Declarație de presă: Să vedem legea, domnule ministru Cîmpeanu!

catsAflu din presă că Ministerul Educației și Cercetării Științifice a început dezbaterile publice pentru… aici firul se rupe, pentru că nu se știe pentru ce. Pentru o nouă Lege a Educației Naționale, ar trebui. Dar care lege? Proiectul de lege aflat de ani mulți în sertarele Comisiei pentru Învățământ de la Senat – nu, căci MECȘ, care ar trebui să fie inițiatorul proiectului, nu își asumă respectivul proiect. Proiectul ministerului – ar fi perfect ca punct de plecare, doar că acest proiect nu există.

Deci ministrul Dialogului Social și un secretar de stat din MECȘ pierd timpul lor prețios și pe acela, și mai prețios, al reprezentanților ONG-urilor interesate în reforma Educației, discutând… despre ce? Despre sexul îngerilor? Observ că domnul ministru Cîmpeanu operează cu metoda pe care Marx a aplicat-o lui Hegel: întoarce cu capul în jos mecanismul decizional, poate-poate iese ceva… Și în loc să prezinte un proiect de Lege a Educației care să fie rafinată prin discuții efective cu societatea civilă și specialiștii în domeniu, colectează opinii din partea societății pe care le va atârna, probabil, precum niște trofee pe trunchiul unui proiect legislativ care se coace pe undeva, prin cotloanele tainice dintre Senat și clădirea de pe strada Berthelot.

Atrag atenția că drumul pe care MECȘ a pornit, în creionarea noii Legi a Educației (evident necesară, așa cum am subliniat și în declarațiile mele politice și de presă anterioare) este un drum netransparent (în ciuda aparențelor afișate), neroditor, ba chiar dăunător. LEN nu este un cal câștigător pentru dumneavoastră, ci este unul deja mort, în condițiile în care se pare că nu există consens între Senat și MECȘ pe seama proiectului care să stea la baza noii LEN, iar dezbaterile cu societatea civilă au formatul și conținutul aceleia care a făcut obiectul reflectării în presă.

Ministerul Educației și Cercetării Științifice trebuie ca în cel mai scurt timp să dea publicității proiectul Legii Educației Naționale pe care și-l asumă și să lase timp suficient pentru ca ideile respectivului proiect să fie dezbătute de către toate părțile interesate în bunul mers al școlii românești. Altfel, eforturile ministerului nu sunt decât vânare de vânt și, mai rău, o inducere în eroare a opiniei publice.

De asemenea Partidul Național Liberal trebuie să fie parte constitutivă, alături de celelalte partide parlamentare și neparlamentare, la aceste discuții – nu doar în comisiile de specialitate ale Parlamentului, ci chiar de la creionarea proiectului. Altfel, nu se va putea constitui consensul necesar aprobării unei legi de o asemenea importanță și nici asigura, în timp, implementarea și  aplicarea legii în condițiile, foarte probabile, unei schimbări a majorității guvernamentale.

Domnule Ministru Sorin Cîmpeanu, publicați proiectul de lege sau încetați să faceți consultări publice asupra unor cai morți!

Radu Zlati,

Deputat PNL

reflectări în presă: Agerpres

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: