B. Glăvan (Logec): Rocada salariilor mici

Între 2012 și 2014 guvernul Ponta a crescut salariul minim de la 700 la 900 de lei, adică cu 28%. În același interval salariul mediu în România a crescut cu 11%. Dar, dovadă că creșterea salariului minim nu se transmite mai departe în structura salariilor, ponderea celor care au câștigat sub 1000 de lei brut a rămas constantă, de aproximativ 30% din angajați. Cursul de schimb mediu a rămas perfect stabil în această perioadă, iar prețurile de consum cu crescut cu circa 5% – deci tot ce se poate spune este că aproape o treime din salariații României nu au văzut nici o îmbunătățire reală în nivelul lor de viață.

De ce? Fiindcă poate să decreteze guvernul orice fel de salariu minim, antreprenorii vor plătit tot atât cât pot.

Rocada salariilor

 

Ce s-a întâmplat de fapt cu salariile în ultimii ani? Ponderea celor cu salarii mari s-a dublat, în vreme ce un număr consistent de români continuă să câștige foarte puțini bani (oficial, cel puțin). Situația detaliată a fost prezentată ieri de Dan Popa:

Pondere salariati

Așa se observă o rocadă a salariilor mici: dacă ponderea celor plătiți cu salariul minim a crescut semnificativ, la fel de semnificativ a scăzut ponderea celor care sunt plătiți cu salarii situate între nivelul salariului minim și 1000 de lei. Dar de ce? Oare au migrat ei către salarii superioare? Nu! Datele arată că în tranșele superioare de salarii (1001-1500 lei, respectiv 1500-2000 lei) situația a rămas neschimbată; nu a crescut numărul românilor care câștigă ceva mai mult. A crescut în schimb numărul românilor care câștigă semnificativ mai mult decât salariul minim și al celor remunerați foarte bine – și acest lucru s-a întâmplat din considerente care nu au nici o legătură cu salariul minim. Deci ce s-a întâmplat cu românii care câștigau ușor peste salariul minim, dar sub 1000 de lei? În bună măsură ei și-au păstrat salariile! Unii au ajuns sub incidența salariului minim, alții au rămas să câștige sub 1000 de lei; iar alții au ajuns șomeri – convingeți-vă singuri: rata șomajului tinerilor (angajați preponderent pe salarii foarte mici) a crescut, de la 18,6% în anul 2008 la 24% în anul 2014.

Concluzia? Creșterea salariului minim nu a făcut decât să pună presiune pe cel mai sărac segment al pieței muncii.

sursa: Logica Economică

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: