Mesajele președintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis – Buzău – 19 iunie 2014

klaus iohannisDespre competiția internă din PNL

 • Partidul Național Liberal, care dorește să consolideze statul de drept, să îmbunătățească viața oamenilor din țară, promovând democrația, nu poate să funcționeze fără un sistem democratic intern.
 • Primul rezultat al acestei abordări sunt aceste întâlniri în cadrul cărora cei doi candidați la președinția partidului ne prezentăm în fața celor care vor reprezenta organizațiile la Congres.
 • Am propus conducerii partidului să revenim la competiția internă, să acceptăm competiția pentru toate funcțiile care pot fi alese în partid. Și funcția de președinte și cele de vicepreședinți trebuie să fie la alegere liberală. Atunci când promovăm oameni în partid trebuie să existe o competiție și ceea ce trebuie să primeze să fie competența.
 • Este absolut vital să reintroducem acest principiu al competenței și atunci vom promova oamenii cei mai puternici și pentru conducerea partidului, dar și pentru pozițiile și funcțiile publice pe care va trebui să le ocupăm cât de curând în administrația statului.

Despre proiectul politic pentru PNL

 • Analizând piața politică românească, rezultatele studiilor sociologice, ne dăm seama foarte repede că, din păcate, clasa politică are o imagine proastă. Motivul principal este acela că până în prezent partidele și conducerile acestora nu au avut un plan suficient de bun pentru ceea ce vor să facă.
 • Probabil că au avut un program pentru șase luni, un an sau patru ani cât este un mandat. S-a văzut foarte bine că în decursul unui mandat lucrurile se pot mișca foarte puțin și atunci rezultatele sunt pe măsură.
 • Dacă ne facem planuri pe patru ani și nu mai departe, atunci vom avea rezultate foarte slabe și atunci oamenii vor crede că nu suntem în stare de nimic, de acolo imaginea noastră proastă. Eu propun pentru Partidul Național Liberal, pentru România o viziune pentru 10 ani, o viziune pentru un deceniu liberal.
 • Avem puterea, voința și resursele pentru a da președintele României 2014 și în 2019. Așa se adună un deceniu și în acest timp vom avea suficiente argumente pentru a convinge oamenii să ne aleagă în 2016 și în 2020. Și atunci în 2024, după un deceniu, vom putea să avem ceea ce ne dorim cu toții, o Românie prosperă și puternică.
 • Sunt convins că după unificarea dreptei, putem să guvernăm România timp de cel puțin opt ani, în care vom schimba profund România și o vom transforma din ceea ce este acum, o țară care abia se aude din Estul Europei, o țară cu prea mulți oameni săraci, prea mulți asistați social, o țară prosperă și puternică. Aceasta este viziunea mea pentru PNL și pentru România.
 • Trebuie să avem un plan care arată cum vedem noi, PNL, președinția țării, cum vedem guvernarea țării. Trebuie să explicăm oamenilor cu ce program economic venim. Aceste lucruri sunt vitale pentru România.
 • Doar cu un plan serios, bine gândit vom putea să avem o economie puternică, o economie care permite o creștere susținută. O creștere care în definitiv se va simți și în buzunarele românilor, nu doar în statisticile macro-economice care sună foarte bine dar nu aduc nimănui o pâine în plus.
 • Trebuie să mai arătăm românilor, să le explicăm care trebuie să fie legătura între președinte și Guvern, în așa fel încât președintele și Guvernul lucrează împreună pentru România.
 • Să apară efecte de sinergie, nu efecte de bătaie de joc cum am avut în ultima vreme. Atunci vom reuși să schimbăm profund România.
 • Trebuie să vedem cum facem toate aceste lucruri, de pe poziția unui partid căruia electoratul i-a arătat oglinda și în oglindă scrie 15%.

Despre unificarea dreptei

 • Este cel mai bun rezultat pe care l-a avut PNL vreodată la europarlamentare, dar este departe de ce ne-am propus și ce ar trebui să fie,astfel încât PNL să dea și președintele României și guvernul României timp de un deceniu.
 • Este nevoie de unificarea dreptei în România pentru a pune în practică gândirea liberală, eu sunt adeptul unificării PNL cu PDL într-o dreaptă puternică, care poate să revendice și președinția României și guvernarea României.
 • Dacă pierdem lupta pentru președinție vom avea un partid puternic care face față partidului-stat care renaște în această perioadă, de care credeam că am scăpat în 2004.
 • Unificarea dreptei este necesară indiferent dacă câștigăm președinția sau nu, fiindcă altfel scena politică românească va rămâne definitiv dezechilibrată.
 • Dreapta unită ne va duce în poziția cea mai importantă din politica românească, noi vom fi partidul care decide calea României.
 • Ne place să spunem că suntem un partid mare, suntem cel mai mare partid mic, dar ambiția mea este să fim cel mai mare partid. Este o viziune care poate fi transformată în program politic și poate fi pusă în practică.

Despre afilierea PNL la PPE

 • PNL este un partid de centru dreapta, este absolut natural să fim în zona partidelor de centru dreapta, să ne apropiem de gruparea PPE, fără a ne despărți în dușmănie de ALDE, alături de care am fost până acum.
 • Noi nu vrem să intrăm în PPE ca să le facem celor din ALDE în ciudă. Vrem să intrăm în PPE fiindcă acolo este locul natural al partidului în 2014. Ne defenim ca un partid de dreapta, iar PPE este dreapta din Europa.
 • Recunoaștem că am lucrat foarte bine cu ceilalți membri din ALDE, că am fost foarte bine primiți și vom păstra în continuare o relație specială cu ei.
 • 2014 nu este 1990 și ceva, suntem în altă epocă și avem răspunderea europeană pentru România. Din PPE, vom putea să ne implicăm mult mai bine pentru drepturile românilor.

Despre Traian Băsescu și PMP

 • Unificarea dreptei nu include PMP pentru că noi o facem fiindcă vor PNL și PDL, nu se face pentru sau împotriva lui Traian Băsescu. Unificarea dreptei se face fără Traian Băsescu.
 • Trebuie să admitem cu toții că există proiecte politice în România care nu îl includ pe Traian Băsescu, proiecte politice care vizează viitorul României și nu trecutul, și care în această etapă se fac în PNL împreună cu PDL.
 • Nu va fi nevoie de ajutorul celor de la PMP. Este nevoie de votul electoratului, nu de ajutorul partidelor. Este important ce opțiune are un partid sau altul, dar s-a văzut în anii trecuți că până la alegeri contează cel care va fi ales, contează mai mult personalitatea candidatului, decât opțiunea unui partid care nu are candidat în acea fază. Voturile partidelor nu se transferă decât parțial înspre un candidat care nu provine din acel partid.

Despre cazul Mircea Băsescu

 • Aseară, am aflat acuzații stupefiante care implică numele lui Traian Băsescu. Personal, sunt de părere că aceste acuzații sunt de o gravitate extraordinară, sunt acuzații care merg în zona siguranței statului. Este obligatoriu pentru instituțiile abilitate să cerceteze cu maximă urgență ce este cu aceste acuzații, dacă sunt adevărate sau nu, și să ne lămurească.
 • Este o situație nemaiîntâlnită până acum și sper ca reacția instituțiilor, în care cred, să fie pe măsură.
 • Avem de-a face cu o situație care nu se mai referă la imaginea unui politician sau a unui membru din familia unui politician.
 • Dacă aud la televizor că se vorbește despre trafic de influență și bani mulți primiți de o rudă a președintelui țării mele și se afirmă acolo că președintele a știut despre aceste lucruri, atunci solicit imediat și cu maximă urgență celor abilitați să îmi spună adevărul.
 • Nu vreau să trăiesc într-o țară unde asupra președintelui planează o asemenea acuzație.
 • Aceste lucruri sunt dincolo de părerea lui Traian Băsescu, dincolo de părerea lui Victor Ponta, dincolo de părerea lui Klaus Iohannis. Aceste chestiuni sunt de interesul statului și opinia publică are dreptul să afle ce este acolo.
 • Aceste chestiuni sunt dincolo de artificii și afirmații de politică electorală și arată că, probabil, când am spus că noi facem dreapta fără Băsescu, nu m-am înșelat.
 • Românii trebuie să înțeleagă că suntem într-o criză deosebit de gravă, care are de a face cu siguranța națională. Dacă într-un caz de o asemenea gravitate este implicat numele președintelui, atunci este în cauză România pentru că președintele nu este un politician sau o persoană care are un frate, președintele este exponentul României în lume.
 • Acest caz generează reacții internaționale, diplomații sunt diplomați și se exprimă doar atunci când este ceva de spus, dar Cancelariile lumii se uită deja cu maximă atenție la ce se întâmplă în aceste ore în București.
 • Indiferent dacă Traian Băsescu demisionează sau nu, instituțiile abilitate trebuie să clarifice situația. Nu contează ce a spus președintele Traian Băsescu, ci contează ce spun procurorii și judecătorii.
 • În contextul dat, nu văd posibilă o a treia suspendare a președintelui.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Mesajele președintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis – Buzău – 19 iunie 2014”

 1. Ionut 21 iunie 2014 la 9:37 PM #

  Dl. Johannis a punctat bine problemele Romaniei si problemele de pe scena politica. Mi se pare un om de buna-credinta si cu viziune. Pe de alta parte, cred ca ar trebui sa lamureasca mai bine opinia publica in ceea ce priveste anumite acuzatii care i se aduc de evz si A3, pentru a nu lasa loc de interpretari.

  In al doilea rand si in afara subiectului, o stire de pe B1 tv mi-a reamintit problema cartelelor prepay, si anume ca AID sustine proiectul lui Ponta (AID fiind Asociatia pt. Implementarea Democratiei, mai degraba a dictaturii,zic eu). Cautand pe net am gasit un articol interesant:
  http://www.evz.ro/cum-sa-faci-primul-milion-cu-mai-884455.html

  Daca primul mincinos al tarii vrea sa declanseze o vanatoare de infractori, ar putea sa-i caute in guvern si in propriul partid. Afirmatia pe care a facut-o la un moment dat, cum ca aceasta lege e in conformitate cu normele europene e, evident, o minciuna, intrucat, din cate stiu, aproximativ jumatate din tarile europene permit vanzarea cartelelor la liber, fara acte de identitate.
  Aici puteti gasi un articol interesant pe aceasta tema:

  http://adevarul.ro/tech/mobile/legea-prepay-buletinul-ineficienta-scos-legea-alte-tari-adoptat-o-1_539868c20d133766a87d5c48/index.html

  Constat ca acest regim corupt vrea din ce in ce mai multa putere si impune cetatenilor noi costrangeri aberante.
  Cei care sustin aceasta lege tot amintesc de tarile civilizate bla, bla… In multe tari civilizate exista telefoane publice cu fise, care pot fi folosite, evident, de anonimi.

  Nu stiu care e interesul din spatele acestei legi. Sper ca va fi respinsa. Mare atentie, insa. Sunt in stare sa inventeze ceva grav, pentru a arata cu degetul si a gasi justificari, exact asa cum au facut cu Parcul Tei. Ceva e putred, foarte putred in povestea de acolo, de la incursiunea copiilor printre mormane de gunoaie si boschetari pedofili, pana la reactia publica parintilor (stiu, am o idee fixa si o voi avea pana cand ma voi lamuri).

  Va multumesc

  Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: