Declaraţie politică (22.10.2015): Trebuie regândit sistemul universitar românesc (+video)

zlatiDomnule Președinte de ședință, stimaţi colegi,

Universitatea ”Eftimie Murgu” din Reșița, universitate de stat, nu și-a putut plăti nici luna aceasta cadrele didactice, din lipsă de fonduri – așa cum sunt ele alocate de către Ministerul Educației. Se repetă, de altfel, incidentul de anul trecut universitar, când MECS a intervenit în ultimul moment, salvând universitatea din situația critică financiară în care, probabil, a avut un rol și prostul management, prin alocări suplimentare de fonduri. După știința mea, aproape de limita solvabilității se află și alte centre universitare de stat, în special dintre acelea apărute precum ciupercile după Revoluție, în majoritatea municipiilor reședință de județ – și nu numai.

Dacă tot lucrăm la o nouă lege a învățământului, poate ar trebui să medităm dacă explozia numărului de universități de stat, în ultimii 25 de ani, a adus sau nu plus-valoare învățământului universitar românesc. Îmi pare că proliferarea acestor centre universitare, în localități fără o adevărată tradiție de învățământ universitar, a avut la bază în special acoperirea unor nevoi specifice, pornite mai degrabă dintr-un orgoliu regional sau local decât din imperativele superioare, precum, de exemplu, cele care țin de calitatea actului didactic prestat.

Astfel o bună parte din fondurile MECS sunt transferate către universități care nu îndeplinesc standardele unui învățământ universitar modern, sau le îndeplinesc numai cu îngăduința complice a ARACIS-ului. Universități care oferă, adevărat, forță licențiați și masteranzi pentru piața locală a muncii, dar o forță de muncă slab calificată, cu op productivitate îndoielnică. Universități care au o rezultate în domeniul științific, ale cadrelor didactice, studenților, inexistente în lumea bună a publicațiilor internaționale. Universități al căror loc și a căror rațiune de a exista în sistemul învățământului universitar românesc ar trebui să fie regândită și re-evaluată.

Dar până atunci poate că onor Ministerul Educație ar trebui să mărească alocația per capita către universitățile de stat – pentru că stafia morții prin subfinanțare nu bântuie doar pe coridoarele Universității ”Eftimie Murgu”. Poate că avem un sistem universitar prost gândit – dar până la restructurarea acestuia, să facem, ca stat, ce stă în datoria noastră – să îl finanțăm pe acesta, pe care îl avem, la nivelul necesităților lui reale. Domnule Ministru Cîmpeanu – finanțați universitățile, impuneți Guvernului din care faceți parte o alocare decentă pentru învățământul românesc, sau dați-vă, pentru numele Domnului, demisia!

Radu Zlati, Deputat PNL

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: