IRL pe calea Damascului – povestea ia sfârșit

fuziuneZvonuri confirmate din multiple surse dau ca sigură fuziunea prin absorbție a grupării Inițiativa România Liberală de către Partidul Democrat Liberal. Cu alte cuvinte grupul Moisescu-Chiliman-Tușa a descoperit calea Damascului, drumul pre adevăratul liberalism (via PDL) și a adevăratei conduceri democratice de partid (via Vasile Blaga).

Las la o parte ilaritatea momentului, dacă ar fi să iau în considerare pretențiile și intențiile IRL promovate insistent mai ales în mediul online (pentru că IRL a existat mai ales acolo; în teritoriu a eșuat jalnic, așa cum a arătat experiența coabitării cu PNTCD-Pavelescu). Îmi stăpânesc zâmbetele și rețin doar utilitatea practică a gestului acestei fuziuni, din care toată lumea câștigă.

IRL câștigă

 • Chiliman devine (pentru puțină vreme) a doilea om într-un partid serios (PDL), pohta ce-a pohtit-o după ce eșuase în tentativa de a fi al doilea om în PNL și de a face jocurile acolo (fie prin secretariatul general, fie prin organizația de București) iar apoi în PNȚCD. În plus, își asigură un nou mandat de primar, căci este greu de crezut ca ar fi câștigat alegerile ca independent sau membru al unui partid de apartament, în condițiile în care ar fi avut de înfruntat, în 2016, un PSD pe cai mari și un partid, PNL, realizat din fuziunea PNL cu PDL, și el bine reprezentat în sectorul 1.
 • Moisescu câștigă și el: de vreme ce Chiliman rămâne primar își poate face jocurile în continuare, așa cum știe el mai bine.
 • Diana Tușa câștigă – este grea viața ca independent, și apoi Tușa a fost doar o victimă colaterală a unui război Chiliman-Antonescu.

PDL câștigă

 • PDL câștigă, căci devine un partid cu reprezentare la vârf (primar) în capitală. Absorbția IRL de către PDL îl face pe Chiliman primar PDL cu acte în regulă (deși în 2012 a candidat pe lista USL, PDL fiindu-i adversar direct). Astfel poziția PDL la negocierile cu PNL pe capitală este mult întărită.
 • Vasile Blaga câștigă. El știe prea bine ce înseamnă suportul financiar al lui Moisescu pentru partidul său, ce înseamnă Chiliman pentru București și pentru Sectorul 1, și își poate bifa o victorie personală ca negociator,  înainte ca negocierile dure cu PNL (cele pe posturi și acces la resurse) să înceapă. În plus, el nu pierde prin ascensiunea lui Chiliman, căci postul de prim-vicepreședinte oferit acestuia nu este, la urma urmei, decât unul temporar – Congresul de fuziune cu PNL urmând să reașeze locurile în leadership.

PNL câștigă

 • PNL câștigă deoarece, după fuziunea cu PDL, va recupera gruparea Chiliman-Moisescu, fiii rătăcitori ai partidului. PNL va recupera un sector pe care practic îl pierduse, odată cu excluderea lui Chiliman din partid. În plus, ”noul” PNL, cel de după fuziune, nu va mai avea a se teme de tendințele centrifuge ale cuplului Chiliman-Moisescu. Aceste tendințe erau mai primejdioase în cadrul unui partid de 15-20%, cum era/este PNL; dar sunt mult mai ușor de suportat de către sistemul unui partid de 27-40%, cum va fi PNL după Congresul de unificare.

Deci salut mișcarea PDL și IRL care, deocamdată și în analiza mea, are unele rezultate pozitive evidente. Desigur, acei vajnici sprijinitori ai IRL din social media poate se vor simți, pentru o vreme, stânjeniți de amintirea propriilor lor spuse (sper că sincere, la vremea respectivă) privitoare la puritatea ideologică liberală a mișcării și văzând cum mișcarea lor este absorbită de vajnicii arnoteni, viitorii liberali din PDL. Dar asta este partea tristă a unei povești pline de umor care s-a numit IRL.

PS Cum rămâne cu simpatia manifestată nu o singură dată de către persoana fizică Tăriceanu față de cauza IRL? Rămâne valabilă?

alte articole despre IRL:

Etichete:, , , , , , , ,

8 comentarii pe “IRL pe calea Damascului – povestea ia sfârșit”

 1. traianvij 16 iunie 2014 la 12:44 PM #

  Si iata ne regasim intr-o situatie de win – win – win 🙂 sa vedem si cum se termina povestea asta

  Apreciază

  • Radu Zlati 16 iunie 2014 la 1:13 PM #

   ca de obicei, în coadă de peșțe. Singura speranță a mea – ca peștele să fie, totuși, viu.

   Apreciază

 2. hmm 16 iunie 2014 la 2:26 PM #

  eu as da pnl cu totul lui blaga si pedelistilor, numai sa nu schimbe numele partidului. atat. poate sa-l conduca si videanu, si turcan , si ialomiteanu, nu conteaza , doar sa nu se schimbe numele. poate sa se schimbe si culoarea in violet sau in cacaniu (poate de asta nu se face fuziune prin absorbtie , ci prin comasare, ca sa se poata umbla pe la simbolurile noului partid) , sau in indigo, doar sa nu se schimbe numele asta vechi de 150 ani. atat.

  Apreciază

 3. Razvan 16 iunie 2014 la 5:50 PM #

  Iar a iesit Gondolin Shador din ghioacea fantasy-ului ca sa vada lumea ca inca mai respira?

  Apreciază

  • Radu Zlati 16 iunie 2014 la 8:04 PM #

   Răzvane, trezește-te! Sunt pe aici, bântui non-stop 🙂

   Apreciază

 4. adrian 16 iunie 2014 la 6:51 PM #

  „Desigur, acei vajnici sprijinitori ai IRL din social media poate se vor simți, pentru o vreme, stânjeniți de amintirea propriilor lor spuse”
  Sper ca nu uitati ca si reciproca e valabila. De ce n-ar fi si vajnicii sustinatori PNL din social media usor stanjeniti?
  Mie imi place socoteala asta cu „castigatul” primariei. E ok, poate ca partidu’ chiar castiga. Va marturisesc ca_castigul de la sectorul 6 o fi castig pentru partid insa este catastrofal pentru cetateanul sectorului 6. Eu unul asa o simt, o bataie de joc, la fel cum a fost bataia de joc Poteras. Apropos de stanjeneala: in campanie am primit un fluturas care spunea cum USL a scapat de odiosii baroni locali printre cei 3-4 enumerati fiind si onor Poteras. Iata ca acum odiosul onorabil va fi reevaluat si se va intoarce la matca prin fuzionare absorbanta. Eu sunt stanjenit ca nu exista nicio stanjeneala pe astfel de situatii.

  Apreciază

  • Radu Zlati 16 iunie 2014 la 8:06 PM #

   și eu sunt oarecum stânjenit de stânjeneala dvstră și ne-stânjeneala lui Poteraș. Nu pot decât să sper că musiu nu se va înfige la ceva smântână de lins pe degete. Cât despre mandatul lui Mănescu, știu că a preluat primăria înglodată în datorii până la gât. Nici azi nu știu dacă a scăpat de ele.

   Apreciază

 5. redguy1973 16 iunie 2014 la 7:35 PM #

  Totusi e..penibila situatia aceasta..

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: