Klaus Iohannis: Guvernul Ponta anunță electorata pentru mediul de afaceri

JohannisDupă aproape un an și jumătate de guvernare contradictorie, cu măsuri economice și fiscale fără orizont, Victor Ponta ne demonstrează tuturor că singurul model economic pe care îl utilizează este câștigul electoral.  Reducerea temporară a CAS nu poate fi altceva decât o “electorată” pentru mediul de afaceri.

Reamintim faptul că PNL s-a pronunțat ferm în favoarea reducerii poverii fiscale asupra muncii încă de la începutul anului 2013, care era de fapt, din punct de vedere economic, momentul optim de stimulare a mediului de afaceri prin reducerea CAS la angajator.

Ne-am bucura ca inițiativa și eforturile PNL să prindă viață, într-un final, prin reducerea poverii fiscale pe muncă,  dacă am fi siguri că nu avem de-a face cu o nouă inducere în eroare.

Suntem îndreptățiți însă să considerăm că amânarea acestei măsuri, vreme de un an și jumătate, a făcut parte din strategia electorală a Guvernului Ponta, care acum, când se apropie alegerile prezidențiale, dorește să arate românilor că îi pasă și de clasa antreprenorială și de locurile de muncă.

Este îngrijorător faptul că Guvernul nu a reușit să convingă FMI în privința reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale. După declarații de intenție dintre cele mai optimiste, chiar asigurări certe pe care Victor Ponta le-a dat în repetate rânduri, că va convinge FMI în ceea ce privește reducerea poverii fiscale asupra muncii, amânarea evaluării acordului cu FMI este un eșec major pe care Victor Ponta și Guvernul PSD trebuie să și-l asume.

Misiunea FMI derulată în aceste zile intervine după amânarea, din motive electorale, a evaluării care trebuia să aibă loc în mai. Primul-ministru a anunțat că FMI a amânat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu România. În condițiile în care noiembrie va fi chiar punctul culminant al campaniei pentru alegerile prezidențiale, ar trebui să înțelegem că FMI a scos deja România, pentru 2014, de pe agenda evaluărilor?

Ar fi cu adevărat dramatic pentru economia României ca FMI să fi refuzat măsura reducerii CAS din considerente de sustenabilitate. Chiar Guvernul a recunoscut că problemele acestor negocieri privesc impactul bugetar pe care reducerea CAS l-ar avea anul viitor, în 2015. Ceea ce înseamnă că, de fapt, “cadrul fiscal-bugetar” al Guvernului Ponta nu permite reducerea CAS și în 2015, iar decizia de azi a premierului dobândește doar caracter electoral, nu și unul economic.

Faptul că FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS demonstrează că Guvernul nu și-a făcut temele, așa cum a anunțat în Memorandumul semnat în februarie 2014. De fapt, Guvernul nu a adaptat “cadrul fiscal-bugetar” astfel încât reducerea CAS să devină sustenabilă și în ochii organismelor financiare internaționale.

În aceste condiții, decizia Guvernului reprezintă un semnal de alarmă pentru mediul de afaceri. După ce a fost lipsit de orice predictibilitate fiscală în 2013, care s-a văzut în reducerea investițiilor, a formării brute de capital fix cu 3,3%, mediul de afaceri nu va putea beneficia de pe urma reducerii CAS, deoarece o va percepe doar ca măsură temporară, care se aplică în toamnă, dar fără garanții de continuitate. De altfel, întreprinzătorii, mediul de afaceri în general, au deja senzația că guvernul se joacă, de la un trimestru la altul, cu destinele lor economice.

12 iunie 2014

Klaus Iohannis, Președinte interimar al PNL

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: