Declarație politică deputat Radu Zlati: O națiune se ridică și coboară prin educația pe care o oferă cetățenilor ei

Radu ZlatiDomnule preşedinte de şedinţă, doamnelor şi domnilor deputaţi, stimaţi colegi,

Îmi voi permite să încep scurta mea alocuțiune cu un citat dintr-o platformă politică, nu întâmplător platforma cu care se prezintă în fața alegătorilor români candidatul ACL, domnul profesor Klaus Iohannis: ”o societate nu poate fi, pe termen mediu sau lung, mai bună decât sistemul său de educaţie. O societate, o națiune poate să fie performantă sau neperformantă în funcţie de sistemul său de educaţie, care are, în realitate, cel mai mare impact asupra viitorului unei naţiuni.”

Cred că aceste considerații, venite din partea celui care va fi viitorul Președinte al României, spun totul. Sunt încredințat, de asemenea, că ideea de bază – faptul că educația este esențială pentru prezentul și mai ales pentru viitorul unei națiuni, și deci și a României, se va regăsi și în platformele altor competitori politici din acest an electoral.

Tocmai de aceea, cred că tema educației în România și a modalității în care clasa politică înțelege sau nu să ofere României o educație care să fie în acord cu potențialul tinerei generații, cu aspirațiile acesteia, dar și cu necesitățile economiei, societății, culturii române (și, de ce nu, universale) este o temă la care merită să medităm și noi, parlamentarii.

Tocmai de aceea apare necesitatea unui larg acord, dincolo de viziunile proprii, deseori ideologizate, ale partidelor din care provenim; un acord care să fundamenteze un nou pact pe educație, unul mai adecvat necesităților actuale și de perspectivă a României decât acordul încheiat sub auspiciile unui președinte care se pregătește să părăsească scena politică; un acord care să privilegieze linii de forță inovative, care vor creiona felul în care vor fi reconstruite principale instituții ale învățământului preșcolar, preuniversitar, universitar, profesional și de educație permanentă.

Dar dincolo de amănunte, acel pact despre care vorbeam mai sus va trebui să asigure, cred eu, faptul că rezultatul educației de stat și particulare din România va trebui să fie un cetățean deplin,  conștient de drepturile și îndatoririle sale, apt să își dezvolte potențialul creativ, manifestând empatie față de problemele semenilor și exigență față de instituțiile statului, respect față de ordine și valori, un om bun pentru societatea românească în care trăiește și destul de bun pentru o oricare altă societate.

Vă chem deci, dragi colegi indiferent de partidul din care facem parte, să începem cât de curând un dialog eficient în vederea realizării, într-un termen cât mai scut posibil, nu numai a Pactului despre Educație despre care am amintit mai sus, dar și a unei noi Legi a Educației Naționale. Așa să ne ajute Dumnezeu!

30.09.2014, București

Radu Zlati, Deputat PNL

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: