Demisia unora sau demisia tuturor?

Radu ZlatiUriașa demonstrație de protest de ieri a dat un semnal clar societății românești și în special clasei noastre politice: faptul că așa nu se mai poate, că este intolerabil ca, la nivel de sistem, într-o Românie conectată la valorile europene, corupția să ucidă, să ucidă la nivel de masă. Tinerii din clubul Colectiv au murit cu zile nu doar din culpa unor administratori care au făcut bani inclusiv în contul punerii în pericol a clienților lor, ci și din nepăsare sau incompetență – ambele poate interesate; ambele, în cazul ”Colectiv”, culpabile. Respectiva nepăsare sau incompetență din partea reprezentanților autorităților publice care aveau la îndemână mijloacele legale pentru a evita declanșarea tragediei este percepută de către cei mai mulți dintre cei ieșiţi în stradă ca un efect al corupției. O corupție care, nu pentru prima oară, ucide.

Este imperios necesar, din punct de vedere al moralei politice, ca Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu, să își dea demisia, însoțit de Ministrul de Interne Gabriel Oprea și de Premierul Victor Viorel Ponta. Cei trei simbolizează pentru cei mai mulți dintre protestatari – dar și pentru cei care nu au ieșit ieri în stradă -, un lanț de complicități care au dus la moartea tragică a peste 30 de cetățeni români. Primarul a dat aviz de funcționare și nu a controlat eficient îndeplinirea sarcinilor asumate de către administratorii clubului Colectiv. Ministrul, prin instituțiile pe care le coordonează, nu a luat măsuri pentru ca localuri precum Colectiv să fie controlate și, dacă este cazul, închise. Premierul nu a asigurat cadrul legal prin care instituțiile statului să funcționeze eficient, permițând astfel, indirect, ca tragedia să aibă loc. Un lanț de complicități, de vinovății, de responsabilități neasumate până la capăt. Pentru toate acestea, o demisie este un act care nu răscumpără greșelile, dar care asigură, cât de cât, onorabilitatea ieșirii din scenă a oamenilor politici mai sus menționați.

Dar răspunderea nu este doar a persoanelor Popescu, Oprea sau Ponta. Răspunderea revine, mai mult sau mai puțin, întregii clase politice românești, care a tolerat sau chiar a încurajat ascensiunea unor astfel de personaje politice, a căror carieră politică a dus, în ultimă instanță, la moartea unor inocenți. Răspunzători sunt cei din partidele care au constituit mediul de formare și  rampa de lansare a acestor politicieni care au dovedit demult că noțiunea de onoare în politică le este străină. Răspunzători sunt însă și cei din partidele care le-au fost la un moment aliate sau care, din opoziție fiind, nu au manifestat suficientă energie pentru a face imposibilă ascensiunea unor astfel de politicieni.

Dacă ar fi posibil, ar trebui, urmând o pildă dintr-un roman autohton, să ieșim, toți politicienii români, de la putere sau din opoziție, dincolo de granița de stat a României. Și de acolo, cu capul plecat, să întrebăm poporul român dacă ne iartă și ne dorește întorși în Țară. Cum această posibilitate este greu de imaginat ca fiind realizabilă, putem apela, după demisiile domnilor Popescu, Oprea și Ponta, la soluția alegerilor anticipate, ca soluție pentru întoarcerea la popor. Poate că unii dintre noi vor fi confirmați de sufragiul popular, poate că alții vom părăsi scena politică. Dar, cel puțin, vom arăta zecilor de mii de concetățeni ieșiți în stradă, precum și sutelor de mii, milioanelor de români care simt aidoma demonstranților, că am înțeles mesajul lor: că un alt fel de politică este singura modalitate pentru ca, în România, corupția să nu mai ucidă.

Radu Zlati,

Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 comentarii pe “Demisia unora sau demisia tuturor?”

 1. alex 4 noiembrie 2015 la 12:20 PM #

  simplu, cine ajunge la guvernare trebuie sa fie umil, e platit din banii contribuabilului. plus ca trebuie figuri noi, macar la nivel central

  Apreciat de 1 persoană

 2. pozeDECAT 10 noiembrie 2015 la 2:43 PM #

  Dintre toti cei enumerati, Ponta n-avea nicio treaba pentru a demisiona. Daca prim-ministrii ar demisiona pentru orice accident tragic care se petrece atunci unde ajungem? Cadrul legal exista, problema e ca n-a fost respectat. De ce sa nu fi demisionat prim-ministrii dupa accidentele din mina cu multiple morti produse din neglijenta unuia sau altuia – ba ca n-au avut senzori de gaze, ba pentru ca n-au asigurat corect esafodajele de sprijin in galerii ? Ponta este rezultatul USL pana la urma. USL e „rampa de lansare” si nu numai pentru el. Prin urmare el este rezultatul „unei altfel de politici”. Sau nu asa ne-a fost livrat USL, asa cum ne-a fost livrat intre altele si Iohannis?

  Apreciază

  • Radu Zlati 10 noiembrie 2015 la 3:07 PM #

   de acord că Ponta este rezultatul USL, deci inclusiv al PNL. Pe de altă parte Ponta este responsabilul politicv pentru faptul că o lege care ar fi pemis închiderea clubului pe loc, de către ISU, nicc azi nu are norme de aplicare.

   Apreciază

   • pozeDECAT 10 noiembrie 2015 la 4:14 PM #

    Domnule deputat, afirmatia asta poate prinde la oameni nepregatiti in domeniul administratiei precum cei care protesteaza in strada fara sa stie exact de ce dar mie nu mi se potriveste. Daca faceti aceasta trimitere s-ar putea sa fie cu ricoseu pentru PNL pentru ca Ponta, in fapt, a dat o ordonanta in 2014 pe subiect, aprobata de legea 170 in 2015 si i se poate reprosa ca n-a facut ce ziceti in ce priveste normele cu ocazia modificarii legii de baza. Caci ordonanta si legea cu pricina modifica o lege existenta din 2006! Prevederea cu autorizarea in baza normelor pe care le constatati absente si in culpa lui Ponta sunt mentionate in art. 30 al legii privind apararea impotriva incendiilor. Rezulta ca este raspunderea deplina a PNL pe acest subiect, prin fosti si actuali membri ai sai care au fost ministri de interne respectiv prim-ministru. Este VINOVAT POLITIC dl. Blaga inaintea dlui Cristian David ca ministri de interne care intre 2006 si 2008 nu au elaborat normele cerute de art 30 din legea din 2006 si dl. Tariceanu ca i-a mentinut in functie. Mai trebuia sa existe si o HG care sa stabileasca ce categorii de constructii se supun controlului si autorizarii pe siguranta la incendii. E vina CSAT ca nu a urmarit deplina functionare a cadrului legislativ ce tine de siguranta nationala iar dl Iohannis ca sef al CSAT a avut aproape un an sa verifice care sunt gaurile in acest cadru legal. Deci TOTI sunt vinovati, prioritar actualul dvs vicepresedinte de partid Blaga pentru inexistenta normelor. Nu credeti? Dar daca asa stau lucrurile, vin cu spaima si va intreb: DIN 2006 PANA ACUM NU s-A AUTORIZAT NIMIC PE SIGURANTA IN INCENDII ??? In ce tara traim daca putem sa acuzam permanent neindeplinirea unor obligatii ale statului din cauza ca nu ar exista norme !?

    Apreciază

    • Radu Zlati 10 noiembrie 2015 la 11:56 PM #

     hm… ar trebui să verific cele spuse de dvstră dar le iau de bune datorită respectului pe care vi-l port. Păi ce pot spune în acest caz? Dacă aveți dreptate, atunci sunt mulți vinovați acolo, de toate felurile, inclusiv ceva oameni politici foarte dragi mie 🙂

     Apreciat de 1 persoană

   • pozeDECAT 11 noiembrie 2015 la 12:21 AM #

    Pai luati legea 307 din 12 iulie 2006, vedeti articolul 30, dupa cum urmeaza:

    Art. 30. – (1) Începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi instalaţii tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinaţiei celor existente, precum şi punerea în funcţiune a acestora se fac numai după obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu, după caz.

    (2) Obligaţia solicitării şi obţinerii avizelor şi/sau a autorizaţiilor prevăzute la alin. (1) revine persoanei fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, beneficiarului investiţiei.

    (3) Avizele şi autorizaţiile prevăzute la alin. (1) se eliberează de inspectorate, în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea cererii, în condiţiile prevăzute de normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu.

    (4) Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

    (5) Nerespectarea cerinţelor care au stat la baza eliberării avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu atrage sancţionarea conform legii şi, după caz, anularea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu.

    (6) Anularea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu impune sistarea lucrărilor de construcţii sau, respectiv, oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor respective.

    Alin. (1) vorbeste clar de „modernizarea ori schimbarea destinatiei” iar la alin (3) se spune de „in conditiile prevazute de normele metodologice de avizare”. Chestiunea lipsei normelor ar fi o scuza penibila pentru ISU caci in domeniul constructiilor functioneaza un normativ de proiectare legat de protectia impotrivaincendiilor, anume P118 (Art. 30. – (1) Începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi instalaţii tehnologice noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinaţiei celor existente, precum şi punerea în funcţiune a acestora se fac numai după obţinerea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu, după caz.

    (2) Obligaţia solicitării şi obţinerii avizelor şi/sau a autorizaţiilor prevăzute la alin. (1) revine persoanei fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, beneficiarului investiţiei.

    (3) Avizele şi autorizaţiile prevăzute la alin. (1) se eliberează de inspectorate, în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea cererii, în condiţiile prevăzute de normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu.

    (4) Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

    (5) Nerespectarea cerinţelor care au stat la baza eliberării avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu atrage sancţionarea conform legii şi, după caz, anularea avizului sau a autorizaţiei de securitate la incendiu.

    (6) Anularea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu impune sistarea lucrărilor de construcţii sau, respectiv, oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor respective). Prin urmare, pana la norme specifice ISU care sa regleze avizarea, pur si simplu puteau opera in acest domeniu pe baza respectivului normativ pentru constata ca, de exemplu, caile de evacuare pentru numarul de oameni este insuficient. Trebuie sa fi fost cu totul imbecili sau rau intentionati sa spuna ca nu aveau motive suficiente sa NU AVIZEZE si, prin urmare, sa constate ca locul nu trebuia sa aiba autorizatie de functionare iar daca functiona fara autorizare era treaba politiei locale sa-i inchida.

    Apreciază

 3. pozeDECAT 10 noiembrie 2015 la 4:21 PM #

  Prin urmare, fata de ce am spus in comentariul anterior, VA ROG SA SOLICITATI DEMISIA DLUI BLAGA din functia sa politica pentru ca el era in functia de ministru cand ISU trebuia sa faca acele norme conform legii privind apararea impotriva incendiilor. Altfel Ponta e mai barbat desi are o vina mai diluata prin nivelul sau de raspundere prin intermedieri si prin timpul scurs de la instituirea obligatiilor pe care le plateste el acum. Nu ca-mi place Ponta; aroganta si tupeul sunt bine platite oricand vine aceasta plata.

  Apreciază

 4. pozeDECAT 11 noiembrie 2015 la 12:28 AM #

  Am copiat din greseala textul articolului din nou, asta pentru ca nu copiasem likul de care doream sa uzez: http://www.mdrt.ro/userfiles/constructii_ancheta_publica_P118.pdf; https://www.oar-bucuresti.ro/legislatie/2013/ORDIN_2361_din_2013.pdf – deci demult in vigoare in forme anterioare.
  Reiau chestiunea cu dl Blaga pentru ca dansul A REVENIT IN POZITIA DE MINISTRU DE INTERNE in guvernul Boc. Asa ca daca uitase la prima strigare, a avut a doua sansa de a face normele restante in al doilea sau mandat. Ce zice domnia sa despre asta?

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: