Despre Guvernul de doi. Bani.

Radu ZlatiAm așteptat timp de trei zile (prea multe, admit, dar am manifestat răbdare și compasiune față de un Guvern pe care încă îl sprijin, considerându-mă în parteneriat cu acesta, deși reciproca nu pare a fi valabilă) ca doamna Ministru Anca Dragu să își manifeste, într-un fel sau altul, regretul față de gafa de comunicare comisă atunci când, practic, i-a trimis pe cetățenii români pe alte coordonate geografice și social-economice, pentru a munci pe doi lei.

Nu așteptam explicații, căci pe nimeni nu mai interesează de fapt ce a vrut să spună doamna ministru, ci doar ce a spus. Iar ceea ce a spus este jignitor pentru toți aceia dintre noi care știm că, în privința salariilor, oricum suntem în coada statelor membre ale UE. Că doamna ministru ne-ar dori, ca stat și popor, membri ai unor alte realități, este problema dânsei; dar în calitate de membru al guvernului acestei țări, iar nu a alteia, ar fi trebuit să tacă. Iar dacă, netăcând, a spus o prostie, ar trebui să facă amendă onorabilă.

Cum doamna Ministru a preferat să ignore propria greșeală, nu rămâne decât ca șeful domniei sale, premierul Dacian Cioloș, să ia atitudine. Îl sprijin în această direcție, oferindu-i câteva argumente.

 1. Pentru erori de comunicare similare, comise în cadrul unor conferințe de presă sau interviuri, membri ai unor guverne politice, la rândul lor oameni politici, au părăsit guvernele din care făceau parte – prin demisie sau demitere. Asta înseamnă responsabilitate. Fie ea și politică, responsabilitatea este un semn de respect față de cei cărora, pentru o anumită perioadă de timp, unui Ministru i s-a acordat onoarea să le gestioneze interesele.
 2. Un guvern de felul aceluia condus de către domnul Cioloș, guvern care nu reiese din voința populară manifestată la urne, nu are altă legitimitate decât aceea a Parlamentului care l-a mandatat să aplice un Program de Guvernare. Chiar și așa, membrii Guvernului sunt ținuți să respecte cetățenii, căci mandatul primit din partea Parlamentului i-a transformat pe membrii Guvernului în primii servitori ai poporului, iar nu în niște arendași aroganți.
 3. Deocamdată, la numai o lună de la intrarea în funcțiune, Guvernul are câteva mari probleme de imagine: un ministru cu o lucrare de doctorat plagiată, o doamnă ministru fragilă în comunicarea publică și un serviciu ISU nereformat. Este timpul ca premierul să înceapă a face curat în casa domniei sale. Căci, la sfârșitul zilei, pentru calitatea actului de guvernare există o răspundere, iar aceasta revine, întotdeauna, premierului.
 4. Cum orice „tehnocrat” expert în IT poate adeveri, funcționalitatea unui sistem este determinată de calitatea celei mai slabe componente a sistemului. Cele trei slăbiciuni menționate mai sus (mai sunt și altele, fără îndoială) trebuie remediate. Altfel, riscăm ca, având miniștri de doi lei, să avem, in cele din urmă, și un guvern de doi. Bani.

Etichete:, ,

8 comentarii pe “Despre Guvernul de doi. Bani.”

 1. alex 9 decembrie 2015 la 2:44 PM #

  1) ce a spus doamna ministru era o discutie off-the-record, neoficiala.
  2) cresterea salariului minim e o masura de stanga. credeam ca pnl e de dreapta. si chiar daca ar fi sustinuta de catre pnl, cresterea salariului coroborata cu pomenile electorale facute de guvernul tradator al lui ponta ar duce deficitul la peste 3%, unic in UE. peste cativa ani, cand vine o noua criza economica, noi vom fi singurii din ue care au deficite, deci o sa fim singurii afectati grav. si asta din cauza iresponsabilitatii populiste a psd!

  Apreciază

  • Radu Zlati 9 decembrie 2015 la 4:49 PM #

   replica este de doi lei/bani. Explicația dată în fraza următoare mai mergea – cea privitoare la bugetari. Și nu era off-record, ci direct din conferința de presă. Nu sunt nici eu partizanul măririi salariului minim, dimpotrivă – l-aș desființa. Dar una-i una, alta-i alta.

   Apreciază

 2. pozeDECAT 9 decembrie 2015 la 9:56 PM #

  Cred ca interpretati si dupa cum a condus „presa”. Doamna ministru a spus corect ce a spus, era evocarea unui context international. Cine se mai uita la ce se intampla in jur (si stiu ca dvs sunteti nu numai informat dar si intelegeti informatia) si citeste textul integral prezentat in presa, remarca legatura pe care a facut-o cu globalizarea. Parca uitam ca Nokia a venit la Cluj din Germania pentru a reduce costurile cu forta de munca. eram de doi lei in raport cu Germania. Cand s-a dovedit ca eram de mai mult de doi lei au plecat de la Jucu. Zilele trecute directorul francez de la Dacia spunea ca fata de Tanger, uzina de la Dacia e cam in aceleasi costuri. Ca la Marocani e mai ieftina forta de munca (poate nu chiar pe doi lei ca-n China) dar sunt mai scumpe piesele asa ca e un echilibru. Dar ca iau in calcul sa mute acolo productie pentru acei „doi lei”. Nu au fost trimisi romanii sa munceasca pe doi lei ci a atras atentia ca PENTRU CA IN ALTE PARTI lucreaza unii pe doi lei, riscam sa pierdem investitii si locuri de munca si ca de aceea ridicarea salariului minim ar putea pune in pericol dezvoltarea si ca poate ca mai mult am pierde decat am castiga. Nu vad nimic incorect in analiza dansei. As zice ca mesajul a fost pervertit in stilul „jurnalistilor” ca sa par altceva decat a spus de fapt.

  Apreciază

  • pozeDECAT 10 decembrie 2015 la 1:39 PM #

   Vad ca niste onorabili cetateni au evaluat negativ ce am comentat. Nu ma mir, romanilor le place sa fie imbroboditi de interpretarile presei asupra unor afirmatii decat sa analizeze ei insisi afirmatiile de la sursa. Si intotdeauna cand adevarul e dureros e mai simplu sa ne facem ca nu-l vedem. La sursa (http://www.mediafax.ro/economic/dragu-salariul-minim-nu-creste-de-la-1-ianuarie-la-1-200-lei-trebuie-realizat-un-studiu-de-impact-14909688 – toti au luat ce-a zis mediafax) s-a spus: „Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme”. Daca traim in tara asta inseamna ca stim ca industria textila a prosperat atat timp cat aici veneau materialele si designul iar cusatoresele lucrau pe doi lei. Asta fie s-a cam dus, fie e nevoie sa se aduca cusatorese din China la noile investitii tocmai pentru ca „romanul nu mai face de ceva vreme” lucru pe doi lei. Doare adevarul sau ce? A zis ala de la Dacia ca vor reduce personalul, vor robotiza si vor muta parte din productie la marocanii mai ieftini ca mana de lucru? Doare adevarul?
   sursa:http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=detalii&id=119001
   „Romania nu este și nici nu trebuie să fie în rândul statelor în care munca nu este apreciată. „Mai mult, nivelul actual înalt de pregătire al românilor face posibil ca aceștia să activeze deja în industrii mai bine plătite. Această tendință este una certă și va continua, lucru ce conduce la creșterea nivelului de trai în România”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.”
   Presa la noi e imbecila si distorsioneaza lucrurile. Vedeti recent vizita dlui Iohannis in Filaret-Rahova pentru probleme de PATRIMONIU. Presa a relatat cu nesat ca intalnirea a fost ca sa se intalneasca cu floraresele de la piata de flori din Rahova … Tara de doi lei, presa de doi lei, corp electoral de doi lei. De doi lei sunt si aia doi care au evaluat negativ ce-am spus mai sus.
   In cazul ca ati uitat, presa a mestecat zile in sir ca: http://www.mediafax.ro/politic/antonescu-despre-iohannis-poate-ca-stiu-ca-este-un-om-care-vorbeste-putin-si-gandeste-cat-vorbeste-13725044
   Antonescu ar fi zis de Johannis ca gandeste putin. In realitate, cine vedea interviul (http://www.gandul.info/politica/interviurile-gandul-ce-spune-crin-antonescu-despre-relatia-cu-klaus-iohannis-viitorul-sau-in-pnl-si-demisia-lui-ponta-de-la-guvern-13723386) vedea si din ton dar mai ales textual ce a zis Antonescu: ”Iohannis este un om care vorbeşte puţin, DAR gândeşte cât vorbeşte”

   Apreciază

   • Radu Zlati 10 decembrie 2015 la 4:40 PM #

    aseară nu mi-a mers wordpress și nu am putut replica eu însumi. Problema nu este cât adevăr era în spusele doamnei ministru, li nici dacă păcătuia pe formă iar nu pe fond. Statistic, și Ioan Rus poate că avea dreptate, și nici el nu vorbea într-un cadru oficial, dar simpla formă l-a dus la demisie. În cazul nostru, erau niște scuze necesare precum apa… Nu poți spune orice când ai o funcție publică. și gata. Vrem nu vrem, România se încadrează într-un alt context în ce privește salariile minimale. Geografia, istoria, punct.

    Apreciază

   • pozeDECAT 10 decembrie 2015 la 10:36 PM #

    Cu diferenta neta ca Ioan Rus s-a referit intr-un limbaj grosolan la romani, mai precis la nevestele romanilor plecati la munca in strainatate. Doamna de la finante n-a zis de romani ci a spus ca exista in exterior o piata a munci foarte ieftina care abia asteapta acte de autosabotaj ale economiei romanesti. Sincer, nu vad unde este jignirea adusa romanilor si de ce ar trebui sa-si ceara scuze. E ca si cum ati spune ca Tariceanu trebuia sa-si ceara scuze in 2008 cand a zis ca nu poate mari salariile profesorilor asa cum a votat parlamentul, fiind nesustenabil in acel moment.

    Apreciază

 3. Liviu 10 decembrie 2015 la 12:53 AM #

  Domnule Deputat, doamna ministru este fragila la minte si gandirea ei reflecta dispretul pentru acest popor .A avut vreme sa invete de la reprezentantii FMI carora le-a dus mapa acest lucru si nu este singura care o face. Nu comunicarea trebuie rezolvata in cazul acesta ci doar DEMISIA!!!

  Apreciază

 4. pozeDECAT 12 decembrie 2015 la 10:58 PM #

  In tema dezbaterii: http://www.digi-life.tv/apple-promisiune-incalcata/ Merita vazut la o viitoare reluare. Unde merg investitiile si ce spune mai exact doamna ministru.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: