În răspăr (LI): Se sparie gândul

_NIS3278

Dacă încerc să enumăr factorii care au stat, în mod direct sau indirect, la originea tragediei de la clubul Colectiv, se sparie gândul, vorba cronicarului moldav.

Avem de-a face cu zeci de încălcări ale legislației, cu nepăsarea, prostia, incompetența, corupția administrației locale și a reprezentanților unor instituții-cheie cu rol în prevenirea unor astfel accidente, cu lăcomia criminală a unor indivizi care, sper, vor plăti pentru ceea ce au făcut sau pentru ce nu au făcut, dar ar fi trebuit să facă.

Dincolo de asta, durerea greu de imaginat a părinților care și-au așteptat, zadarnic, copiii să vină acasă. Am și eu copii, astfel încât știu că este dincolo de puterea inimii să accepti ca firea să își schimbe mersul, ca părintele să își ducă la țintirim copilul, iar nu invers.

A fost încă un masacru al inocenților. Și nepăsarea celor maturi, unii plătiți regește din banul public pentru a face ca astfel de tragedii să nu se întâmple, prostia, incompetența, corupția lor au dus la moartea sau rănirea la gravă a celor care au venit la club pentru a împărtăși miracolul muzicii și al prieteniei, au dus la traume sufletești care se vor vindeca greu, dacă…

Se pare că nu învățăm, ca popor și ca societate, decât din tragedii, decât ca urmare a unor tresăltări puternice ale sufletului colectiv. Poate că vom învăța ceva de pe urma morților de până acum, și a celor ce, din păcate, vor mai fi.

Vom învăța și vom face ca, prin acțiunile noastre, moartea lor să nu fi fost de tot zadarnică.

Căci aflarea și pedepsirea vinovaților nu va fi destul, dacă nu vom face tot ce stă în puterea noastră ca astfel de tragedii să fie, pe cât omenește posibil, evitate.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: