În răspăr (X): Partidul über ales?

ponta-dragnea1

Luni, Victor Ponta este chemat la raportul partidului. Înainte de a prezenta proiectul de rectificare guvernului pe care îl conduce, premierul se va prezenta înaintea conducerii de partid (din care nu mai face parte…), pentru ca aceasta să își dea avizul.

Scriam într-un articol anterior că Ponta a fost rejectat de către baronii de partid. Parțial, greșeam. Ponta a fost respins (el și echipa sa, în persoana Rovanei Plumb) de către baroni, dar a fost, totodată sau mai ales, preluat sub controlul acestora. De acum, la palatul Victoria telefoanele venite din teritoriu (sau doar vorbele aduse prin intermediari – căci, nu-i așa, binomul nu doarme! – vor fi luate în seamă într-o mult mai mare măsură decât înainte. Dacă nu se va întâmpla astfel, atunci Ponta va avea soarta lui MRU, lăsat și el din brațe de partidul care îi asigura esența majorității guvernamentale.

Să nu fim răi însă cu Ponta și Dragnea. Căci ceea ce face sau va încerca să facă Dragnea, adică să impună un modus vivendi partid-guvern în care partidul să aibă primul cuvânt, este visul de aur al fiecărui președinte de partid guvernamental care nu este, totodată, premier. Un vis de aur, dar păgubos pentru actul guvernării în sine (guvernare ale cărei interese sunt adesea altele decât interesele înguste de partid) și, foarte posibil, păguboase pentru a ceea ce numim îndeobște ”buna guvernare”.

Rațional judecând lucrurile, nu altfel vor sta lucrurile în ipoteza în care Cătălin Predoiu va prelua conducerea guvernului, oricând înainte de decembrie 2016: vom avea cel mai puternic om al statului român la palatul Victoria, cu echipa sa (sau echipa partidului? Vom vedea…) și doi lideri naționali, în sediul din Modrogan. Cine va impune liniile strategice și tactice ale guvernării – Predoiu și echipa de experți ai guvernului, sau liderii partidului și interesele de tot felul ale acestuia? Greu de răspuns, în acest moment.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: