Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut în cadrul manifestării electorale EuroCampionii PNL, la Constanța – 17 mai 2014

IMG_4421“Bună ziua, dragi prieteni, aș vrea înainte de toate să vă mulțumesc tuturor celor care sunteți aici, să le mulțumesc liderilor organizației dumneavoastră, organizației noastre din Constanța și lui Puiu Hașotti, și lui Victor Manea, și lui Gheorghe Dragomir, să le mulțumesc primarilor noștri, să vă mulțumesc ca un prieten, ca un coleg, și ca un om al cărui loc de origine în Partidul Național Liberal este Constanța.

Am mai spus și altă dată, eu m-am înscris în Partidul Național Liberal, am fost botezat ca liberal, la Constanța și de aceea de fiecare dată când vin aici întâlnindu-vă și pe cei foarte tineri, și pe cei care au fost martori la momentul acela și îi cunosc de atunci, și asta era în februarie 1990, în alt secol, în alt mileniu, de aceea am senzația că revin acasă.

Asemenea tuturor liberalilor din țară, sunteți casa mea, familia mea, speranța mea.

Vreau să vă spun astăzi câteva lucruri nu despre alții, nu despre adversare, nu despre Băsescu, nu despre Ponta, ci despre noi, despre familia noastră. Unii cred că este suficient să fabrice sondaje, și să asmută de televiziuni în fiecare zi împotriva noastră pentru a ne descuraja, pentru a ne demobiliza, pentru a face să ne uităm cine suntem, alții cred că noi, asemenea altor oameni politici sau altor partide, nu facem politică decât pentru a pune mâna pe beneficiile puterii, pe beneficiile guvernării. Unii cred că este suficient să ne considere și pe noi, ca și pe ei, gata de orice compromis, gata de orice minciună, gata de orice trădare, iar eu le spun și vă spun, vouă mai ales celor tineri, așa ceva nu se poate la Partidul Național Liberal.

Poate că noi, ca oameni avem fiecare slăbiciunile noastre, aceleași cu ale altora, poate că avem momentele noastre de îndoială sau de teamă, dar Partidul Național Liberal nu este la fel cu celelalte partide pentru că așa cum s-a spus aici, Partidul Național Liberal a făcut România modernă, Partidul Național Liberal, adică acest partid, a făcut România Mare. Partidul Național Liberal a dat tuturor românilor pentru prima oară dreptul de a vota, Partidul Național Liberal a înființat prin Spiru Haret sistemul național modern de învățământ, Partidul Național Liberal și-a dat martirii în pușcăriile comuniste.

Și când ești membru într-un partid care a fost condus de marii Brătieni, care a fost condus de Duca, un partid care poartă moștenire glorioasă și în același timp povara de toate aceste fapte, nu te poți îndoi, nu te poți teme și nu poți trăda. Deci, nu este de ajuns, nici cu sondajele, nici cu televiziunile, nici cu amenințările, nimeni din Partidul Național Liberal nu va fi clintit, primarii noștri sunt aici pentru că au ales să fie liberali și aici vor rămâne.

Noi toți am ales să fim liberali din credință, din convingere și nu pentru că cineva ne-a constrâns sau ne-a forțat, asta nu poate înțelege, din păcate, nici tânărul domn Ponta, cum nu au putut înțelege nici colegii săi mai bătrâni. Acest partid nu a făcut lucruri mari, doar în vremurile istoriei dinainte de comunism, acest partid, cum spuneam, și-a dat martirii, și-a dat jertfa în pușcăriile comuniste. Aceste partid din primele zile ale anului 1990 a avut curajul să vorbească în România atunci când puțini ascultau, despre istoria adevărată a României, despre proprietate, despre libertate, despre rege, despre toate lucrurile adevărate pe care oamenii nu le știau, și atunci cât aveam, 2%, 3%? Nu asta conta, conta faptul că noi aveam curajul și datoria de a face ceea ce trebuie, de a face ceea ce istoria, și mândria și tradiția partidului nostru ne cerea.

Ne poate speria cineva astăzi cu un sondaj fabricat? Ne poate azi, cineva intimida pe noi, urmașii unui Gheorghe Brătianu sau lui Dinu Brătianu, morți în pușcăria comunistă de la Sighet? Eu cred că nu!

Ne poate azi împiedica cineva să spunem României tot adevărul pe care îl știm? Eu cred că nu.

Teama lor, teama celor care nu și-au fixat un obiectiv la aceste alegeri, ci țin cu tot dinadinsul ca noi să nu ne atingem obiectivul este generată de faptul că știu adevărul. Pe ecranele televiziunilor lor este o farsă, bătălia României nu se dă între Ponta și Udrea, între PSD și Băsescu. Bătălia în România acum și pe viitor se dă între PSD, care vrea să se întoarcă în 2004, și PNL, singura alternativă europeană.

Avem toate motivele să intrăm în această luptă cu optimism și cu toată puterea. Avem de partea noastră adevărul. Avem de partea nostru curajul pe care nici un alt partid nu l-a mai avut în România, de a pune înaintea beneficiilor guvernării principiile pentru care facem politică.

Avem de partea noastră 800 de primari adevărați, loiali, devotați comunităților și Partidului Național Liberal. Avem cei mai buni candidați! Și când spun acest lucru nu spun o lozincă. Fiecare dintre ei a cutreierat în aceste zile țara și o va face până la sfârșitul campaniei, spunând exact ce au făcut Ramona Mănescu, Adina Vălean, Norica Nicolai, Renate Weber, Cristian Bușoi, toți acești oameni pot să spună românilor: asta am făcut în Parlamentul European, asta vreau să fac. Avem un program pe care sigur că nimeni nu vrea să îl dezbată, pentru că nu are cine, pentru că de la adversarii noștri nu auzim nicio idee despre ce vrem noi să facem în Parlamentul European. Eu nu vreau să sărim cu parașuta în Parlamentul European, eu nu vreau să facem liste pe cine și cât băgăm la pușcărie în Parlamentul European.

Noi vrem în Parlamentul European fonduri pentru agricultura și infrastructura românească, noi vrem în Parlamentul European o legislație care să permită unei țări ca România dezvoltarea economică și reindustrializarea. Noi vrem în Parlamentul European drepturi egale și efective de circulație, de muncă, de viață pentru milioanele de români aflați azi în afara țării.

Despre aceste lucruri, programul nostru vorbește și noi avem garanția că acești oameni, ca și alții alături de ei care vor primi noi mandate, le vor face. Am lansat ieri un program major de strategie economică pentru următorii ani, pe care l-am propus împreună cu Klaus Iohannis, cu Eugen Nicolăescu, cu toți colegii noștri, și l-am propus în discuție publică pentru a da un sens și un conținut discuției despre dreapta. Astăzi ni se spune noi vrem să facem unificarea dreptei, dar nu ni se spune ce este dreapta.

Dreapta nu este ce ne povestește domnul Băsescu, dreapta este, înainte de toate, dragoste adevărată de țară. Dreapta este credință în Dumnezeu, în valori și în adevăratele elite! Dreapta este respect pentru libertatea, pentru proprietatea și pentru munca omului. Dreapta este curajul de a-ți valorifica tradiția și de a crea și aplica proiecte noi pentru țara ta. Dreapta înseamnă conducători puternici și devotați comunităților lor. Dreapta înseamnă un stat care să îl respecte pe cetățean pentru că cetățeanul plătește statul, și nu invers.

Dreapta înseamnă locuri de muncă și nu pomană, dreapta înseamnă șansă pentru fiecare și decență în actul de guvernare, nu populism, demagogie, autoritarism și ipocrizie. Noi credem că asta este dreapta. În cultura noastră, în programul nostru, în propunerilor noastre punem aceste idei. Cine vrea să le împărtășească, cine vrea să vină alături de noi este binevenit. Dar noi nu vom sta să negociem alte coaliții cu cei împotriva cărora am făcut Uniunea Social Liberală.

Partidul Național Liberal nu are niciun fel de înțelegere sau de complicitate cu Traian Băsescu sau cu altcineva, pentru că noi am dat jos de la putere regimul Băsescu și guvernarea PDL, pentru că noi i-am pus capăt atotputerniciei lui Traian Băsescu în România, pentru că noi suntem singurii care, din 2008 până în 2012, fiecare zi, fiecare oră, am fost în opoziție și nu am făcut compromis cu Traian Băsescu.

Astăzi, noi suntem alternativa și noi ne batem cu cei care vor să întoarcă România în 2004, cu cei care vor ca România să fie roșie de sus până jos. România nu mai poate fi ținută în întunericul valorilor. În România, nu va exista niciodată o republică Mazăre sau o republică Dragnea, pentru că România este o țară liberă, a tuturor românilor liberi.

Nu uitați, dragi tineri în special, că nu sunteți membri ai oricărui partid. Nu uitați că la putere sau în opoziție, că având un scor sau altul, PNL are obligații maxime pentru că a lucrat mereu și trebuie să lucreze mereu pentru toată națiunea română. De aceea se numește Partid Național Liberal. Fiți la înălțimea acestui nume, fiți la înălțimea acestei misiuni, respectați-vă alegerea pe care ați făcut-o, atât avem de făcut și restul vine de la sine. Vine curajul, vine putința, vine victoria! Doamne ajută!”

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: