Câte ceva despre doctrina PNL și trădiceni

radu-zlati-600x423De mulți ani militez aici pe blog (sau în varii împrejurări publice) asupra necesității unor clarificări ideologice, doctrinare, în cazul Partidului Național Liberal. Care este doctrina PNL? Cât se înscrie ea în curentul liberal contemporan (ceea ce înseamnă, din punct de vedere ideologic, mai degrabă un centru stânga) și în ce măsură este legată de liberalismul interbelic (care avea o notabilă inserție conservatoare)?

Statutul PNL spune că (art. 6): ”Partidul Naţional Liberal este un partid liberal, membru al Alianței Liberalilor și Democraților Europeni şi al Internaţionalei Liberale. Partidul Naţional Liberal îşi asumă istoria şi tradiţia sa, reprezentarea ideilor şi valorilor liberale, civice şi ale dreptei democratice româneşti.” Din acest punct de vedere, lucrurile sunt destul de vagi.

 • A fi liberal în zilele noastre înseamnă, mai peste tot, a fi de centru-stânga sau chiar stânga (în SUA). ALDE, ca partid politic, este de centru dar un centru provenit mai degrabă dintr-o medie a variatelor sale componente, care merg de la radicalism stângist la dreapta (aici se auto-plasează PNL).
 • Istoria și tradiția PNL înseamnă o plecare de pe stânga (epoca roșilor, până la 1875) pentru a se ajunge la un centru-stânga (1875 și până la Marele Război, cu aplecare mai înspre stânga după preluarea de către PNL generoșilor din PSDMR) iar mai apoi de centru dreapta (cu accente conservatoare după dispariția Partidului Conservator și apariția PNȚ). La reapariția sa în 1990 Partidul Național Liberal s-a autodefinit ca fiind partid de dreapta și a militat pentru unele din valorile dreptei postcomuniste est-europene (anticomunism, restitutio in integrum, apărarea proprietății) dar cu multe concesii guvernamentale făcute, pragmatic, centrului sau chiar stângii.
 • Reprezentarea ideilor şi valorilor liberale, civice şi ale dreptei democratice româneşti – o frumoasă înșiruire, dar încă rămâne de definit ce înseamnă în anul de grație 2014, într-o Românie integrată european, (1) ideile şi valorile liberale, (2) ideile şi valorile civice şi (3) ideilor şi valorile dreptei democratice românești (mai ales în condițiile în care, atunci când România a avut o dreaptă reală (nu centru-dreapta), aceasta nu a fost și una democratică)?

Congresul PNL ar putea fi o bună ocazie de a discuta despre doctrina liberală românească, dacă PNL ar avea doctrinari printre liderii săi de primă linie și dacă PNL ar fi interesat de această problemă. Congresul PNL din 2013 a fost un eșec din această privință (pe linia tuturor congreselor PNL de după 1990), deoarece nu s-a intenționat să fie introduse în Statutul PNL elemente care să îl fi plasat mai hotărât înspre dreapta eșichierului politic; de altfel ar fi fost și destul de greu să fie realizat acest lucru în condițiile apartenenței la ALDE (care nu este un partid european de dreapta) și ale concurenței cu PDL, de asemeni un partid asumat de dreapta (mai nou, dar neofiții adesea au un radicalism mai accentuat al convingerilor).

Mă tem că momentul Congresului Extraordinar din iunie 2014 va și el un moment ratat din acest punct de vedere, altele fiind prioritățile sale.

În ceea ce mă privește, între liberalism și dreapta, eu aș pune accent pe cea de a doua sintagmă. Spun asta deoarece valorile liberalismului clasic au fost asumate (marea lor majoritate) de către mai toate curentele politice dominante în acest moment pe scena politică internațională. De la social-democrație la dreapta conservatoare nimeni nu neagă libertatea individuală, drepturile și libertățile fundamentale ale omului și cetățeanului, separarea puterilor în stat, respectarea proprietății private și alte asemenea valori – diferențele fiind mai degrabă de nuanțe decât de principiu. În schimb, ca om de dreapta și membru al PNL, resimt că valorile naționale (chiar și în condițiile integrării europene) și cele tradiționale (printre care îndeosebi cele religioase sau monarhice) se regăsesc în prea mică măsură în doctrina PNL.

Poate că Congresul prin care PNL va prelua (indiferent de forma juridică ce va fi folosită) Partidul Democrat Liberal va fi o ocazie potrivită pentru a întări elementele de dreapta (conservatoare și democrat-creștine) în cadrul doctrinei PNL. Nu pot decât să o sper. Deocamdată însă un grup eterogen (grupat în jurul lui C.P. Tăriceanu) provenit din rândurile PNL amenință unitatea partidului, criticile grupului privind îndeosebi afilierea PNL la Partidul Popular European. M-am mai referit, tangențial, la activitatea acestui grup, activitate care devine cu atât mai febrilă cu cât se apropie momentul Congresului Extraordinar și cu cât crește disperarea celor care sponsorizează politic (dinspre stânga!) persoana fizică C.P. Tăriceanu.

În context mă voi referi la o postare recentă a colegului (încă!) de partid, deputatul Paul Dumbrăveanu (https://www.facebook.com/paul.dumbravanu?fref=ts) și anume:

Dezbaterea despre trecerea PNL la PPE trebuie sa ajunga la o lamurire ideologica. Ramane PNL fidel istoriei de 139 de ani sau trece la ideologia liberal conservatoare?
Propunerea este ca PNL sa treaca de la ideologia traditionala – National Liberalism – existenta inca de la fondarea partidului in 1875, catre ideologia Liberal Conservatoare.
Adica de la Václav Havel; Friedrich Hayek;Franklin D. Roosevelt;John Locke (ALDE-National Liberalism) catre Winston Churchill;François de Chateaubriand;(PPE-Liberal Conservatoare.)
Principiul egalitatii
Inegalitatea este naturala-normala (Liberal Conservator) sau Inegalitatea nu este naturala -este anormala (National Liberalism-Liberalism Clasic) ?

Nu i-aș răspunde, dacă nu l-aș respecta îndeajuns pentru a regreta că viața l-a împins în brațele trădicenilor, din a căror rânduri eu sper să se desprindă cât mai devreme. I-aș răspunde așa:

 • Da, trecerea la PPE ar trebui să ducă la o clarificare ideologică. Dacă nu acest Congres, atunci următorul cu necesitate va trebui să răspundă unde se află, cu acuratețe, PNL din punct de vedere doctrinar.
 • Da, este momentul trecerii la un Liberal-Conservatorism (cu elemente ale doctrinei popular-creștine). Dar felul în care Paul Dumbrăveanu a pus problema este deficitar, căci istoria PNL nu este una omogenă din punct de vedere doctrinar, iar trecerea la o ideologie liberal-conservatoare nu ar fi o transgresiune a tradiției PNL, ci de abia o întoarcere la o tradiție deja asumată de către partidul nostru (vezi mai sus).
 • Este absurd să pui în aceeași găleată pe Václav Havel, Friedrich Hayek, Franklin D. Roosevelt, John Locke și să le atașezi eticheta ALDE. Pe de altă parte nu m-ar deranja deloc dacă viitoarea doctrină liberală românească ar prelua elemente din gândirea unor Winston Churchill sau François de Chateaubriand (hai să adaug, spre oroarea trădicenilor, pe Margaret Teacher, Ronald Reagan și mișcarea Tea Party din ultimul deceniu).
 • Național-liberalismul nu privilegiază în mod absolut egalitatea, căci atunci nu își are rostul sintagma ”național”, tot așa cum liberal-conservatorismul nu are drept țintă de cucerit sau de apărat inegalitatea. Și sunt convins că dacă suntem egal îndreptățiți la a beneficia de drepturi (ca oameni și ca cetățeni) asta nu ne face egali decât în fața lui Dumnezeu și a Legii.

În rest totul bine și la vară cald. Aștept cu nerăbdare o analiză a grupului trădicean asupra rezultatelor PNL din perioada 2009-2014, în care (de exemplu) ministrul Chițoiu să critice, cu argumente, politica economică și financiară a guvernului USL (repetând eventual unele dintre criticile făcute de către Tăriceanu la adresa guvernului, prin 2013…) precum și ineficacitatea miniștrilor PNL ai finanțelor și economiei din respectivul guvern. Sau în care cei care înroșeau firele telefonice în timpul campaniei electorale din mai 2014 (invitând liderii teritoriali să practice un non-combat sau chiar mai rău, făcând propagandă electorală explicită candidaților PSD) să analizeze critic rezultatele la alegerile europarlamentare. Nu-i așa că ar fi vesel? Deci se adeverește că suntem o țară tristă, plină de umor…

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “Câte ceva despre doctrina PNL și trădiceni”

 1. hmm 16 iunie 2014 la 1:43 AM #

  spuneti astea si in congres. sa stie si anlfabetii ca alde e un partid al marxistilor, ce sustine: propaganda gay-lesbiene-transexuali, dreptul la eutanasie pentru copii, ajutor social obligatoriu, adica niste mizerii de stanga infecta, nu de dreapta. cel mai bine e in ppe, chiar daca ppe nu e nici el dreapta pura. grupul conservator e dreapta pura. ceea ce face tariceanu, finantat de ghita si ghidonat de el, e o mizerie.

  Apreciază

  • Radu Zlati 16 iunie 2014 la 11:39 AM #

   grupul conservator este mai de dreapta, din păcate este prea eurosceptic pentru gustul PNL

   Apreciază

 2. hmm 16 iunie 2014 la 1:50 AM #

  blaga, videanu , berceanu, astia chiar stiu sa mobilizeze electoratul. la cat de bun e in a aduce oamenii la vot, blaga ar merita sa conduca pnl-ul rezultat din fuziune.

  Apreciază

 3. George Surdulescu 16 iunie 2014 la 3:53 PM #

  Exclusii din PNL, Chiliman & Moisescu, intra cu drag in PDL ;ei declara ca de muuul timp isi doresc sa devina “ dreptaci uniti” ,precum mai vechii „draga Stolo”,Flutur..,etc.

  Blaga reintareste ASTAZI : “va fi o fuziune prin COMASARE !!!“

  (din Conf. de Presa de astazi ,de la sediul PDL !)

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: