Declarație politică deputat Radu Zlati: CAS redus cu 5% – adevăr sau provocare?

Domnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor, stimați colegi parlamentari,radu zlati

După câte este bine cunoscut, în aceste zile se desfășoară la București tratative între Guvernul României și creditorii săi internaționali: Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și reprezentanți ai Comisiei Europene. Scopul principal al misiunii FMI este realizarea celei de a treia evaluări a acordului stand-by semnat între FMI și Guvernul Ponta în septembrie 2013.

Reamintesc echipei Victor Ponta (premier),  Liviu Voinea (ministrul delegat pentru Buget) și Ioana Petrescu (ministrul Finanțelor) că, înaintea și pe parcursul campaniei pentru alegerile europarlamentare au promis, în repetate rânduri, că Guvernul Ponta 3 va micșora cu 5% CAS la angajator.

În momentul în care promitea acest fapt, echipa de negociere cunoștea faptul că încasările la buget au crescut cu doar 4% pe primele luni ale anului față de un prognozat 8%; cunoștea faptul că această scădere a CAS va duce la o scădere a veniturilor cu 1,5 miliarde lei pentru a doua jumătate a anului 2014; cunoștea faptul că FMI va solicita, în buna sa tradiție, statului român să acopere prin măsuri fiscale această gaură în buget.

Personal consider că guvernul Ponta nu va implementa respectiva măsură, în principal din cauza opoziției FMI. În acest caz, va trebui să tragem următoarele concluzii: fie premierul Ponta și ai săi colegi, mândri că sunt români, au mințit în timpul campaniei electorale că vor scădea CAS începând din 1 iulie 2014 – și asta înseamnă că nu merită să rămâne la guvernare decât dacă românii preferă să fie guvernați de către niște mincinoși; fie nu au mințit dar au fost incapabili să realizeze că măsura nu poate fi luată, și FMI a trebuit să îi arate lumina de la capătul ignoranței – deci nu merită să guverneze, incapabili fiind; fie nu au mințit, și-au făcut corect temele dar nu au reușit să treacă peste binecuvântata obtuzitate de natură contabilă a FMI, ceea ce înseamnă că nu ar merita ca românii să fie mândri de cei care îi guvernează.

Contrar legilor din logica aristotelică, am dat și un tertium – vom vedea destul de repede care dintre variantele de mai sus este valabilă. Din păcate, nici una nu este favorabilă întreprinzătorilor români, mediului economic în general. Este nevoie de o nouă abordare a regimului fiscal, România are nevoie de o guvernare de dreapta care să relanseze economia românească pe termen lung și în mod sănătos.

Radu Zlati, deputat PNL colegiul nr. 5 județul Cluj

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: