În răspăr (LV) Joaca de-a salarizarea unitară (1)

ZlatiVă propun un joc de roluri. La fel de serios precum toate jocurile.

Luam un principiu corect: ”Pentru muncă egală, plată egală”. Principiu invocat, de exemplu, de Banca Mondială atunci când ne cerea să reducem numărul claselor de salarizare, etc.

Să aplicăm principiul în sistemul de învățământ. Asta ar însemna că doi colegi, unul debutant iar celălalt gradul I cu 20 de ani vechime, predând în clase de același profil în cadrul aceleiași unități școlare, vor fi plătiți la fel. Munca prestată de către cei doi fiind egală, plata ar trebui să fie egală, nu-i așa?

Sunt curios ce părere au colegii din învățământ despre acest tip de salarizare.

Evident eu sunt liberal, mi-aș dori să fie aplicate criterii de performanță… dar care ar putea fi acelea?

Un profesor de matematică la un liceu de elită, cu elevi performanți încă din procedura de admitere, cu media de intrare ultimă 9,96 la matematică, este mai performant decât unul de la un grup industrial, unde media ultimului intrat a fost 4,38? Evident, primul va avea note mai mari la verificări, chiar și câțiva olimpici la nivel județean (ca minim…) în timp ce cel de al doilea va munci mult pentru a nu avea prea mulți corigenți… Deci?

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “În răspăr (LV) Joaca de-a salarizarea unitară (1)”

  1. pozeDECAT 19 ianuarie 2016 la 8:45 AM #

    Performanta in invatamant este un complex de factori care presupune prea multe variabile ca sa poata avea o formula de calcul corecta. Tine de parinti, de mentalitatea transmisa de ei copiilor, de conditiile din scoala, de mediul general din scoala, de ceilalti profesori, de programa generala si de bibliografia disponibila, de oportunitatile de a participa la competitii sau la alte actiuni care sa poata releva nivelul prin comparatie … Sa luam un profesor de sport. Ce performanta poate avea intr-o scoala fara sala de sport si unde parintii vor cauta permanent sa obtina „scutire” pentru copii lor? Acolo unde nu exista competitii interscolare ceea ce face inutila constituirea unui lot al scolii la vreun sport de echipa?

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: