Extrase din interviul acordat de Klaus Iohannis în emisiunea de la TVR 1, pe tema dosarului de incompatibilitate

Klaus-IohannisÎn legătură cu tema dosarului de incompatibilitate al președintelui PNL, Klaus Iohannis, vă transmitem extrase din interviul acordat în cadrul emisiunii „Vorbeşte liber”, de la TVR 1 (25.09.2014), care clarifică acest subiect:

Jurnalist: V-ați înșelat, când ați fost aici la emisiune, domnule Iohannis, când am discutat despre problema dumneavoastră cu dosarul de incompatibilitate mi-ați spus aici la Vorbește liber, la prima apariție, că nu aveți nicio emoție cu dosarul pentru că ați câștigat la instanța de fond, ați câștigat la Curtea de Apel, nu aveți nicio emoție că s-ar putea întâmpla altceva la ÎCCJ și mai mult mi-ați spus aici că dosarul dumneavoastră va avea termen în 2015. Iată că v-ați înșelat, s-a dat termen, a fost un termen astăzi și va fi pe 30 septembrie.

Klaus Iohannis: Am avut dreptate. Nu am avut termen fiindcă acest termen de astăzi și cel din 30 septembrie nu sunt termene în dosar, nu se citează părțile, deci nu sunt termene la care se judecă cauza. Sunt termene tehnice în cadrul cărora se stabilește când se pune termenul la care se judecă. Oricum ar fi, astăzi nu am aflat nimic, deci instanța, completul nu a stabilit un termen de judecată, probabil marți, în 30 septembrie, se va stabili un termen de judecată și atunci vom vedea când este termenul.

Jurnalist: Pe care dumneavoastră îl vreți cât mai curând. PNL a transmis un comunicat în care cere instanței să urgenteze această problemă pentru ca începutul campaniei electorale să vă găsească cu această problemă rezolvată.

Klaus Iohannis: Da, acum dacă se discută așa de mult despre acest caz cred că ar fi foarte important să scăpăm de această discuție fiindcă campania electorală nu trebuie să fie despre dosarului lui Klaus Iohannis cu ANI, pentru că asta de fapt nu interesează pe nimeni, decât senzaționalul cazului, dar fondul cazului nu interesează pe omul de rând. Și cred că este important să scăpăm de această discuție, să nu mai fie viciată campania electorală de niște teme care evident sunt folosite de toți contracandidații mei pentru a induce nesiguranța sau pentru a arăta senzaționalul sau altceva. Eu cred că este important să ajungem repede în faza în care în campanie electorală să ne ocupăm de lucrurile care sunt importante, să  prezentăm proiectul politic, gândirea de viitor pentru politică externă, pentru educație pentru sănătate, acestea sunt problemele.

Jurnalist: Deci, din punct de vedere politic și despre asta este vorba, în calitatea de candidat la alegerile prezidențiale, vă încurcă acest dosar?

Klaus Iohannis: Acest dosar nu mă încurcă, dar cu siguranță ar fi fost mai bine să îl terminăm și să ne ocupăm de treburile care țin de campanie.

Jurnalist: Ieri ați urmărit cu siguranță presa, aveți o echipă de campanie care se ocupă cu monitorizarea presei și ați văzut câte scenarii au fost, unul dintre ele spunea că domnul Iohannis va fi scos din cursa electorală și că locul dumneavoastră va fi luat de domnul Meleșcanu. Erau mai multe variante. S-a discutat intens despre acest lucru și aceste discuții lasă urme.

Klaus Iohannis: Eu nu voi fi scos din competiția electorală, dar sigur ar fi bine să terminăm aceste chestiuni ca să știm de ce ne ocupăm în continuare.

Jurnalist: În regulă, dumneavoastră ați câștigat la fond. Este vorba de o incompatibilitate legată de prezența dumneavoastră în conducerea unei societăți de apă canalizare. Este o problemă care nu vă afectează doar pe dumneavoastră în calitate de primar, aproximativ 10% dintre primarii României au probleme de incompatibilitate, au probleme cu ANI pentru chestiuni similare. Înseamnă că aici ar fi vorba despre o scăpare a legii și este vorba despre o scăpare care are o oarecare vechime. De ce Parlamentul nu a reușit să revină asupra legii, astfel încât să nu apară probleme pentru primari ceea ce ar însemna ca în 10% din localitățile țării să se organizeze alegeri, nu,  dacă sunt declarați atâția incompatibili?

Klaus Iohannis: Într-adevăr, atunci când s-a stabilit cum vor fi absorbiți banii europeni pe Programul Sectorial Mediu, deci pentru apă și canalizare, nu s-a avut în vedere eliminarea acestei incompatibilități fiindcă solicitarea ca primarii să fie în asociațiile de dezvoltare intercomunitare, respectiv în adunarea generală a acționarilor la acești operatori regionali de apă, aceste solicitări au venit de la minister. Să nu creadă cineva că 10% din  primarii României sunt niște oameni proști care s-au băgat acolo pentru te miri ce. Am impresia că încet, încet se creează o impresie greșită, primarii care au fost și sunt în aceste asociații de dezvoltare și în adunarea generală a acționarilor nu au fost retribuiți pentru această activitate, este pur onorifică, ei nu primesc nici un leu de acolo, dar este clar că trebuie să se implice fiindcă cine să reprezinte comunitatea într-o chestiune așa de importantă cum este apa și canalizarea. Nu poate fi trimis un funcționar care nu are putere de decizie, deci abordarea ministerului de a solicita să participe primarii acolo este corectă, a fost corectă, primarii au înțeles aceste lucruri și s-au dus, chiar dacă acest lucru a însemnat o muncă suplimentară pentru ei.

Jurnalist: Bun, și dacă a fost o solicitare a ministerului, acest lucru nu poate fi folosite în fața ANI?

Klaus Iohannis: Ba da, este folosit de mine în instanță și instanța din prima a recunoscut că am dreptate, cum între timp instanțele de fond au recunoscut în foarte multe cazuri, numai în județul Sibiu și Brașov care deține operatorul regional de apă sunt zeci de cazuri unde instanțele au dat dreptate primarilor, fiindcă că noi am mers cu documente prin care am arătat că așa a solicitat ministerul, așa a solicitat Comisia Europeană și vorbim de operator regional, deci nu de un operator local dintr-un sat sau dintr-un oraș.

Jurnalist: Domnule Iohannis, există, dacă nu mă înșel, Asociația municipiilor și orașelor din România. Bănuiesc că sunteți membru. Această asociație, la întrunirile anuale pe care le aveți, este o problemă foarte importantă afectează foarte mulți primari, nu s-a luat hotărârea pentru a se face intervenții pentru că acolo sunt toți primarii de la toate formațiunile politice, adică nu ține de partidul aflat la putere sau de opoziție, Parlamentul României să revină asupra legii să o modifice?

Klaus Iohannis: Ba da, s-au făcut astfel de apeluri, s-a discutat în toate asociațiile primarilor, fiecare primar care a primit un raport de la ANI a formulat un răspuns în acest sens, din păcate Parlamentul foarte, foarte târziu și-a dat seama că aici este o scăpare a legii.

Jurnalist: Au apărut discuții că s-ar obstrucționa activitatea ANI dacă s-ar reveni asupra legii și s-ar face astfel de modificări.

Klaus Iohannis: Nu, legea trebuie corectată pur și simplu, nu există nicio altă cale și este în curs de corectare.

Jurnalist: Avem acest caz concret, cine ar trebui să plătească pentru această situație. Dacă se vor organiza alegeri anticipate, vor trebui cheltuiți niște bani. Cine ar trebui să plătească pentru această situație?

Klaus Iohannis: Nu cred că se pune problema să plătească cineva fiindcă nu putem să pornim de la premisa unei intenții de a păgubi pe cineva. Nici noi nu am intrat acolo cu intenția de păgubi pe cineva, ci cu intenția de a rezolva probleme ale comunităților noastre. Cum bănuiesc că nici ANI nu s-a dus să păgubească pe cineva. Trebuie corectată legea și atunci lucrurile vor reintra pe făgașul normal.

Jurnalist: Totuși s-ar cheltui niște bani. În România se pierd bani, dar nu răspunde nimeni.

Klaus Iohannis: De regulă astfel de acțiuni nu au dus, decât în cazuri izolate, la organizarea de alegeri în afară de rând.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: