În răspăr (XVII): ”Legea legionarilor” – o lege controversată în spațiul public

Zlati Radu

Am lăsat să treacă ceva vreme, pentru ca pasiunile din jurul Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii (cunoscută și sub numele de Legea legionarilor) să se mai stingă.

În momentul în care proiectul a fost depus (inițiatori: Crin Antonescu, pe atunci Președinte al Senatului și Președinte al Partidului Național Liberal; Andrei Gerea – pe atunci liderul grupului parlamentar PNL de la Camera Deputaților; George Scutaru, deputat PNL) am citit gestul în cheie politică: poziționarea lui Crin Antonescu față de influentele grupuri de presiune ale evreimii, în special cele din SUA, în perspectiva candidaturii lui Antonescu la alegerile prezidențiale. Nu știu dacă am avut dreptate sau nu, fapt este că proiectul, devenit recent lege, nu a fost să îl ajute pe Crin Antonescu cu nimic.

În ceea ce mă privește, proiectul de lege de atunci și legea de acum nu mă încântă. Eu unul sper că Antonescu doar a  semnat proiectul, nu a participat și la elaborarea acestuia – nu de altceva, dar stilistic, îl cred în stare de o muncă mai bine făcută: imprecizii terminologice, expuneri incongruente, un aer de lucru făcut pe repede înainte, asta a fost impresia mea, atunci, citind proiectul. Faptul că, destul de repede după promulgarea legii, unii s-au apucat să cenzureze atât pe vii cât și pe morți, lucrând cu sârg atât în biblioteci, cât și pe online, îmi dă dreptate cu privire la temerea că s-ar putea ajunge la excese în privința îngrădirii dreptului la liberă exprimare. Iar patimile sunt departe de a se stinge.

Personal, cred că în societatea românească pericolul unei ascensiuni a unei extreme drepte, naționaliste până la xenofobie, etniciste până la rasism, este real; și că acest pericol trebuie combătut prin toate mijloacele pe care o societate democratică le are la dispoziție. Dar atenție – aceste mijloace trebuie să fie ele însele democratice. Altfel nu vom face decât să utilizăm împotriva morbului extremismului de dreapta niște leacuri care se pot dovedi, în timp, tot atât de nocive precum boala pe care o combat. Și să nu uităm că aceeași atenție trebuie acordată și extremismului de stânga.

În legătură cu pseudo-legionarii de azi, nu pot fi avocatul lor, şi nici sponsorul lor politic. Nici o persoană, nici o mișcare, politică sau nu, care își asuma ca înainte-mergători pe aceia care au promovat în perioada interbelică asasinatul politic sau cel în masă ca mijloc de exprimare nu îmi poate atrage măcar o strop de simpatie. Cred că Noua Dreaptă nu ar trebui să devină niciodată partid politic în sistemul instituțional democratic românesc, și nici o altă formațiune de tipul acestei mișcări.

Dar din punct de vedere al adevărului istoric, este hazardat să confunzi Legiunea cu o mișcare de tip fascist. Dacă istoriografia comunistă a făcut, interesat, confuzia, noi nu ar trebui să cădem în aceeași greșeală.

În rest numai bine, este vară și jurnaliștii, formatorii de opinie, intelectualii care își trag seva de pe urma instituțiilor de stat și ejusdem farinae au cu toții un os mediatic de ros. Asta până când vom face corecturile de rigoare asupra legii despre care tocmai am spus ceea ce aveam de spus.

PS Și da, recunosc că sunt unul dintre cei doi deputați PNL care nu au votat legea, deși era inițiativa lui Crin Antonescu. Amicus Plato sed

Reclame

Etichete:, , , , , , , , , ,

3 comentarii pe “În răspăr (XVII): ”Legea legionarilor” – o lege controversată în spațiul public”

 1. Liliana Necula 4 august 2015 la 8:19 PM #

  Puteati sa va abtineti, asa ati reconfirmat ( a cata oara ?) flerul sau norocul lui Crin in a se inconjura de oameni „de calitate”. Va descalifica insinuarea joasa conform careia Crin a fost la originea acestei legi avand un interes politic clar : sustinerea evreilor pentru candidatura la prezidentiale. In calitate de apropiat al lui Crin, stiti ca el a sustinut intotdeauna organizatiile evreiesti in problema holocaustului, ca a fost, de pilda, impotriva numirii lui Lucian Bolcaş la Curtea Constitutionala, „fost membru de frunte al PRM si care s-a identificat cu toate mesajele ideologice extremiste ale PRM” (Parlamentul European al Evreilor). Am citit ca aceasta lege e foarte diferita de proiectul lui Crin. Faptul ca spuneti ca nu ati votat-o e o alta manifestare a oportunismului dvs. din ce in ce mai prezent in neobosita activitate estivala. Chiar daca blaga va va pune pe vreo lista, va veti regasi in coada acesteia ….

  Apreciază

  • Radu Zlati 4 august 2015 la 8:55 PM #

   Stimată Doamnă, cred că am afirmat că asta am crezut în acel moment. Nu am insinuat, am spus de-a dreptul ceea ce am crezut în acel moment. Întrucât nu cunosc proiectul lui Crin, presupun că el este care a fost votat, întrucât nu îmi închipui că ceilalți doi inițiatori ar fi stâlcit un text propus de către președintele lor de partid. Iar faptul că nu am votat legea deși întreg PNL, în frunte cu Blaga, a votat-o, mă poate face oportunist doar în mintea cețoasă a unora. Unii dintre care, sper, nu faceți parte. Pur și simplu mi se întâmplă să votez, uneori/deseori, așa cum cred eu iar nu așa cum crede partidul. Sau cum cred prietenii mei. Și știți care este farmecul? Prietenii mei mă înțeleg și mă acceptă așa cum sunt. 🙂

   Apreciază

 2. Adrian 5 august 2015 la 1:22 PM #

  Cred ca trebuie sa ma gandesc sa sterg lucruri ca astea inainte ca lucrurile sa se transforme direct in inchizitie, vanatori de vrajitoare si arderi pe rug pentru erezie …
  http://www.a-craciunescu.blogspot.ro/2010/02/casa-verde-din-gutenberg-3.html
  Astfel de legi deschid calea catre pumni in gura si catre „istorii corecte”. Efectele unor astfel de politici pot fi extrem de perverse, la fel ca in cazul interzicerii alcoolului in America anilor ’20 – au creat un monstru mai mare decat cel pe care l-au reprimat.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: