Declarație politică deputat Radu Zlati: Să dăm învățământului românesc o șansă

radu-zlatiDomnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari,

În curând vom avea în fața noastră, spre dezbatere și vot, bugetul de stat și al asigurărilor sociale. Admit că prioritățile societății românești, în acest moment de cumpănă al dezvoltării sale social-economice, sunt multe și variate. Și totuși cu toții vom fi de acord că printre aceste priorități, educația joacă un rol fundamental – căci ea este singura cheie cu adevărat de aur a dezvoltării noastre. Toate celelalte resurse sunt fatalmente limitate – resursa umană, inteligența și creativitatea compatrioților noștri, trebuie să fie pilonul central al oricărei gândiri asupra dezvoltării României, asupra destinului nostru ca țară.

Ori anii din urmă ne-au arătat un tablou mai curând sumbru al realităților educației românești. Crește diferența calității învățământului între mediul rural și cel urban, între învățământul de elită și cel practicat în pungile de sărăcie urbană; procentul absolvenților care finalizează cu succes examenul de Bacalaureat rămâne în continuare redus, iar exodul către universitățile străine ale unora dintre cele mai bune minți tinere continuă; cercetarea românească, cu excepția a două, trei proiecte majore, suferă din lipsă de finanțare – anul acesta mai mult decât în toți anii anteriori.

Toate acestea sunt lucruri cunoscute, dar a cunoaște efectele nu înseamnă nimic dacă nu încercăm să combatem cauzele. Iar alături de-o proastă așezare a instituţiilor învățământului românesc preuniversitar și universitar, o constituie bugetul mult sub necesități alocat an de an învățământului românesc.

Până când vom purcede la conceperea unei noi legi a educației, fac un apel la toți colegii mei parlamentari, îi chem ca dincolo de pozițiile diferite față de variate probleme ale societății românești, să înțelegem cu toții că învățământul românesc are nevoie de finanțarea pe care o merită și pe care copiii noștrii și România însăși o merită de asemenea. Îi rog pe toți parlamentarii să sprijine inițiativa pe care o voi propune membrilor comisiei pentru învățământ, cercetare, tineret și sport, astfel încât învățământul și cercetarea românească să primească pentru anul 2015, un minim de 5,6% din PIB. Nici această sumă nu va acoperi în totalitate nevoile acumulate în timp, dar ar putea să însemne un gest reparatoriu și o promisiune că în exercițiul guvernării noi, cei care spunem că reprezentăm aici, în această sală, poporul român, nu am uitat promisiunile pe care le-am făcut în timpul campaniei electorale.

Cu această speranță, vă mulțumesc pentru atenție și contez pe spijinul dumneavoastră!

Radu Zlati,

Deputat PNL

9 decembrie 2014

Etichete:, , , , , , ,

8 comentarii pe “Declarație politică deputat Radu Zlati: Să dăm învățământului românesc o șansă”

  1. stancu ileana 9 decembrie 2014 la 3:12 PM #

    – Domnule ,deputat ,ce sansa are invatzamantul cu un numar impresionant de cadre didactice scolite pe la ,,n ,, universitatzi fara niciun renume ,aparute dupa ” 89 ? – Cine sa instruiasca si sa educe copiii ? Au obtzinut grade didactice , doctorat , posturi in stilul original ,, abracadabra ,, ,sigur nu TOTZI ,dar prea multzi . Bani pierdutzi cu asa ceva ,doritzi ? Putatzi sa ii luatzi acasa .

    Apreciază

    • Radu Zlati 11 decembrie 2014 la 1:28 PM #

      Stimată Doamnă, cadre didactice prost pregătite produc atât instituțiile particulare cât și cele de stat. Învățământul particular este un bun câștigat, nu văd de ce l-am anula. Sunt instituții (ARACIS) puse să vegheze la calitatea instituțiilor de învățământ, să le facem operative și să ne asigurăm că funcționează în mod corect.

      Apreciază

  2. stancu ileana 9 decembrie 2014 la 3:14 PM #

    erata ; ,,putetzi ,, nu ,,putatzi ,,cum apare ; prezint scuze .

    Apreciază

  3. Cristian 10 decembrie 2014 la 12:33 PM #

    Domnule deputat, va scriu pentru a va intreba daca vom reusi sa avem noi, in Romania, vreodata in viata asta, ziua de 10 mai ca sarbatoare oficiala, ieri am inteles ca s-a respins un proiect de lege in acest sens. Stiam ca primise rapoarte negative de pe la comisii si se pare ca fara niste rapoarte pozitive si un pct. de vedere al Guvernului pozitiv, un proiect de lege n-are cum sa fie votat. Sau ma insel? Guvernul condus de dl.Boc, actualul dvs. coleg de partid, i-a dat un pct. de vedere nefavorabil, am verificat personal.
    Dvs. spuneati ca veti initia un proiect de lege pt. ziua de 10 mai, l-ati concretizat inca sau nu? Sper totusi sa fie unul care sa primeasca avize favorabile si sa aiba premise de a fi votat. Vreau sa vedem exact cam cati parlamentari vor vota un astfel de proiect legislativ, sunt foarte curios.
    Nu mai putem astepta, si asa au ajuns sa supuna votului acel proiect dupa 3 ani de zile de la initiere, e scandalos!
    De curand am inteles ca s-a votat pt. ziua de 24 ianuarie favorabil, pt. 10 mai de ce nu se poate???

    Apreciază

    • Radu Zlati 11 decembrie 2014 la 1:30 PM #

      Proiectul meu a fost depus de ceva vreme… În ceea ce privește sedința de plen de marți, se pare (voi verifica) că au fost două proiecte privitoare la 10 Mai. Pentru unul am intervenit eu, obținând un vot de amânare, de retrimitere în Comisie (el era propus pentru respingere). Celălalt proiect a fost respins. Deci se mai poate spera.

      Apreciază

      • Cristian 17 decembrie 2014 la 1:07 PM #

        Eu totusi nu pot sa inteleg, e peste putinta mea de intelegere de ce aceste proiecte de lege primesc avize nefavorabile in comisii ??? Care e problema cu ele, au greseli de redactare, greseli de continut, nu sunt conforme cu Codul Muncii, legat de ziua care ar trebui sa fie declarata nelucratoare?
        Nu pot sa nu observ ca legi absolut similare, precum cea cu 30 noiembrie – Sf.Andrei sau mai nou acum cea cu 24 ianuarie – unirea principatelor, au trecut fara probleme si de comisii si de votul din plen si au fost promulgate!
        Sau sa nu-mi spuneti ca problema o reprezinta de fapt data, ca e 10 si nu 9, ca majoritatea parlamentarilor de azi din Romania iau in considerare si acum manualele de istorie comuniste!!!
        In orice caz, va multumesc pt. raspunsuri!

        Apreciază

        • Radu Zlati 17 decembrie 2014 la 3:30 PM #

          După cum bănuiți, răspunsul este în partea cu simbolistica datei calendaristice. Părerea mea!

          Apreciază

    • Radu Zlati 11 decembrie 2014 la 1:36 PM #

      Am verificat, proiectul depus de PNL (al cărui co-semnatar sunt) în 2013 a fost amânat, și deci mai are o șansă. Cel depus de PDL în 2011 a fost respins. Ambele, în ședința de marți.

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: