V. Ionescu (CdG): Criza refugiaților / Parlamentul European anunţă schimbarea politicilor de imigraţie şi de azil

EU_Parlament1Deputații europeni au salutat joi noile propuneri ale Comisiei Europene privind măsurile de gestionare a fluxului fără precedent de imigranți și refugiați.Potrivit unei rezoluții votate joi, Parlamentul European afirmă că este pregătit să lucreze pe o propunere legislativă “care să creeze o solidă politică de imigrație și azil în viitor”.

Principiile acestei promise legislaţii în cele ce urmează.

Relocare

Deputații europeni au aprobat propunerea de urgență privind relocarea a 40.000 de azilanți în diferite state membre, iar joi au salutat o nouă propunere privind relocarea a mai mulți azilanți din Italia, Grecia și Ungaria (Comisia propune 120 000), precum și un mecanism permanent care să modifice schema Dublin, care determină care stat membru este responsabil pentru procesarea cererilor de azil.

Europarlamentarii sunt de acord cu ”un sistem de alocare corect și obligatoriu”, care să țină seama de perspectivele de integrare și de cazurile și nevoile specifice ale azilanților.

Parlamentul European își afirmă intenția de a lucra pe propuneri legislative ”asigurându-se astfel că statele membre nu vor întârzia schema permanentă de relocare”.

Reinstalare și vize umanitare

PE vrea ca statele membre să accepte refugiați din țări terțe prin intermediul unui program obligatoriu de reinstalare, considerând ”o prioritate ca UE și statele membre să creeze coridoare sigure și legale pentru refugiați”, cum are fi coridoare umanitare și vize.

Deputații europeni cred că sunt necesare amendamente la Codul de Vize al UE, incluzând ”mai multe prevederi specifice comune privind vizele umanitare” și cer statelor membre să creeze posibilitatea de a cere azil în cadrul ambasadelor și consulatelor lor.

Lista comună UE a țărilor de origine sigure

Această abordare nu ar trebui să submineze principiul nereturnării și dreptul individual la azil, mai ales acela al persoanelor din grupurile vulnerabile, se arată în textul rezoluţiei.

Reguli privind azilul

Deputații europeni cer implementarea corectă a Sistemului comun european de azil pentru a se asigura că ”standarde coerente și umane” se aplică în toată Uniunea.

Schengen

Parlamentul susține ”granițe deschise în zona Schengen”, subliniind nevoia de a asigurao administrare efectivă a granițelor externe.
Cauzele profunde ale imigrației trebuie, de asemenea, combătute, ceea ce ar trebui să fie pe agenda reuniunii la nivel înalt de la Valetta (Malta), 11-12 noiembrie. Cu toate acestea, sunt necesare și sancțiuni penale împotriva traficului de ființe umane.

Conferință internațională privind criza refugiaților

Parlamentul cere Comisiei și Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, să organizeze o conferință internațională privind criza refugiaților, cu participarea UE, statelor membre, agențiilor ONU, SUA, ONG-urilor internaționale relevante și a statelor arabe, cu scopul de a stabili o strategie comună globală de ajutor umanitar.

Parlamentul European mai salută şi eforturile grupurilor și indivizilor din întreaga Europă care se mobilizează în număr mare pentru a saluta și a ajuta refugiații și imigranții. ”Astfel de acțiuni arată o adevărată aderență la valorile europene și sunt un semn de speranță pentru viitorul Europei”, spun deputații europeni.

sursa: Curs de Guvernare

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: