Declarație de presă: Reforma în învățământ începe cu reformarea corpului profesoral!

radu-zlatiScandalul notării la examenele de definitivat în învățământ a fost depășit doar de acela al rezultatelor de la examenele de titularizare. Rotunjind cifrele, doar o treime dintre candidați au luat note peste 7, acelea care permit ocuparea unui post didactic pe perioadă nedeterminată, în timp ce o treime au obținut note între 5 și 7 iar o treime au obținut note sub pragul lui 5.

Evident, ne putem întreba cum se poate realiza reforma în învățământul preuniversitar cu un eșantion profesional cu astfel de rezultate la niște examene gândite să evalueze nu numai cunoștințele de specialitate, dar și pe acelea de psiho-pedagogie și de metodică a specialității. Practic, două treimi dintre cei care au dorit să obțină titularizarea în învățământ nu au trecut pragul unor exigențe care au fost și trebuie să rămână destul de ridicate pentru a nu periclita, în perspectivă, dezvoltarea școlară a generații după generații de elevi.

Nu îl voi acuza pe ministrul Sorin Cîmpeanu pentru rezultatele dezastruoase din acest an, care urmează rezultatelor nu mult mai bune din alți ani. Dar domnul Ministru va purta răspunderea, împreună cu toți cei de dinaintea lui, dacă pe termen scurt nu va lua, sau nu va încerca să ia, acele măsuri organizatorice și legislative (ca inițiator de proiecte de lege) care să ducă la ameliorarea situației.

Mă refer la creșterea salariilor cadrelor didactice și în special, în cadrul acestora, ale cadrelor didactice debutante – astfel încât cariera didactică să devină atractivă și din punct de vedere financiar pentru absolvenții bine pregătiți ai liceelor noastre. Mai mult, prin Legea Educației Naționale ar trebui introduse, în cadrul universităților, linii de specializare exclusiv didactică, astfel încât pregătirea unui cadru didactic să nu fie lăsată doar în grija unor cursuri pe repede-înainte; Masteratul Didactic ar trebui regândit și transformat într-o realitate funcțională.

Orice guvernare responsabilă, orice partid cu vocație guvernamentală ar trebui să susțină în public, cu argumente (iar acestea, slavă Domnului, există și nu sunt puține!) că România trebuie să își asume două sectoare prioritare: educația și sănătatea. Iar profesioniștii din cele două domenii ar trebui să fie stimulați printr-o salarizare decentă, realizată cât mai repede posibil. În special în ceea ce privește învățământul preuniversitar, o reformă salarială este strict necesară, până când nu vom asista la deprofesionalizarea corpului didactic. Programul de guvernare al Partidului Național Liberal cuprinde o astfel de reformă. Dacă Guvernul Ponta nu poate sau nu vrea să o realizeze, atunci să plece!

Radu Zlati,

Deputat PNL

reflectări în presă: Agerpres

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: