa – 17 mai 2014

DSC_0442Despre campania electorală și motivele lansării programului economic

 • Partidul Național Liberal a încercat și a reușit să facă o campanie de conținut. Astfel, candidații noștri, cel puțin cei care au mai avut un mandat în PE, au cutreierat țara și au făcut un raport al activități lor, au discutat despre programul nostru pentru mandatul următor în Parlamentul European.
 • Partidul Național Liberal are un program aplicat, concret pentru politicile pe care le susține în Parlamentul European, program numit Prosperitate Națiune Libertate, unde dăm niște răspunsuri foarte precise, în legătură cu chestiuni esențiale care țin de economie, de infrastructură, de tipul de alocare a fondurilor europene, de opțiunile europene și de politicile europene, care în opinia noastră sunt favorabile României.
 • Ne-am fi dorit dezbaterea în această campanie electorală să ofere cetățenilor răspunsurile pe care le așteptau cu privire la programele fiecărui partid pentru Parlamentul European.
 • Programul pentru PE este conjugat în viziunea noastră cu o perspectivă strategică pentru care am lansat proiectul de strategie economică – Economia Liberală ”Prin noi înșine” – care pune într-o formulă convergentă ce credem noi că trebuie făcut la nivelul politicilor europene, cu ceea ce trebuie făcut la nivelul guvernării și legislației în România.
 • Toate acestea fac parte dintr-un proiect de țară care va fi suplimentat cu elemente ale unui program prezidențial pentru că în următorii ani toate aceste acțiuni trebuie să aibă coerență, să însemne un anumit sens de dezvoltare a României, să însemne niște opțiuni efective.
 • Interesul mass-media pentru ce se întâmplă în PE și pentru programele parlamentarilor europeni nu a fost niciodată foarte ridicat. Mass-media a încercat să aducă în prim-plan pozițiile unor europarlamentari despre o lovitură de stat sau despre ce mai face președintele Băsescu, dar niciodată despre ce înseamnă infrastructură în politicile europene, despre cum se alocă fonduri europene, despre politica energetică în UE, despre telecomunicații, despre drepturile civile, despre situația și drepturile cetățenilor români care se află în țările UE.
 • Programul Economic a fost lansat în campania electorală pentru că noi încercăm să închegăm niște idei și niște acțiuni, pentru că noi încercăm să ne facem datoria față de cetățenii pe care îi chemăm la vot.
 • Noi nu acceptăm ideea că trebuie să chemăm cetățenii la vot pentru a atinge un scor, ci noi spunem exact care sunt motivele pentru care chemăm oamenii la vot, iar din respect pentru cetățean îi spunem concret soluțiile noastre în PE.

Despre fuziunea cu Partidul Popular și posibilitatea unor noi alianțe cu partidele de dreapta

 • PNL a asumat foarte explicit rolul de pivot al dreptei pentru că este de aproape 25 de ani un partid consacrat, recunoscut un partid de dreapta prin statut, prin program și pentru că, dintre toate formațiunile care se revendică a fi de dreapta, este cea mai puternică forță.
 • PNL nu este preocupat de noi tratative, de construirea unor noi alianțe, de negocieri. Noi suntem preocupați ca dreapta să fie cât mai puternică, dar cred că această discuție trebuie să pornească pe idei, pe  proiecte cum ar fi programul economic ”Prin noi înșine”.
 • Partidul Popular este un partid mic, dar foarte bine fixat ca segment social, un partid de fermieri, un partid de agricultori, care are fără îndoială elemente clare  de dreapta.

Despre o posibilă ruptură în alianța PSD- PC – UDMR-UNPR

 • Alianța pe care domnul Ponta încearcă să o vândă ca fiind un fel de USL nu are nimic comun cu USL – ul. Ea nu are nici coerența atât cât a fost ea fixată programatic, și nici legitimitatea USL- ului.
 • Nu știu ce au negociat când au luat UDMR-ul la guvernare, nu știu ce au negociat cu cei care au plecat din PPDD. Pe noi ne interesează soliditatea alternativei, iar alternativa indiferent cât s-ar încerca din punct de vedere propagandistic să se inducă o altă idee, alternativa este PNL.

Despre portul Constanța

 • Încă din perioada în care PNL a fost la guvernare, au fost purtate discuții privitoare la descentralizare, la legea descentralizării și atunci au existat conflicte în interiorul Guvernului privitor la Poliție, la porturi, la portul Constanța, în principal, pe care noi, liberalii, nu am acceptat să fie cedate de autoritatea centrală.
 • Poziția PNL privind Portul Constanța a fost una susținută încă de la început, noi nu am fost de acord cu trecerea Portului în subordinea autorităților locale.
 • În condițiile în care aș ajunge președintele României și această lege de trecere a Portului Constanța de la autoritatea centrală la cea locală, ar ajunge pe masa președinției, aș refuza să o promulg și aș uza de prerogativa constituțională atât cât este permis.

Despre declaraţii că PNL ar fi susţinut trecerea Portului Constanţa la nivel local

 • Este o diferenţă de stil şi de caracter, într-un sens foarte strict al cuvântului.
 • În momentul în care era clar că USL nu mai putea continua, am luat o decizie în cadrul PNL, iar eu ca preşedinte, deşi ştiam că poate să coste, am ieşit public şi am explicat de ce mergem fiecare pe drumul nostru.
 • Victor Ponta, deşi este preşedintele celui mai puternic partid din România, deşi este premier, rareori iese să îşi asume ceva, ba iese cu Daniel Constantin, ba iese cu Gabriel Oprea.
 • Noi vorbim acum de soarta portului Constanţa, de o decizie care stă în mâna primului ministru şi pe care trebuie să şi-o asume.
 • Ce rost are să trebuiască să-l fac eu din nou mincinos pe domnul Ponta, când există fapte care arată poziţia PNL la momentul respectiv. Nu s-a dat nici Portul Constanţa, nici alte porturi şi nici terenul de sub alte porturi, dunărene de exemplu.

Despre declaraţia Elenei Udrea, că lista PMP pentru PE este singura care nu conţine nume de soţii, amante sau fiice

 • Prefer să nu comentez conţinutul declaraţiei doamnei Udrea, pentru că luat la detaliu ar putea naşte discuţii, ceea ce eu nu vreau, pentru că nu acesta este scopul campaniei.
 • Ramona Mănescu şi Adina Vălean sunt două persoane care au explicat că au avut o carieră politică construită personal înainte ca soţii lor să fie în poziţii de decizie în PNL, ambele şi-au început cariera de europarlamentar înainte ca eu să fiu preşedinte al partidului sau Rareş Mănescu vicepreşedinte sau secretar general.
 • Poziţiile lor în Parlamentul European, pe care nu le poţi influenţa de la Bucureşti, au fost obţinute prin decizia liberalilor de la Bruxelles.
 • În plus, au explicat fiecare dintre ele cu ce se ocupă la Bruxelles. De fiecare dată când s-au organizat dezbateri pe teme europene cu oameni de prestigiu atât Adina Vălean, cât şi Ramona Mănescu au participat.
 • Pornirea doamnei Udrea împotriva nepotismului, favoritismului, a situaţiei de nevastă sau a situaţiei de amantă este una sănătoasă, numai că, în ce ne priveşte pe noi, cariera politică a Ramonei Mănescu şi Adinei Vălean nu datorează nimic funcţiei soţilor.
 • Elena Udrea nu avea aceeaşi părere când organiza strângerea de voturi pentru Elena Băsescu.

Despre acuzele de trădare a electoratului PNL prin alierea cu PSD în USL

 • Constituirea USL a fost un fapt complicat pentru PNL. Nici astăzi nu am nici cea mai mică ezitare să afirm că era un act politic care trebuia făcut şi, într-un anumit sens, constituirea USL a avut acelaşi punct de plecare ca şi constituirea alianţei DA.
 • În 2011, când am constituit USL, PDL, regimul Băsescu aveau tendinţa din ce în ce serioasă de a se transforma într-un partid stat, ceea ce PNL, prin însăşi vocaţia şi doctrina sa trebuia să împiedice şi nu avea cum s-o facă altfel.
 • Oamenii politici sunt datori să încerce, să-şi asume şi riscuri. O asemenea coaliţie stânga-dreapta, dacă ar fi putut funcţiona, dacă partenerii ar fi respectat obiectivele şi spiritul ei iniţial, putea să facă lucruri foarte importante, foarte repede pentru România.

Despre adresabilitatea proiectelor PNL pentru PE către pensionari

 • Liberalii au programe radicale. În România, singurul guvern care a majorat, de mai multe ori şi semnificativ pensiile, a fost guvernul liberal.
 • Direcţiile prioritare pe care le susţinem, la nivelul politicilor europene, aduc creştere economică pentru ca,implicit, să se susţină şi sistemul de pensii.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: