Teorie a manipulării (XX): Iohannis vs PNL

orban-iohannis-gorghiu.5wn16ztu0lPornind de la cuvântarea președintelui Klaus Iohannis la evenimentul organizat de către PNL, unii comentatori politici, precum și întreaga falangă a vectorilor media PSD, s-au străduit și se străduiesc să introducă tema unei despărțiri între Iohannis și Partidul Național Liberal, chiar a unui antagonism, în situația în care președintele va întoarce la Parlament legea Codului Fiscal.

Să rememorăm poziția președintelui Klaus Iohannis:

Aş putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunităţii promulgării sale. Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică. (…) Devine imperativ să renunţăm la cel puţin câteva iluzii: în primul rând, iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică, rostogolită continuu, de la un an la altul; apoi, iluzia că politicile monetare şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale; nu în cele din urmă, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută, ea nu se va mai pierde, ceea ce este profund greşit. De aici şi nevoia pentru o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase.

Am citat doar pasajele care mi s-au părut cu adevărat relevante cu privire la tema Codului Fiscal. Și acum câteva comentarii, pe scurt:

Nimeni de la PNL nu a afirmat că noul Cod Fiscal ar revoluționa finanțele statului român. Atât în comisii, cât și în plenul Camerei Deputaților, reprezentanții PNL au subliniat unele riscuri ale relaxării fiscale promise de către Cod, privitoare la sustenabilitatea pe termen mediu și lung al măsurilor prevăzute. Chestiunea cu revoluționarea finanțelor aparține propagandei pontiste, fiind întreținută cu zel de anumite surse mass-media.

PNL a avut o anumită reținere față de Codul Fiscal, tocmai datorită faptului că urmează a fi aplicat într-un an electoral, și ca urmare a obiecțiunilor de fond ce se pot aduce acestui cod: se stimulează mai ales consumul, iar nu producția, ceea ce este, în fond, o măsură care va duce la încălzirea economiei și la apariția unor condiționări pro-ciclice. Dar PNL a votat Codul Fiscal, din două mari motive: (1) Codul satisface foarte multe cerințe ale mediului economic, ale întreprinzătorilor, adică al acelui segment de populație care constituie un punct central  în viziunea economico-financiară a PNL și (2) Codul este, în ciuda unor slăbiciuni ce ţin de filozofia structurii sale sau de balansarea măsurilor de politică fiscală, un mare pas înainte și este, în esența lui, un Cod Fiscal liberal.

PNL este conștient că trebuie să învățăm atât din propriu trecut (guvernările Tăriceanu și Boc, de exemplu) cât și din experiența altor state (cazul Greciei este relevant în acest sens): nu se poate trăi multă vreme pe deficit, mai repede sau mai târziu vine și clipa în care aventurile fiscale se plătesc.

Concluzionez că discursul președintelui Iohannis nu contravine, pe fond, pozițiilor pe care Partidul Național Liberal le-a luat de-a lungul timpului.

Desigur, vuvuzelele de partid de care PSD dispune din abundență vor încerca să își facă jocul. Dar, foarte curând, agitația lor va fi lipsită de obiect. Căci, dacă eu știu să citesc bine printre rânduri, președintele Iohannis va promulga Codul Fiscal. Rămâne în sarcina viitorului Guvern, condus de către Cătălin Predoiu (indiferent că acesta va ajunge la putere curând sau doar în 2016) ca, prin măsuri guvernamentale, să tempereze încălzirea economiei și, sporind ponderea investițiilor, să ofere României șansa unei dezvoltări durabile, bazată și pe creșterea producției, nu doar pe aceea a consumului.

Update Tocmai am aflat, la câteva ore după scrierea articolului, că Parlamentul va trebui să voteze din nou Codul Fiscal. Am înțeles, de fiecare dată, deciziile președintelui Iohannis. De data aceasta mă simt depășit: nu înțeleg motivațiile (nu cele economice – cele politice…) retrimiterii Codului Fiscal în Parlament.
Sunt foarte curios care vor fi urmările, în ceea ce privește poziționarea PNL.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Teorie a manipulării (XX): Iohannis vs PNL”

  1. Adrian 17 iulie 2015 la 3:27 PM #

    Eu unul consider ca este o greseala in noul cod fiscal faptul ca se abroga un articol din legea 422/2001 privind scutirea de impozit pentru monumente si se trece asta la „facultativ” in sarcina primarilor. Mai sunt si chestii semnalate de OAR privind activitatea individuala a arhitectilor, inclusiv prin impozitarea sporita a locuintelor unde-si au biroul individual. Dar ce sa-i faci !?

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: