Sinteză declarații Klaus Iohannis în cadrul emisiunii „Prime Time News“, Realitatea TV

JohannisAţi aunţat că sunteţi gata să candidaţi?

Dacă partidul îmi va propune, sunt gata să candidez. la alegerile prezidenţiale. Au fost unii colegi care şi-au exprimat această opţiune, mai informal, dar rugămintea mea a fost să discute candidatura în organizaţii şi vom vedea care sunt dorinţele organizaţiilor. Este un demers care se potriveşte foarte bine cu modul în care noi liberalii ne vedem ca partid.

Peste câteva săptămâni putem avea un candidat al nostru. Şi apoi vom vedea candidatul PNL-PDL. Nu pot să intru în spaţiu public şi să spun: eu nu vreau să candidez, dacă în partid se va hotărâ acest lucru. Sper să fie o luare de poziţie reciprocă şi nu formală. Nu aş vrea să existe dubii asupra modului în care se discută în partid. Nu voi fi prezent la discuţiile din organizaţiile judeţene.

Care ar fi şansele să nu fiţi validaţi?

Atunci când am anunţat intenţia de  a candida pentru şefia partidului a fost opţiunea mea de  a mă înscrie în competiţe. Cealată opţiune trebuie să vină invers, dinspre partid spre mine. Anunţul meu a fost foarte bine primit. Habar nu am despre ce vorbeşte domnia sa (n.r Ponta). În zilele aceste nu vorbim despre a fi sau a nu fi USL, ci despre o candidatură. Victor Ponta este un competitor redutabil.

Cum l-aţi putea învinge?

Ducând o campanie învingătoare. O parte din voturi vor veni, cert, pe persoană. Nu putem spune că doar partidul sau doar persoana candidează. Contează amândouă.

Sunteţi mai bun decât domnul Predoiu?

Este candidatul desemnat de PDL. Noi, PNL, vom avea un candidat desemnat, după care este obligatoriu un sondaj care ne spune care din cei doi sunt mai bine poziţionaţi. Dacă ne spune că sunt amândoi, fie se face un sondaj mai amplu, fie se ia o decizie politică. Sondajele nu decid, dar pentru a lua decizia corectă este recomandabil să existe nişte sondaje bine făcute. Sondajele sunt un indicator puternic. Nu arată doar la momentul sondăriii ce opţiune are candidatul, ci şi dacă are şanse să mai crească sau nu. Atâta vreme cât negociem nu se poate spune care sunt poziţiile în negociere. Eu am anumite opinii, dar nu vreau să discut despre ce se negociază.

Ce este nenegociabil cu PDL?

Nu putem intra în detalii. Dacă se negociază e bine să fie discutat de negociatori şi nu de opinia publică.

Despre declaraţiile lui Tăriceanu care cerea renunţarea la negocieri

Nu am niciun motiv să-i răspund. S-a autosituat în afara partidului şi nu trebuie să comentăm afirmaţiile domniei sale. Asupra acestor chestiuni va delibera congresul PNL.

Despre eventualele modificări ale statutului PNL

Este o abordare care permite PNL să reacţioneze mai bine la situaţia actuală. Cei din conducere trebuie aleşi individual, cel puţin în situaţia în care aş fi preşedinte mi i-aş dori vicepreşedinţi pe cei mai puternici.  În momentul de faţă nu există nevoia poziţiei de prim-vicepreşedinte. Acestă poziţie a fost introdusă pentru că Antonescu a venit cu un concept de tandem care avea nevoie de două poziţii foarte vizibile. Acum nu mai consider necesară această poziţie. Îmi doresc o echipă puternică care reprezintă voinţa partidului. Din discuţiile cu colegii am înţeles că mulţi din partid îşi doresc revenirea la această modalitate de alegere. Acum eu o să propun să revenim la alegerea directă.

Care este relaţia cu Crin Antonescu?

Am avut, am şi mă voi strădui să am o relaţie foarte bună cu domnul Antonescu. Sunt prieten cu Antonescu. Poţi să fii prieten foarte bun, fără să trebuiască să armonizezi fiecare pas. Am vorbit înainte să fac publică demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte. L-am sunat, am discutat, i-am explicat raţiunea mea.

Despre demisia lui Antonescu

Este un pas înţelept politic. Nu este o problemă că nu ne-a consultat. Este un act de voinţă.

Ce rol va mai avea Crin Antonescu în partid?

Asta vom elucida împreună. Îl consider în continuare unul dintre cei mai puternici, mai versaţi politicieni din România. Vom discuta după ce vom avea mai multe discuţii şi cu domnul Antonescu şi cu alţi colegi.

De ce un om care ar putea să aibă orice funcţie, a renunţat la tot?

Fiindcă aşa a decis. Îi înţeleg gestul şi îl susţin

Despre declaraţia lui Ghişe, că Iohannis este slab

Dacă s-a oferit la calitatea de politician, nu i-aş da niciun răspun. Aş lăsa analiştii. În chestiunea cu anumite scenarii, vă spun că acele afirmaţii sunt hilare, caraghioase.

Despre afirmaţiile lui Ponta privind existenţa unor forţe oculte

Dacă prim-ministrul are informaţii că s-a întâmplat ceva senzaţional să vină să spună.Nu am auzit niciodată în Europa un demnitar făcând declaraţii din această categorie. Dacă acele informaţii ar fi adevărate, ar fi obligat prin fişa postului să ia măsuri. Ştiu cum am ajuns aici şi nu are legătură cu nici o conspiraţie, cu niciun palat.  Faptul că se fac astfel de afirmaţii nu mi se par în regulă.

Despre alianţa PSD-PPDD

Mai lipsea să spună domnul Ponta şi domnul Diaconescu că prin ei USL trăieşte.

Care este mesajul pentru colegii din PNL?

Este posibil ca unele persoane care au fost propuse de liberali să fie mai puţin dorite. Sper să nu se termine într-o vendetă. Când ne-am retras din USL am retras miniştrii, secretari de stat şi din deconcentrate. Ceilalţi sunt apolitici. Nu am niciun mesaj să le transmit. Dacă oamenii sunt buni pe post şi îşi fac treaba, să rămână pe post.

Etichete:, , , , , , , , , ,

8 comentarii pe “Sinteză declarații Klaus Iohannis în cadrul emisiunii „Prime Time News“, Realitatea TV”

 1. hmm 2 iunie 2014 la 10:13 PM #

  chiar daca nu i-am simpatizat pe pedelisti, totusi, trebuie sa se vada in noul partid si identitatea lor , nu numai cea a pnl. nu trebuie inghititi si facuti liberali peste noapte. numele sa ramana pnl, dar sa fie si simboluri pdl-iste in identitatea noului partid, altfel ar fi un soc si pentru electoratul pdl ca partidul lor favorit sa dispara in neant hodoronc-tronc, mai ales ca diferenta de procente pnl-pdl nu e asa mare

  Apreciază

  • Radu Zlati 2 iunie 2014 la 11:42 PM #

   eu aș păstra culoarea portocalie, mai ales că portocaliul este culoarea popularilor europeni. Numele și săgeata, de la liberali. 🙂

   Apreciază

   • hmm 3 iunie 2014 la 10:40 AM #

    si trebuie, din respect pentru pdl, sa puneti in sediul pnl si tablourile lui petre roman (poate si ale lui ilescu 🙂 ) si cel al lui traian basescu. se va considera ca a fost presedinte din partea pnl :). ati putea sa-l faceti presedinte de onoare langa campeanu, quintus si crin 🙂

    Apreciază

 2. hmm 3 iunie 2014 la 10:46 AM #

  portocaliul este culoarea crestin democratilor. ppe a pornit ca un grup crestin -democrat (specific spatiului germanic si italian) si , pentru a profita, a inglobat si partidele conservatore si liberale de dreapta din spatiul mediteranean si cel al europei de est. au fost smecheri si au inghitit tot ce era de dreapta din fostele state comuniste avand o putere uriasa in ue lasandu-i pe alde de caruta. si pentru ca ppe e in mare majoritate format din crestin democrati si conservatori au ales ca simbol ppe ceva difuz , pentru ca sa nu existe certuri intre portocaliul crestin-democrat si albastrul conservatorilor. cam asta e ce am inteles de pe wikipedia 🙂

  Apreciază

  • Radu Zlati 3 iunie 2014 la 4:24 PM #

   deci rămâne că, dacă ar conta dihotommia dreapta/stânga, locul PNL ar fi mai degrabă tot în PPE (dacă tot ne orientăm după wiki)

   Apreciază

 3. hmm 3 iunie 2014 la 10:50 AM #

  portocaliu au partidele din: Austria, Germany, France, Portugal, Switzerland, Finland, Romania, Hungary, Slovakia, Czech Republic and Turkey. (wikipedia :http://en.wikipedia.org/wiki/Political_colour#Orange

  http://en.wikipedia.org/wiki/European_People%27s_Party
  „The European People’s Party (EPP) is a European political party founded in 1976 by Christian democratic parties, though later it increased its membership to include conservative parties and parties of other centre-right political perspectives.”

  in logo-ul ppe (http://en.wikipedia.org/wiki/File:EPP_logo.svg) e o banda albastra si stele galbene sau portocalii? nu imi dau seama.

  Apreciază

 4. usl1236 9 iunie 2014 la 3:54 AM #

  iohannis acest tradator ordinar care i-a infipt cutitul in spate lui Antonescu sa ajunga presedintele pnl? Mai bine ingropati cu totul acest partid si gata. Antonescu l-a adus in partid, i-a dat functii si l-a sustinut si el l-a tradat odios. PNLul acest partid care si-a macelarit liderul pe Antonescu merita sa ajunga la groapa de gunoi a istoriei! Rusine!

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: