Domnule Președinte de ședință, stimaţi colegi,
În plan declarativ, Guvernul României, prin conducătorul său, domnul Dacian Cioloș, s-a afirmat, şi nu o dată, în favoarea unui dialog constructiv atât cu partidele politice, cu Parlamentul, cât și cu reprezentanții societății civile. Din păcate însă, acest dialog a avut de suferit exact pe cea mai importantă lege (cu excepția unei legi de modificare a Constituției) – și anume Legea Bugetului de Stat. S-au început discuțiile cu societatea civilă, dar numai ulterior aprobării proiectului de lege a Bugetului în Guvern: ce s-a mai putut dezbate oare, când din punct de vedere guvernamental, veniturile și cheltuielile erau deja bătute în cuie?
Sunt îngrijorat pentru faptul că Guvernul a solicitat o procedură de urgență pentru dezbaterea și votarea Bugetului în Parlament.
Nu știu dacă, prin accelerarea procedurilor parlamentare, buna guvernare are de câștigat ceva sau nu. Dar, în mod cert, parlamentarii nu vor avea timpul necesar pentru analizarea aprofundată a capitolelor bugetare și deci vor întâmpina dificultăți în găsirea unor modalități eficace de amendare a unor articole ale Legii Bugetului. Astfel, vor fi afectate în mod direct interesele (în special cele privitoare la investiții locale și regionale) cetățenilor care ne-au mandatat să îi reprezentăm în Parlament.
Dacă nu vom putea reprezenta în mod eficient interesele locale și regionale, să încercăm, zic eu, să reprezentăm, cu cinste și onoare, măcar interesele generale ale românilor. În acest sens, propun colegilor parlamentari să aprobăm acele amendamente care vor duce la mărirea cotei alocate Educației Naționale. Căci a investi în educația copiilor noștri reprezentă cea mai bună investiție, investiția în viitor.
Principalele partide care și-au oferit voturile la învestirea Guvernului Cioloș, Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, au în vedere, ambele, în programele proprii de guvernare, alocarea unui procent care trece de bariera unui 5% pentru Educația Națională. Să facem astfel încât, pentru 2017, acest procent să atingă minim 4%. Cu riscul asumat de a înfrânge, la vot, voința unui Guvern pe care, altfel, îl sprijinim. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Radu Zlati,
Deputat PNL
Comentarii recente